SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

Családinet [cikkei] - 2024-04-23
- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1
- A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2
- A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3
- A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A húgyúti fertőzés olyan bakteriális fertőzés, amely az alsó (húgycső, húgyhólyag) vagy felső húgyutakban (például vesék) alakul ki.

Húgyúti fertőzést bárki kaphat

Számos tényező hozzájárulhat a húgyúti fertőzések kialakulásához. A magasabb kockázati csoportokba tartoznak a nők, akik sokkal gyakrabban kapnak húgyúti fertőzést, mivel esetükben a rövidebb húgycső megkönnyítheti a baktériumok bejutását a hólyagba. De a gyerekek, az idősek a várandósok és a menopauzán átesők is hajlamosabbak erre a betegségre.

Szintén nagyobb valószínűséggel kapnak hólyaghurutot azok, akiknek valamilyen húgyúti elzáródása, például veseköve van, illetve a prosztata megnagyobbodása szintén blokkolhatja a vizelet áramlását, ami húgyúti problémákat okozhat. Továbbá bizonyos katéterek vagy orvosi eszközök használata is növelheti a kitettséget.

Mindezek mellett a nem megfelelő intim higiénia illetve nem biztonságos szexuális élet is emeli a betegség kockázatát.

A cukorbetegek kiemelten veszélyeztettek

Kevesen tudják, de a húgyúti betegségek különös veszélyt jelenthetnek a cukorbetegek esetében, mivel a vizeletben lévő cukor termékeny táptalajt biztosít a baktériumok számára. Ezenkívül a magas vércukorszint gyengíti az immunrendszert, és káros hatással lehet a húgyhólyagot irányító idegekre, ami a hólyag hiányos kiürüléséhez vezet, és szintén lehetővé teszi a baktériumok szaporodását.

Ha a fertőzést nem kezelik időben, a baktériumok eljuthatnak a vesékig, és súlyosabb fertőzést, vagy akár komoly vesebetegséget is okozhatnak. Ezért kulcsfontosságú, hogy a cukorbetegek proaktív lépéseket tegyenek a húgyúti fertőzések megelőzésére.

Gyakori tünetek, melyek húgyúti fertőzésre utalhatnak:

  • Gyakori vizeletürítés
  • Fájdalom vagy égő érzés vizelés közben
  • Zavaros vagy erős szagú vizelet
  • Alhasi fájdalom vagy kellemetlen érzés
  • Láz és hidegrázás
  • Vér a vizeletben

Illetve a nem vizeletürítéshez kapcsolódó tünetek a fáradtság, gyengeség, zavartság (különösen idősebb felnőtteknél), illetve a hányinger és hányás.

Diabétesz esetén a húgyúti fertőzések gyakran érintik a felső húgyutakat és súlyos veseszövődményekhez vezethetnek.

A felső húgyúti fertőzés főbb tünetei:

  • Hasmenés
  • Magas láz
  • Hidegrázás
  • Hányinger és hányás
  • Fájdalom a hát felső részén és az oldalsó szárnyban

Hogyan előzhetjük meg a húgyúti fertőzések kialakulását?

Bőséges folyadékpótlás: Megfelelő mennyiségű víz ivása egész nap segíthet kimosni a baktériumokat a húgyutakból. Igyunk meg naponta legalább 8-10 pohár vizet, és fontoljuk meg a gyógyteák vagy a természetes vízhajtók, például az uborka és a görögdinnye beiktatását a folyadékbevitelbe.

Rendszeres vizeletürítés: A hólyag rendszeres ürítése segíthet megelőzni a baktériumok felhalmozódását. Ne tartsuk vissza a vizeletet huzamosabb ideig, és szexuális együttlét előtt és után is ürítsünk vizeletet.

Figyeljünk oda az intim higiéniára!: A megfelelő higiénia betartása elengedhetetlen a baktériumok terjedésének megakadályozásához. Ügyeljünk a nemi szervek tisztántartására, melyeket vécéhasználat után elölről hátrafelé töröljünk le, és kerüljük az illatosított termékek használatát, amelyek irritálhatják a húgyutakat!

Viseljünk légáteresztő fehérneműt!: Válasszunk pamut alsóneműt, amely megfelelő légáramlást tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti a nedvesség felhalmozódását, így kevésbé kedvező környezet a baktériumok szaporodásához!

Erősítsük immunrendszerünket!: A kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban dús étrend támogatja az általános egészségi állapotot és az immunrendszer működését. Válasszunk C-vitaminban gazdag ételeket, például citrusféléket, bogyókat és kaliforniai paprikát, mivel ez segíti az immunválaszt!

Tartsuk vércukorszintünket a megfelelő tartományban!: A rendszeres ellenőrzés, a gyógyszerek betartása és az egészséges táplálkozás jelentős szerepet játszik az optimális vércukorszint elérésében, és kulcsfontosságú a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Mozogjunk rendszeresen!: A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a vércukorszint kezelésében segít, hanem az immunrendszer működését is erősíti. Törekedjünk legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgásra a hét legtöbb napján!

Döntő fontosságú, különösen a diabéteszben szenvedők esetében, hogy amennyiben húgyúti fertőzésre gyanakszanak, azonnal forduljanak orvoshoz. A korai diagnózis és a megfelelő antibiotikum-kezelés megelőzheti a szövődményeket és felgyorsíthatja a gyógyulást.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4457377/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502976/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4346284/
4 https://www.diabetes.co.uk/diabetes-complications/urinary-tract-infections.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja