SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3+1 dolog, amit mindenképpen taníts meg gyermekednek a baciszezon előtt

Családinet [cikkei] - 2023-09-07
Bár még javában tart a vénasszonyok nyara, hamarosan a napsütéses szép időt a hűvös, nyirkos időjárás váltja fel, ami köztudottan kedvez a vírusok és baktériumok terjedésének. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus szerint most van a jó alkalom arra, hogy megtanítsuk gyermekeinknek azt, hogyan előzzék meg a betegségek terjedését.
3+1 dolog, amit mindenképpen taníts meg gyermekednek a baciszezon előtt

Játékos tanulás egymás egészségének megőrzéséért

"Ejtsük csapdába a bacikat! Ezzel az egyszerű, a gyermekek számára is érthető, játékos megfogalmazással és néhány hatékony technika elsajátításával a kicsik is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a betegségek ne terjedjenek akár a közösségben, akár a családon belül" - mondja B. Szirtes Dóra. A szakértő szerint akkor kell ezeket az egyszerű praktikákat elsajátítani, amikor még a "baciszezonon" kívül vagyunk, így mire valóban beköszönt a vírusos időszak, már ösztönszerűen tudják majd alkalmazni ezeket.

A Montessori pedagógus szerint ebben az esetben is a mintakövetés a kulcs, hiszen a gyermek a szülőt másolja, az ő szokásait adaptálja. Ha pedig az egészségmegőrzéssel kapcsolatos praktikákat is tőle látja, sokkal egyszerűbben, szinte észrevétlenül el tudja sajátítani.

Ezeket tanítsuk meg gyermekünknek a szakértő szerint

1. Ne tenyérbe, hanem könyökhajlatba tüsszentsen vagy köhögjön a gyermek. Ezt játékosan, a kar lendítésével be tudjuk gyakorolni például orvosos szerepjáték közben. A könyökhajlat azért ideálisabb a tenyérnél, mert a kezünkről direkt módon tovább tudjuk terjeszteni a vírusokat és a baktériumokat, a gyermekek pedig nem fognak minden egyes köhintés után kezet mosni, ez nem is lenne életszerű.

2. Tanítsuk meg gyermekünknek a zsebkendő használatának technikáját, hiszen az nem elég, hogy az orrukhoz tartják a kicsik. Tudniuk kell, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukon fújjanak és azt is, hogy miközben az egyik orrlyukát befogja, a másik oldalon a tenyerével tartsa a zsebkendőt. Fontos az is, hogy a zsebkendőt csukja be, mielőtt megtörli az arcát. Mivel minden tevékenységnek megvan az eleje és a vége is, az orrfújás lezárásaként tanítsuk meg, hogy a használt papírzsebkendőt ne a polcra vagy a játékok közé tegye a gyermek, hanem dobja ki a szemetesbe.

3. A bacilusos időszakban különösen fontos a gyakori és hatékony kézmosás. Természetesen nem kell minden köhögés után ezt megtenni, mert a túlzott szappanhasználat sem tesz jót az érzékeny bőrnek. Ha azonban a köhögés félrecsúszik, vagy félresikerül az orrfújás, mindenképpen kezet kell mosni jó alaposan, az ujjak között is, nem elfeledkezve a hüvelykujjról és a csuklóról.

+1 Akár orrot fúj, akár köhög, tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy forduljon el a társaitól, így még tovább csökkentheti a betegségek átadásának a kockázatát.

Mindezeken túl ne feledjük, tartsuk tiszteletben a gyermekek betegségeit. Ha közösségbe nem megyünk, kerüljük a játszótereket is, hiszen ott is tovább adhatjuk a fertőzéseket. "Az otthoni tartózkodásnak pedig alakítsunk ki egy szokásrendszert, hogy a kicsik tudják, a betegnek lenni nem ugyanolyan, mint egészségesen otthon lenni. Ezt gyakori szellőztetéssel, gyógyszerek bevételével, gyakoribb kézmosással és számos egyéb módon éreztetni tudjuk" - fűzi hozzá B. Szirtes Dóra.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja