SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így védhető ki csontritkulás

Családinet [cikkei] - 2016-04-06
Sokan gondolhatják, hogy a diagnosztizált csontritkulás miatt óvakodniuk kell a mozgástól, holott ennek az ellenkezője az igaz. Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd szakorvosa a megelőzés lehetőségeiről beszélt.
Így védhető ki csontritkulás

A fizikai aktivitás a legjobb csontvédő

A csontok épsége nem a fekvéssel őrizhető meg, sőt kifejezetten az erősítő gyakorlatok képesek megőrizni a csontok sűrűségét a menopauzán átesett nőknél. Ezt bizonyította skót Glasgow Caledonian University kutatása, amelyben 43 olyan tanulmányt vetettek össze, amelyek 4320 nőnél figyelték meg a fizikai aktivitás hatásait. Kiderült, hogy bár a csontritkulás az idősödés velejárója, a mozgás hatékonyan képes lassítani, sőt magakadályozni azt. Ráadásul, míg a nem mozgók közül 100-ból átlagosan 11 nő szenvedett el törést, addig a sportolók közül mindössze 7-en.  

A csontok ásványi anyag tartalmát a különböző edzésprogramok kombinációja őrizte meg leginkább. Azoknál a nőknél, akik gyalogoltak, futottak, táncoltak és intenzívebb erősítést végeztek felváltva, 3 százalékkal kisebb mértékben volt kimutatható a csontritkulás, mint az inaktívaknál. Az is bebizonyosodott, hogy az izomerősítésnek döntő szerepe van a csontvesztés lassításában.

Sajnos, az is tévhit, hogy az úszás ebből a szempontból is ideális sport, ugyanis a csontképzésben csak az álló helyzetben végzett mozgásoknak van  csak szerepe. Az úszás viszont kitűnő bevezető sport lehet azoknál, akik régen nem mozognak, pár hónap után már jobban terhelhetővé válnak az izmok.
 

Az elhízás is rizikófaktor

Minél nagyobb mértékű a hasi elhízás, vagyis minél nagyobb arányú az ún. viszceláris zsír aránya, annál nagyobb az esélye a férfiaknak a csontritkulásra – ez derült ki a Radiological Society of North America kongresszusán bemutatott tanulmányból. A viszceláris zsír tulajdonképpen azok a belső szervekre rakódott zsírréteg, amely mélyen az izomszövet alatt található a hasüregben. Vagyis a sörhassal élő férfiaknak (és persze a nőknek is) nem csak a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, az alvászavarok, az asztma, az ízületi problémák és a cukorbetegség kockázatával kell szembenézniük, de a csonttömeg-vesztéssel is.
 

Tehetünk magunkért!

- A csontritkulás a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, és a csont szerkezete (minősége) is átalakul, a csontgerendák elvékonyodnak. Mindezek miatt a csont törékennyé válik, és számos törés bekövetkezhet, legjellemzőbben a gerincnél és a csípőnél. A csontritkulás függ az öröklött adottságoktól és az életkortól, de számos rizikótényező egészségtudatos magatartással elkerülhető – mondja dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical ortopéd orvosa. – Bizonyított tény, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a fizikai inaktivitás jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbira bizonyíték, hogy a fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek. Vagyis a fizikai aktivitás lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.

Ha előfordult már csontritkulás a családban, 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, a menopauza időszakában pedig minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés. Az ortopéd orvos feladata a kezelés és a megfelelő mozgásforma ajánlása is. 

Forrás: http://www.oxygenmedical.hu
Fotó: janeb13/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja