SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ötvenedik születésnapján keresse fel nőgyógyászát!

Családinet [cikkei] - 2011-06-09
Az ötvenedik életév különösen fontos egy nő életében: ekkor valószínűleg már találkozik a klimax tüneteivel. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, a Magyar Menopauza Társaság vizsgájával rendelkező szakorvos a korszak jelentőségéről és azokról a betegségekről beszélt, amelyeknek ekkortájt megnőhet a kockázata.
Ötvenedik születésnapján keresse fel nőgyógyászát!

Tanácsadás 50 évesen

A The British Menopause Society azt javasolta a háziorvosoknak, hogy minden női páciensüket hívják meg az ötvenedik születésnapjukon egy menopauzáról szóló elbeszélgetésre. Ilyenkor fel lehetne állítani egy személyre szabott tervet a klimax éveire és az utána követő időszakra. Az elképzelés mögött az a kutatási eredmény húzódik meg, mely szerint a nők többsége nincs tisztában ennek a korszaknak a velejáróival, így azzal sem, mit tehet azért, hogy enyhítse, megszüntesse a kellemetlen tüneteket.  

Már azzal is jelentős eredményeket érhetnek el az érintettek, ha mozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással egészséges határok közt tartják a súlyukat, korlátozzák az alkoholfogyasztást, és rendben tartják a vérnyomásukat. Ezek az életmódbeli tényezők mind komoly szerepet játszanak a komolyabb problémák megelőzésében, így  hatnak a szívbetegségek, a mellrák, a méhnyakrák, a csontritkulás vagy a demencia kialakulása ellen.

Megéri egészségesnek maradni

Az ötvenes éveikben járó nők igazán kitűnő munkaerők: a gyermekeik már felnőttek, nincs szükségük folytonos anyai jelenlétre, ráadásul ekkorra komoly munkatapasztalatot is maguk mögött tudhatnak. Viszont amennyiben nem veszik komolyan a menopauza kezelését, akár komoly betegségekkel is szembe kell nézniük, amelyek kezelése ráadásul igen költséges. A lelki hatásokon túl az okozza a legnagyobb károkat, ha a következményes betegségek miatt a munkát is fel kell adni.


Éppen ezért az egyéneknek és a közösségnek is nagyon fontos, hogy a nőket felkészítsék a menopauzára, csökkentsék a kellemetlen velejárókat és a rizikófaktorokat, javítsák az életminőséget. Ez a fajta felkészítés és kezelés ma Magyarországon kizárólag a menopauza kezelésében jártas nőgyógyászokra hárul.

Csak a hormonpótlás lehet a megoldás?

Sok esetben valóban szükség van a hiányzó hormonok pótlására, de ebben a kérdésben a fő szabály: a szakembernek a lehető legkisebb, de még hatékony mennyiséget kell tudni beállítania. - hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, menopauza-szakértő.   

Ugyanakkor a szakember elmondása szerint minden esetben fel kell világosítani a nőket saját felelősségükről is. Ilyen például a testsúly jelentősége, hiszen akinek a BMI-je 35 fölött van, annak jelentősen megnő az esélye a kardiovaszkuláris betegségekre, a stroke-ra, a magas vérnyomásra, a cukorbetegségre, sőt, a mellrákra, és más daganatfajtákra is. Vagyis bármennyire is nehéz, be kell látni, hogy a testsúly normalizálása, és más, egészséges életmódot eredményező szabályok betartása jelentősen kellemesebbé és kockázatmentesebbé teheti a menopauza éveit.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Paul-Gerhardt Koch: "Spieglein Spieglein..." 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja