SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mézes fekélykezeléssel akár az amputáció is megelőzhető

Családinet [cikkei] - 2023-11-10
A cukorbetegeknél, főként a 2-es típusú cukorbetegeknél az egyik legveszélyesebb szövődmény a diabéteszes láb kialakulása lehet, amelynek súlyos következményeként merül fel a fekélyek megjelenése és végső soron az amputáció. Dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája éppen ezért a sebkezelés kiemelt jelentőségére és a mézes fekélykezelés előnyeire hívta fel a figyelmet.
Mézes fekélykezeléssel akár az amputáció is megelőzhető

A neuropátia miatt kevésbé érződik a fájdalom

A cukorbetegség egyik korai szövődményének számít a diabéteszes neuropátia, ami azért alakul ki, mert a komplex anyagcserezavar károsítja a testünket behálózó perifériás idegeket. Vezető tünetei a fájdalom és az érzéketlenség. További tünetek lehetnek:

  • Viszketés, bizsergés, szúrásszerű érzés az érintett ideg lefutása mentén. Előfordul, hogy csak átmeneti, de állandósulhat, mozgásra fokozódhat.
  • Gyengeség, érzéskiesés. Az érintett terület mentén elhelyezkedő izmok gyengülésük miatt még mozgásképtelennek is tűnhetnek.  
  • Érintésre és hidegre jelentkező túlérzékenység, ami miatt még a finom nyomás is zavaró, sőt fájdalmas lehet.

Nem meglepő tehát, hogy a diabéteszes neuropátia miatti csökken a fájdalomérzés, emiatt pedig a sérüléseket, fertőzéseket is később vehetik észre a cukorbetegek. Ennek egyik fájdalmas következménye lehet később a fekélyek keletkezése, amely megfelelő kezelés nélkül az amputáció egyik fő oka. A magyar adatok szerint a cukorbetegséggel élők körében tizenötször gyakrabban végeznek amputációt, mint a nem cukorbetegeknél! A cél mindenképpen ennek a súlyos kimenetelnek a megelőzése.

Diabéteszes lábnál komplex kezelés szükséges

Miután a diabéteszes láb komplex szövődmények miatt alakul ki, komplex orvosi segítség is szükséges: részt vesz benne a diabetológus, a sebész, az ortopéd orvos, a gyógytornász, a dietetikus. A kezelés elsődleges célja a lehető legtöbb szövődmény elkerülése, de minden csak a rendszeres diabetológiai ellenőrzésre, a rendelt kezelés gondos betartására, a dietetikus által javasolt étrend, valamint a mozgásterápia követésére épülhet.

A diabéteszes láb és a fekély kialakulásának megelőzése is komoly tudatosságot igényel, ezért a cukorbetegeknek elengedhetetlen:

  • a rendszeres vércukorkontroll,
  • a cipőre, a testmozgásra helyezett hangsúly,
  • az otthoni lábvizsgálat, lábápolás,
  • és már a kisebb sebek, sérülések esetén is orvosi segítség kérése.

Különösen fontos a cukorbetegek számára a lábak rendszeres, legalább évenkénti szakorvosi ellenőrzése, amikor megvizsgálják a bőr állapotát, az idegek működését.  

A mézes fekélykezelés a már kialakult állapoton is javíthat

- Lehetőség szerint a cukorbetegeknél meg kell előzni a fekélyek kialakulását, de ha már megtörtént, akkor sincs veszve minden, bár nagyon gondos kezelésre van szükség. Az orvosi méz alkalmazásával szerencsére jelentős mértékben csökkenthető a sebfelszín pH-ja, ezáltal felgyorsul a sebgyógyulás – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, a Cukorbetegközpont sebésze, a mézes fekélykezelés specialistája. – Mézes fekélykezeléssel elkerülhető az elhúzódó gyulladásos folyamatokkal együtt járó vizenyő és váladékképződés, valamint az optimális, nedves gyógyulási környezet megteremtésével elősegíthető a hegesedés és a hámosodás.

Az orvosi méz klinikai alkalmazása a regeneratív (regeneráló hatású) gyógyászatban már jó ideje jelentős szerepű, ugyanis a méznek rendkívül sok olyan tulajdonsága van, amely elősegíti a legkülönbözőbb eredetű sebek gyógyulását. Kiemelkedően jótékony hatását a benne található cukrok, vitaminok és enzimek különleges összetételének köszönheti, sőt kutatások szerint felerősíti a többi, ilyen céllal alkalmazott kezelés hatását is. Az orvosi méz (manuka méz) szakszerű alkalmazása bizonyítottan felgyorsítja a sebgyógyulást és a fekélyek gyors fertőtlenítésére is kitűnően alkalmas. A kitartó és gondos kezelés pedig a legfontosabb teendő az amputáció megelőzésében.  

Forrás: Cukorbetegközpont (www.cukorbetegkozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja