SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 3.rész

Himer Csilla [cikkei] - 2011-05-09
Néhány hete írtam arról, hogy megengedheted-e Magadnak azt a luxust, hogy Pató Pál módjára viselkedj a gyereked pénzügyi nevelését illetően. Aztán csak gyűltek a kommentek, és végül a takarékbélyegeknél kötöttünk ki. Aztán azzal az ígérettel búcsúztam a kommentkartól, hogy előveszem a takarékbélyeget egy post erejéig. Ígéret szép szó, és szokásom, hogy meg is tartom. Úgyhogy itt van. 3 részben... Ez az utolsó.
Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 3.rész

Zsebpénz

Nosztalgia - hogy is volt? Ki mikor, milyen rendszeresen, és egyáltalán mire fel kapott zsebpénzt? Volt, aki minden héten kapott egy huszast (akkor még ért is valamit), és arra költhette el, amire akarta. Volt, aki minden héten kapott egy huszast, de meg volt szabva, hogy csak kajára költheti a büfében. Volt, aki akkor kapott zsebpénzt, amikor már anyu, vagy apu nem fért a pénztárcájában a sok aprótól. Volt, aki a nagyitól kapott egy kis dugipénzt, és az tartott, ameddig tartott. És volt, aki egyáltalán nem kapott zsebpénzt. Egy biztos: a zsebpénz egy része talán kikötött a malacperselyben, még kisebb része a takarékbélyegben, de a nagy részét elköltöttük. Tehát a zsebpénz legfontosabb nevelő célja az volt, hogy megtanuljuk elkölteni a pénzt.

Reneszánsz - bizony a zsebpénz is egy olyan eszköz, amit nyugodtan áramvonalasíthatsz a XXI. század követelményeihez. Semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy állíts fel szabályokat a kezelésére, és azt tartasd is be a gyerekkel! (Magyarul ellenőrizd le, hogy mindent a megbeszéltek szerint csinál-e.)


Melyek legyenek ezek a határok, szabályok? - avagy a zsebpénz 7 aranyszabálya

  1. milyen rendszerességgel kapja a gyerek a zsebpénzt?
  2. pontosan számoljátok ki, hogy mennyi az a pénz, amiből a gyerek kijön abban a megállapodott időszakban (egy hét, egy hónap)!
  3. a számításnál minden létező rendszeres kiadást vegyetek figyelembe (pl. buszbérlet, menza, fodrász, feltöltő kártya, stb.)!
  4. kalkuláljatok egy bizonyos keretet a váratlan, és nem szokványos kiadásokra is (pl. névnapi ajándék, vagy a bedöglött moviltelefon javíttatása)
  5. számoljatok arra is pénzt, hogy tudjon félretenni, megtakarítani is a zsebpénzből a gyerek!
  6. hogy a gyerek hogyan osztja be, azaz mire fordítja a zsebpénzét, abba a szülőnek beleszólni SZIGORÚAN TILOS!!!
  7. ha időnap előtt elkölti a pénzét a gyerek, akkor nincs könyöradomány, nincs előleg! Ha elszórta a zsét, mert nem gondolt a holnapra, meg a jövő hétre, az már legyen az ő gondja, hogy hogyan oldja meg. Tanulja meg, hogy a pénzt igenis be kell osztani, meg azt is, hogy ha ennek ellenére idő előtt elfogy, akkor sem az apja, sem az anyja nem megy át pénznyerő automatába! Meg azt is megtanulhatja, hogy ha már egyszer így járt, akkor a bankrabláson, és a kuncsorgáson kívül milyen egyéb lehetőségei vannak arra, hogy pénzhez jusson! (Mondjuk akár dolgozhat is. De NEM házimunkát! Helyesebben azt dolgozzon, csak azért ne fizess neki! Meg a jó jegyért sem. Az mind a kettő legyen természetes, hogy annak is meg kell lennie önként és dalolva.)

Ha jobban megnézed, a zsebpénzzel kicsiben lemodellezed a gyereknek a fizetésedet. Nem is baj. Hadd tanulja meg, milyen az, amikor fix összeget kell beosztania!

Neked milyen eszközeid vannak, amiket használsz a gyereked pénzügyi nevelésében? Mi az, ami nosztalgia, és mi az, ami reneszánsz? Kommentelj itt!


Malacpersely, takarékbélyeg és társai - nosztalgia vagy reneszánsz? 1. rész
Malacpersely, takarékbélyeg - nosztalgia vagy reneszánsz? 2. rész

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Összesen 8.000.000 forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.
A szerkesztő ajánlja