SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ettől a 9 mondattól bajba kerülhet a házasságod

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-14
A válás nem egyik napról a másikra következik be. Vannak előjelei annak, hogy nem jó irányba tart a kapcsolatotok. Érdemes figyelni ezekre a jelekre, és - amíg még lehet - változtatni a kommunikáción, az egymáshoz való viszonyuláson - figyelmeztetnek a szakemberek.
Ettől a 9 mondattól bajba kerülhet a házasságod

9 mondat, amitől bajba kerülhet a házasságod

Válóperes ügyvédek és házasságterapeuták osztották meg a tapasztalataikat azzal kapcsolatban, hogy melyek a legbántóbb mondatok, amiket a párunk fejéhez vághatunk, mik azok a kifejezések, amiket érdemes kerülni. Ezek ugyanis azt jelezhetik, hogy probléma van a kapcsolatunkkal, aminek a vége válás is lehet.
 

1. "Nevetséges vagy!"

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy könnyen elengedhetünk a fülünk mellett egy ilyen mondatot, egy egészséges kapcsolatba ez mégsem férhet bele a szakértők szerint. Amikor elhangzik egy ilyen mondat, akkor érdemes egy kicsit megállni és megvizsgálni a helyzetet. Mi az, ami ezt a reakciót váltotta ki a társunkból? Merre tart a kapcsolatunk? Régen is így beszéltünk egymással?

Ahelyett, hogy lealacsonyító jelzőkkel illetnénk a párunkat, próbáljuk meg megérteni őt, kérdezzük meg, hogy miért is érzi magát ennyire feldúltnak, segítsen megérteni és találjunk ki valamilyen megoldást rá.
 

2. "Nem érdekel!"

Egyértelmű jelző a váláshoz vezető úton, ha az egyik vagy mindkét házastárs érdektelenné válik a másik cselekedetei iránt – mondta Christian Denmon, egy floridai válóperes ügyvéd. 

Szerinte az az egyik legrosszabb dolog a kapcsolatban, ha már tényleg nem érdekel bennünket, hogy mit csinál a másik. De ha csak azért mondjuk ezt, mert már belefáradtunk a harcba, akkor inkább vegyünk egy mély levegőt és mondjuk azt, hogy jobb lenne, ha inkább nyugodt körülmények között beszélnénk meg a dolgokat.
 

3. "Soha nem segítesz a ház körül!"

Antonio Borrello, a Michigan állambeli Detroitban dolgozó pszichológus szerint ha hagyjuk, hogy a mindig és a soha szavak folyton belekerüljenek a házastársunkkal folytatott beszélgetésbe, az már problémát jelent. Bármi legyen is az oka a kettőnk között lévő feszültségnek, ne a másik jellemét minősítsük, hanem koncentráljunk a problémára, és arra, hogy hogyan lehetne ezen változtatni, javítani, megoldani. Próbáljuk meg megérteni, hogy a párunk miért teszi azt, amit tesz. 
 

4. "Ha nem felejtetted volna el, amit kértem tőled, akkor most nem kellene kiabálnom veled!"

Mindegy, hogy épp miről van szó. A rendetlenségről, vagy arról, hogy megkértük, hogy vágja le a füvet, menjen el a gyerekért a meccsre, esetleg vegyen egy liter tejet és egy kiló kenyeret. Ilyenkor tulajdonképpen az történik, hogy a párunkat hibáztatjuk azért, mert mi dühösek vagyunk, vagyis úgy gondoljuk, hogy ő provokálja ki belőlünk ezeket az érzéseket. 

Ilyenkor jobb, ha megnevezzük, hogy pontosan mit is érzünk, például hogy mérgesek vagyunk, mert holnap egy fontos esemény vár ránk, és szerettünk volna felvenni egy szép ruhát, de ő nem indította el a mosógépet, ahogy megbeszéltük. 


5. Ha egyáltalán semmit nem mond

Ez több kárt is okozhat egy kapcsolatban, mint bármelyik mérgező kijelentés. Ha valaki már teljesen elzárkózik a beszélgetéstől, ha nincs mondanivalója a másiknak, ha nem meséli el, hogy érez és mi történt vele, akkor ez a házasság romba dőléséhez vezethet. Ilyenkor gyakoribbak a félreértések, és sokkal nehezebb megoldani egy már kialakult problémát is. 

Ahelyett, hogy falakat építenénk magunk köré, inkább mondjuk el, hogy mi bánt. Lehet, hogy nem éppen a legkellemesebb beszélgetésen kell átesnünk, de mindenképpen megéri, mert csak így lehet előrébb vinni a kapcsolatunkat. A hallgatással nem tudunk elérni semmi jót.
 

6. "Válni akarok!"

Ha ezt mondja valaki, akkor két választás van. Vagy tényleg el akar válni, vagy csak fenyegetőzésből mondja, mert nagyon dühös valami miatt. Ha utóbbiról van szó, akkor ezzel elindíthat egy lavinát, aminek aztán tényleg válás lehet a vége. 

Ha dühösek, mérgesek vagyunk, akkor a válással való fenyegetés helyett próbáljuk meg inkább valahogy máshogy levezetni a bennünk felgyülemlett stresszt. Például futással, jógával, bármilyen sporttal, vagy valamilyen, számunkra meditatív cselekvéssel. 
 

7. "Nem kell beszámolnom róla, hogy hová megyek!"

Természetesen nem kell követnünk egymást folyamatosan, de az sem jó, ha titkolózunk egymás előtt. 

Vagyis ha azt mondod neki, hogy nem vagy köteles beszámolni róla, hogy hová mész, az már annak a jele, hogy nem tiszteled őt eléggé. A válás elkerülése érdekében az a legjobb, ha őszinték vagyunk egymáshoz.
 

8. "Miért nem tudsz hasonlítani rá?"

Soha ne hasonlítgassuk senkihez a férjünket vagy a feleségünket! A párkapcsolati szakértők szerint a házastárs lekicsinylése, ha folyamatosan máshoz hasonlítgatjuk őt. Senki sem akarja azt hallgatni, hogy egy másik férfi vagy nő mennyivel jobb nála. 

Összehasonlítások helyett inkább próbáljuk meg értékelni azt, amit a házastársunk tesz értünk. Vagyis ne azt emeljük ki, amiben nem jó, és amit nem tesz meg értünk, hanem épp fordítva: dicsérjük meg azokért a dolgokért, amikben jó, és legyünk hálásak azokért, amiket értünk tesz. 
 

9. "Bárcsak soha nem találkoztam volna veled!

Ez az egyik legsértőbb mondat, ami egy kapcsolatban elhangozhat a szakértők szerint. Ez ugyanis azt sugallja, hogy a közös életetekben sokkal több a rossz, mint a jó. Ráadásul ezzel ezt is kommunikáljuk, hogy minderről a másik fél tehet, az egész az ő hibája. 


Mielőtt kicsúsznának ezek a mondatok a szánkon, gondoljuk végig, hogy mit veszíthetünk vele. Vegyük figyelembe az aktuális helyzetünket, hogy hol tart éppen a kapcsolatunk, vajon mi okozza a problémánkat, és hogyan lehetne ezt megoldani. Koncentráljunk a jelenre, és próbáljuk meg megoldani, ha nem szeretnénk, hogy válás legyen a vége. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja