SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiszámoltuk: egy lakás árába kerül egy gyerek felnevelése 18 éves koráig

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-03-10
Egy gyerek minden pénzt megér... Még 20,5 millió forintot is. Nagyjából ugyanis ennyi pénzt, vagyis egy lakás árát költjük gyerekünkre a várandósságtól egészen a felnőttkorig. Ezt is úgy, ha mindenen spórolunk, továbbá kizárólag állami intézményekben taníttatjuk és kollégiumba sem megy. Ellenkező esetben ez az összeg akár 25 millió forint is lehet. És ebben még nincs benne a főiskola vagy egyetem, ami ugyancsak több millió forint. A témában Nagy Bálintot, a Pénzcentrum vezető szerkesztőjét kérdeztük.
Kiszámoltuk: egy lakás árába kerül egy gyerek felnevelése 18 éves koráig

”Terhességem alatt nem is számoltam, hogy mire mennyit költök. Amin lehetett, azon természetesen spóroltam, a számomra feleslegesnek gondolt dolgokat kihúztam a babakelengye listáról. Pár dologról később kiderült, hogy mennyire fontos, így például mellszívót is már akkor vettem, amikor megszületett a kisfiam. Csak akkor döbbentem rá, hogy mennyibe került mindez, amikor eladtam a kinőtt holmikat. Használtan, első kézből, egy részét féláron adtam, másik részét szinte ingyen, ajándékba, mégis hatalmas összeg kerekedett ki a végére.” – árulta el a Családinetnek egy anyuka, akinek a gyereke még csak 3 éves. 18 vagy akár 21 éves koráig vajon mennyit fog még költeni rá? Ennek jártunk utána. Azt pedig már az elején szeretnénk leszögezni, hogy ezek a számítások családonként eltérőek lehetnek, annak függvényében, hogy milyenek a család igényei és lehetőségei.

Az első 9 hónap

Nicole Ganze fotója a Pexels oldaláról

Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője azt mondja, már a kezdeti kiadások megterhelhetik a pénztárcánkat.

”Ha a szülők csak a legszükségesebbnek vélt babaholmikra költenek és azokat is használtan veszik meg, az orvosi költségekbe pedig belekalkulálják a magán orvosi vizsgálatokat, úgy is több százezer forintos költséggel kell számolniuk. Ha azonban mindenből az új, vagy minőségibb termékeket keresik, akkor akár 1 millió forintos kiadást is jelenthet az első 9 hónap, és akkor ez még mindig nem a luxus kategória.” – mondja a szakértő.


De hogy hogyan is jön ki mindez? A Csaladinet.hu cikkírójának számítása szerint a következő költségekkel kell számolni:

  • Magánorvosi vizsgálatok (beleértve az ajánlott szűréseket, ultrahangot, terhesvitaminokat): 100 és 300 ezer forint között, attól függően hogy vidéken vagy a fővárosban élünk, illetve hogy kérünk-e pl. 4D ultrahangot, vagy szükség van-e speciális vizsgálatokra
  • Kismamaruha: amikor már nem tudjuk összegombolni a nadrágot, szükség van egy leggingsre, vagy hidegebb időben kismama nadrágra, de néhány felsőt is érdemes beszerezni, esetleg egy kabátot is, alsó határra 20 ezer forintot számoltunk, felső határ nincs.
  • Babaruha: ha szerencsénk van, kapunk rokonoktól, barátoktól, használtan akár 10-20 ezer forintért is vehetünk újszülött ruhacsomagot, ha pedig új ruhákat veszünk, az új ruhák árának felső határa a csillagos ég.

Amina Filkins fotója a Pexels oldaláról
  • Bababútorok (kiságy, szekrény, pelenkázó): használtan akár 50 ezer forintért is találhatunk, új bababútor 100 ezer forinttól kezdődik, általában 200-250 ezret költenek erre a párok kereskedők szerint
  • Babakocsi és tartozékai: használtan akár 15 ezer forintért is kaphatunk, ha mindenből újat veszünk, akkor 200-250 ezer forintos költséggel kell számolnunk ha nem a legdrágább kategóriából választunk
  • Mellszívó: 5-40 ezer Ft (attól függően hogy kézi, vagy elektromos, és melyik márka)
  • Légzésfigyelő: 30-100 ezer Ft, (30 ezer alatti áron gyengébb minőségű a kereskedők szerint) használtan 10-15 ezer forint
  • Babamérleg: 20-50 ezer forint, használtan 10 ezer körül
  • Textilpelenka: 10 db 3 ezer forinttól
  • Fürdetési kellékek (babakád, állvány, törölköző, mosdókesztyű, fürdető, babaolaj, stb.): nagyjából 17-25 ezer forint ha mindenből olcsóbbat választunk
  • Gyógyszertári költségek (lázmérő, vatta, tiszta alkohol, lázkúp, D-vitamin csepp): nagyjából 5 ezer forint
  • Egyéb: cumi, cumisüvegek, cumisüveg melegítő, sterilizáló, orrszívó, játszószőnyeg, pihenőszék, tejtároló zacskó stb.: ezek olyan felmerülő költségek amelyeket az adott élethelyzet és az adott igény dönthet el, más kiadások vannak egy anyatejes és más egy tápszeres babánál, és az egyéb kellékekben is mást tarthatnak fontosnak a párok, így erre konkrét összeget nem számolunk

Összesen a várandósság időszakában: 300 ezer-1 millió Ft között, átlagosan 650 ezer Ft    


Pavel Danilyuk fotója a Pexels oldaláról

0-6 hónapos koráig

  • Pelenka: 15-20 ezer Ft havonta
  • Gyógyszertári termékek: 5 ezer Ft havonta
  • Tápszer (amennyiben szükséges): 5 ezer Ft havonta

Összesen a szüléstől a baba 6 hónapos koráig: 150 ezer Ft


Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

6 hónaptól 3 éves korig

Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője azt mondja, az első félév után a kiadásaink nőhetnek.

”Elkezdődik a hozzátáplálás, ami átlagosan 5-10 ezer forinttal jelent nagyobb kiadást. A gyors növekedés miatt gyakran kell ruhákat is venni, ráadásul a baba egyre szívesebben játszik játékokkal is.” – mondja a szakértő. A Családinet számítása szerint így a várható havi költség ebben az időszakban nagyjából 40-45 ezer forint.

Összesen 6 hónaptól 3 éves korig: 1.200.000 Ft


Tatiana Syrikova fotója a Pexels oldaláról

3-6 éves korig (óvoda)

Általában 2-4 éves kor között szokták lecserélni a szülők a rácsos ágyat egy új ágyra. Ebben az időszakban tölti az óvodai éveit, az édesanya pedig általában ilyenkor már visszamegy dolgozni. A költségek különbözhetnek attól függően, hogy állami vagy magánóvodába íratjuk be gyermekünket. Az alapvető kiadások azonban ugyanazok: étkezés, ruha, játékok. Ráadásul ebben életkorban sok gyerek már sportolni vagy más különórára jár.

Natalie fotója a Pexels oldaláról

A Csaladinet.hu szerint az alábbi költségekkel kell számolnunk:

  • Különóra: 5 ezer Ft havonta
  • Óvodai étkeztetés: 10 ezer Ft havonta
  • Otthoni étkezés: 20 ezer Ft havonta
  • Ruhák: 20 ezer Ft havonta
  • Játékok: 5 ezer Ft havonta

Összesen 3-6 éves korig: 2.160.000 Ft

 

6-14 éves korig (általános iskola)

Az általános iskolai években az óvodai évekhez képest már jóval magasabb összeggel kell számolnunk. Így az iskolakezdés számításaink szerint akár 50 ezer forintba is kerülhet gyerekenként és ebben nincs benne a tankönyvi költség, 2020-tól ugyanis első osztálytól egészen érettségiig ingyenesek a tankönyvek mindenki számára.

”Olyan rendszeres havi kiadásokkal lehet még számolni, mint a BKV bérlet, a zsebpénz, a menza, az öltözködés és az iskolán kívüli elfoglaltságok, különórák.” – mondja Nagy Bálint, a Pénzcentrum vezető szerkesztője. Hozzáteszi, hogy a gyerekszobát az általános iskolai években többször is át szokták alakítani a szülők, ráadásul nagyobb gyerekek műszaki cikkek iránti igénye is megnő, ebben az életkorban kapnak általában mobiltelefont és tabletet vagy számítógépet. Így a havi kiadások mellett több nagyobb összegű, egyszeri kiadással is számolhatunk.

A Családinet számítása szerint átlagosan 70-80 ezer forintot költ egy szülő havonta gyerekére az általános iskolai években.

  • Iskolakezdés: 50 ezer Ft (iskolatáska, tolltartó, ceruzák, tollak, ragasztó, festék, gyurma, zsírkréta, vonalzó, füzetek, torna felszerelés, váltócipő, ünneplő ruha, stb.)
  • BKV bérlet: 3500 Ft havonta (természetesen ezt nem mindenki veszi igénybe)
  • Menza: kb.10 ezer forint havonta
  • Egyéb étkezések: kb.30-40 ezer Ft havonta
  • Öltözködés: 5-10 ezer Ft havonta
  • Zsebpénz: 2-20 ezer Ft között havonta (Az idő előre haladtával egyre nőhet az összege, de a család pénztárcájától és a zsebpénzhez való hozzáállásától is függhet.)
  • Különórák, sport: 10-30 ezer Ft, átlagosan 15 ezer Ft havonta

Pixabay fotója a Pexels oldaláról
  • Szoba átalakítások: 1,5-2,5 millió forint (új bútorok, festés, tapéta, műszaki eszközök, pl.mobiltelefon, tablet, számítógép stb.)

Összesen 6-14 éves korig: kb.9.000.000 Ft

 

14-18 éves korig (középiskolai évek)

Középiskolai választásnál egyből felmerül a kérdés, hogy a választott iskola hol található. Ha ugyanis másik városban folytatja a gyerek a tanulmányait, akkor felmerül a kollégium lehetősége, ami komoly kiadásokkal járhat.

Véleményünk szerint a következő kiadásokkal érdemes számolni: (átlagosan havi 140-160 ezer Ft)

  • Tanévkezdés: kb. 40-50 ezer Ft évente
  • Iskolai étkezés: kb.10 ezer Ft havonta
  • További étkezések: kb.50-60 ezer Ft havonta
  • Öltözködés: kb.10-15 ezer Ft havonta (a tiniknek általában fontos, hogy milyen ruhákban és milyen kiegészítőkkel jelennek meg, ezért ez már nagyobb költség, mint az általános iskolában)
  • Zsebpénz: átlagosan 15-30 ezer Ft havonta (szülőktől függ, van aki egyáltalán nem ad)
  • Utazás: 3500 Ft BKV bérlet, ha messzebb kell utazni, akkor az plusz költséggel járhat
  • Kollégium, amennyiben szükséges: kb 25-30 ezer Ft havonta
  • Különórák: kb 10-20 ezer Ft havonta

Összesen 14-18 éves korig: kb. 7.200.000 Ft


Max Fischer fotója a Pexels oldaláról

Ha ezeket az összegeket mind összeadjuk, akkor 20.360.000 Ft jön ki, vagyis a Családinet számítása szerint ekkora összeget költünk gyerekünkre 18 éves koráig. Ha ebbe beleszámoljuk a magánbölcsödét és –óvodát, továbbá a kollégiumot, akkor ez az összeg akár 23-25 millió forint is lehet.

Vagyis Budapesten egy kisebb, vidéken egy nagyobb lakás árát költhetjük gyerekünkre 18 éves koráig. Ráadásul a főiskolai vagy egyetemi évek alatt a legtöbbször még szüleikkel laknak a fiatalok és nincs teljes havi önálló keresetük sem, így ezekben az években 4-8 millió forintos plusz kiadásokkal számolhatunk, attól függően, hogy állami vagy önköltséges képzésen vesz részt a fiatal, szülőkkel vagy albérletben, esetleg kollégiumban lakik, illetve mennyi munkát vállal mellette.

Indexkép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja