SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Éljük meg pozitívan a változókort!

Családinet [cikkei] - 2022-10-27
Mi, hölgyek, valljuk be, sokan vagyunk, akik rettegünk a klimaxtól, más néven a menopauzától. Több fórumon is lehet hallani, olvasni a számtalan kellemetlen kísérő tünetről, vagy épp attól félünk, hogy hogyan fogjuk megélni a nőiségünk ezen részének elmúlását. A változókor azonban nem mindig jár kellemetlen tünetekkel. A klimax a természetes folyamatok része, így, ha elfogadóak vagyunk, vagy felkészülten várjuk életünknek e szakaszát, könnyebben vehetjük az akadályokat. Ismerjük meg kicsit jobban a változókort, a tüneteit, és azt, hogyan fordíthatjuk át pozitívvá ezt az időszakot!
Éljük meg pozitívan a változókort!

„A változókor utal a testünkben végbemenő folyamatokra: az életkorunkkal megváltozik a szervezetünk hormonális egyensúlya is. Ez az időszak közismert nevén a klimax, amely minden 45 és 60 év közötti nőt érint és nagyjából 50 százalékuknál okoz olyan tüneteket, amely a mindennapokra is kellemetlen hatással lehetnek. A változókorban a petefészek működése leáll, nincs több peteérés, így nem termelődik ösztrogén és sárgatest-hormon, amely a menstruáció elmaradását eredményezi. Ez a legjellemzőbb tünete a klimaxnak, amelyhez számtalan panasz társulhat. Ez egy természetes folyamat, éppen ezért nem szabad tabuként kezelni és elfogadni a kellemetlen tüneteket. Számos olyan megoldás létezik ugyanis, amelyek segítenek azok enyhítésében és az életminőség javításában” – mondta Dr. Csapó Csaba, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa.

Dr. Csapó Csaba nőgyógyász szakorvos

A klimax nehézségei

A változókor a nők 20 százalékánál semmilyen, 30 százalékánál pedig enyhe tünetekkel jár, de a többieknek kellemetlen tüneteket okoz. A leggyakoribbak általában ezek:

  • hőhullámok, verejtékezés
  • vizesedés, hízási hajlam
  • hangulatingadozás, ingerlékenység
  • vizelet-inkontinencia
  • hüvelyszárazság
  • kellemetlenné váló együttlétek

Mi az a perimenopauza?

Ha eléggé odafigyelünk magunkra, már a menstruáció elmaradása, azaz a menopauza előtt is felfedezhetjük a változókort jelző tüneteket. Ez az időszak a perimenopauza, amely során a hajunk vékonyabbá válhat vagy akár elkezdhet hullani, a bőr szárazabb lesz és a ráncok is elszaporodhatnak. Előfordulhat testsúlynövekedés, illetve már ebben az időszakban is jelentkezhetnek pszichés tünetek, mint például a depresszió és hangulatingadozások. Mielőtt teljesen elmaradna, a menstruáció egyre rendszertelenebbé válik. Fokozódhat a krónikus betegségek kockázata is, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás vagy érelmeszesedés.

Mire érdemes figyelni?

Habár a perimenopauza időszakában a menstruáció rendszertelenebbé válik, ennek ellenére még midig lehet peteérés, így az együttlétkor érdemes gondoskodni a védekezésről a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ha a menopauza tünetei már fiatalabb, akár 40 éves kor előtt jelentkeznek, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. Laborvizsgálatokkal könnyedén kideríthető, hogy korai menopauza vagy esetleg egyéb betegség áll-e a panaszok hátterében.

Mit tehetünk a tünetek ellen?

Mint oly sok más problémára, a menopauza tüneteire is pozitív hatással lehet az egészséges életmód. Mozogjunk rendszeresen, amellyel elkerülhetők a plusz kilók, illetve hozzájárul a csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez. Ha mindezt a szabadban, vagy társaságban tesszük, az motiváló lehet és a pszichés állapotunkra is jótékonyan hathat. Együnk egészséges ételeket, ráadásul a természetes fitoösztrogént tartalmazó élelmiszerekkel – pl. lenmag, szója, vörös lóhere vagy a száraz hüvelyesek – enyhíthetők a főbb tünetek, mint a hőhullám vagy a hüvelyszárazság. Együnk rostban gazdag ételeket, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A vitaminok, így a D és K-vitamin, kalcium és magnézium fontosak a csontozat, izmok, és idegrendszer megfelelő működéséhez. Hogy nyugodt legyen az alvásunk, délután már kerüljük a koffeinbevitelt, lefekvés előtt pedig relaxáljunk, igyunk nyugtató teát, hallgassunk lágy zenét.

változókor (menopauza, klimax)

„Minden változás nehéz, de mindig hoz magával valami újat. A legfontosabb, hogy elfogadjuk ezt az időszakot és elhiggyük, nőiességünk továbbra is a régi fényében tündököl. A változókornak vannak pozitív hozadékai is, így például nem kell aggódni, hogy a tengerparti nyaralást keresztülhúzza a menstruáció. Mivel elmarad a peteérés, így nem kell félni a váratlan teherbe eséstől, illetve nem kell a védekezésen gondolkodnunk. Valószínűleg a gyermekek is kirepültek már, így több időnk jut magunkra, a hobbinkra, olyan dolgokat valósíthatunk meg, amire eddig nem volt időnk” – tette hozzá a doktor úr.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja