SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szemtréning - Íriszdiagnosztika 5.

Dr. Ozsváth Mária [cikkei] - 2009-07-09
A táplálkozás sem utolsó szempont jó és tartós látásunk megőrzésében. A szem és a máj elsősorban a kínai gondolkodásban szorosan összefügg, ezért ajánlatos odafigyelnünk táplálkozási szokásainkra is. Fontos a napi "többször keveset" étkezés kialakítása. Ételünk tartalmazzon egyenlő arányban szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, vitaminokat, ásványi anyagokat.
Szemtréning - Íriszdiagnosztika 5.

Egyes tápanyagok hatása a szemre

Antioxidánsok
Az antioxidáns hatású táplálék összetevőknek kiemelt szerepe jut a szem egészségének megőrzésében. A szembe ugyanis nagyon sok fény jut, és a fényben található UV sugárzás olyan lebontó folyamatokat indít el, amelyek káros oxidáló anyagokat, ún. szabad gyököket eredményeznek. Ezek a szabad gyökök károsítják az ideghártyát, és visszafordíthatatlan látásromlást, vagy akár vakságot okozhatnak. Jelenlétük bizonyítottan szorosan összefügg a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció kialakulásával. Az antioxidáns vegyületek éppen ezeknek a káros szabad gyököknek a hatását küszöbölik ki, ezért védő hatást fejtenek ki a fenti szembetegségek ellen. Lássuk most az egyes antioxidánsokat!

Karotin-származékok
Ezek a sárga vagy vörös festékanyagok kiváló antioxidánsok, és a látáshoz nélkülözhetetlenek. Az A-vitamin előanyagai. A-vitamint állati forrásból „készen” is kaphatunk, vagy bizonyos karotin-tartalmú növényi táplálékokból szervezetünk állíthatja elő. Az A-vitamin alapvető fontosságú a szem egészséges működéséhez, hiányában farkasvakság, azaz az éjszakai látás romlása jöhet létre, amely kezelés nélkül a szem kiszáradásához, a szaruhártya kifekélyesedéséhez és akár vaksághoz is vezethet.
Kiváló A-vitamin források a tőkehalmáj-olaj, a máj, a sárgarépa, a vaj, a burgonya, a kelkáposzta. (A dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkenti a szervezet számára hasznosítható A-vitamin mennyiségét, ezért ilyenkor még többet kell fogyasztani A-vitamin tartalmú élelmiszerekből.)

Legújabban két karotin-származék, a lutein és a zeaxantin szerepére derült fény az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog megelőzésével kapcsolatban. Ez a két anyag felel a szem éleslátásért, a sárgafolt - orvosi nevén makula - védekező rendszerét alkotó pigment sűrűségéért. Részben az étrenddel, és esetleg étrend-kiegészítők formájában lehet biztosítani a szervezet számára szükséges mennyiséget.
Nagy mennyiségben tartalmaznak luteint és zeaxantint a zöld színű, leveles zöldségek, mint a spenót vagy a káposzta, de a brokkoli, a borsó, a kelkáposzta, a kelbimbó, a kukorica és a tojássárgája is jó források. Ezekből az ételekből tanácsos minél többet fogyasztani nyersen vagy párolt formában. (Naponta legalább szükséges 6 mg-nyi luteint pl. 5 deka spenót fedezi.)

C-vitamin
Ez a vitamin kétféle módon is hozzájárul a szem egészséges működéséhez:

  • egyrészt antioxidánsként véd a szürkehályog és az időskori makulabetegség kialakulása ellen,
  • másrészt csökkenti a szem belső nyomását, így véd a zöldhályog ellen is, illetve enyhíti a már kialakult betegség súlyosságát.

Nagy mennyiségű C-vitamin található a zöldpaprikában, a citrusfélékben, a kelkáposztában, a brokkoliban, az eperben és a málnában. Legideálisabb nyersen fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket, mert főzéskor a magas hőmérséklet hatására jelentősen csökken az élelmiszerek vitamintartalma.

E-vitamin
Feltehetőleg kiemelkedő szerepe van a szürkehályog és a makula időskori megbetegedéseinek megelőzésében.
A napraforgó magja, a mandula, a mogyoró és az amerikai mogyoró tartalmaz nagy mennyiséget belőle. Sok E-vitamin található továbbá a teljes kiőrlésű gabonákban, növényi olajokban, és a tojásban is.

Cink
Ez egy ásványi anyag, szerepe van az A-vitamin hasznosításának folyamatában és a szabadgyökök elleni küzdelemben. Segít megelőzni a makula betegségeit és a farkasvakságot. Különféle húsokban, halban, tejtermékekben, teljes kiőrlésű gabona-félékben található nagy mennyiség belőle.

Szelén
Ez is egy ásványi anyag, amely segít a szervezetnek hasznosítani az antioxidánsokat. Mogyoró, élesztő és a tenger gyümölcsei (pl. kagyló) tartalmaznak sok szelént.
Esszenciális zsírsavak
Az antioxidánsok mellett más táplálék összetevők is hatással vannak a szem működésére. Az esszenciális - a szervezet számára feltétlenül szükséges, de csak kívülről bevihető - zsírsavak egyik típusa, az ún. omega-3 zsírsavak nagyobb mértékű bevitele kedvező hatással jár, mivel védhet a szemszárazság, és valószínűleg az időskori makuladegeneráció kialakulása ellen is. Ezek a zsírok általában hidegvízi halakban (például tonhal, lazac, pisztráng, hering) és a dióban találhatóak meg, és sokszor „jó zsírsavaknak” is nevezik őket. Ezzel szemben a növényi olajokban és különböző állati húsokban előforduló omega-6 zsírsavak nagyobb arányú fogyasztása növelheti a fenti betegségek kialakulásának kockázatát. (Nem mindegy azonban, hogy milyen fajta olajat használunk. Sajnos éppen a legelterjedtebb és legtöbb ember számára elérhető napraforgó olaj tartalmazza a legtöbb omega-6 zsírsavat, a tökmag- illetve az olívaolajban ennek csak töredéke található meg). Jelenlegi táplálkozási szokásaink mellett viszonylag kevés omega-3 zsírsav jut a szervezetünkbe, omega-6 típusból viszont feleslegesen sokat fogyasztunk. Tanácsos lenne hetente legalább 15 deka halat elfogyasztani, és emellett törekedni kellene az omega-6 zsírsavak bevitelének csökkentésére is.
Telített zsírsavak és cukor
A telített zsírsavak bevitelét szintén érdemes lenne korlátozni, akárcsak a cukor-fogyasztást. Utóbbinak cukorbetegségben szenvedők kezelésében kiemelkedő szerepe van. Bármilyen súlyosságú cukorbaj esetén pontos diéta betartására (is) szükség van a vér cukorszintjének normális értéken tartásához. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert a cukorbetegség hosszú távon nem megfelelően kezelve többek között a szem károsodásához is vezethet. Érdemes tudni továbbá, hogy a magas vércukorszint növeli a szürkehályog és a zöldhályog kialakulásának kockázatát is.
Folyadék
A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása számos szempontból fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ami a szemre gyakorolt hatást illeti, napi 1,5–2 liter folyadék megivása jótékonyan hat a szemlencse anyagcseréjére, csökkentve a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A szemszárazság tüneteinek enyhítésére is fontos a sok folyadék bevitel. Zöldhályogban szenvedőknek viszont érdemes a napi szükséges folyadékmennyiséget több kisebb adagra elosztva elfogyasztani.

Szemfenék meszesedés

A látóidegsejtek folyamatos regenerációjához a szem intenzív anyagcseréjére, ehhez pedig sok oxigénre van szükség, ezért a szem érfalai a szervezet oxigénben leggazdagabb szövetei. Ugyanakkor a fény és az oxigén a szerves anyagok oxidatív bomlását okozhatja. Hogy az „oxidatív stressz” a lehető legalacsonyabb maradjon, a látósejteket és az azt körülvevő szöveteket elegendő antioxidánssal (szabadgyök-lekötővel) kell ellátni.

Legfontosabb szerepe itt az E vitaminnak (tokopherol) és a C-vitaminnak van. Ez utóbbi fontosságát mutatja, hogy a szervezet más véredényeivel összehasonlítva a szemben 30-40-szeres koncentrációban van jelen. Ha a szem antioxidánsokkal való ellátása - ide tartoznak a lutein és zeaxanthin karotinoidok is - nem megfelelő, akkor túlsúlyba kerül a nem kívánatos fény-oxigén reakció. Oldhatatlan lerakódások (lipofuchsinok) keletkeznek, amelyek a látómező 20 %-át elfoglalhatják vagy a retinában mint druzen lerakódnak, mindkettő AMD-re utal.

Az éleslátás központjának (fovea) helyzete különösen kritikus, mert ott óriási számú látóidegsejtet kell ellátni, de, hogy a látásélességet ne zavarja, az ellátó véredényrendszer nagyon szűk. Tartalékok tehát alig vannak, ezért különösen idős embereknél nő meg a makuladegeneráció kialakulásának veszélye.

A fény által kiváltott károsító reakciók kivédésére a szemnek teljes funkciójú vérellátásra van szüksége. Nem meglepő, hogy dohányosok és szívkoszorúér betegek körében az AMD kialakulásának veszélye jóval nagyobb, hiszen ezekben az esetekben épp a kis vérerek ellátása redukált. Az egészségesebb táplálkozás és életvezetés ezen személyek esetében a szemre is kedvezően hat. Mindenesetre megfelelő táplálkozással vagy étrend-kiegészítő adagolásával elegendő antioxidánst kell a vérbe juttatni.

AMD, sárgafolt elfajulás

A korfüggő sárgafolt elfajulás (age-related macular degeneration - AMD) az idősek körében a vakság egyik fő oka. Egy a Tufts-egyetemen lefolytatott vizsgálat szerint egyes szénhidrátban gazdag, azaz magas glikémiás indexű ételek hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A sütemények, más édességek, a fehér kenyér és a cukrozott ételek köztudottan összefüggésben vannak a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és egyes rákfajták kialakulásával. Az új vizsgálatban 4099-en vettek részt, életkoruk 55-80 év volt, egyikük sem volt cukorbeteg. Azoknál, akik a glikémiás index szempontjából a felső egyötödbe tartoztak, több mint 40 százalékkal volt magasabb az AMD kockázata, mint az alsó egyötödbe tartozóké.

A kapcsolat természete még nem ismeretes, de a kutatók valószínűnek tartják, hogy a magas vércukorszint árt a retinának és a szem hajszálereinek, és a sok szénhidrátot tartalmazó ételek gyulladást válthatnak ki. A kutatók hangsúlyozzák, hogy nem állapítottak meg közvetlen oksági összefüggést, és hogy az életkor és a dohányzás még nagyobb kockázatot jelent.

Diabéteszes retina

Az időskori látásromlás (vagy akár vakság) egyik gyakori oka a szem sárgafoltjának a degenerációja. A Wisconsini Egyetem egyik kutatócsoportja szerint a folyamat azonban rendszeres testmozgással legalábbis lassítható.

A sárgafolt (makula) a retina fényérzékeny sejtekben leggazdagabb része, az éleslátás helye, időskorban gyakran károsodik és vezet vaksághoz.

Két formája létezik:

  • az ún. száraz változat, amelynek során a retina egyes rétegei megvastagodnak, mert bizonyos anyagcseretermékek lerakódnak, eltorzítva ezzel a retinát.
  • az esetek kb. egy tizedében azonban (nedves forma) sárgafoltba új véredények nőnek, amelyek azonban könnyen sérülnek és gyakran vér szivárog belőlük a retinába. A betegség kezelésére kevés lehetőség van, ezért a szakemberek is a megelőzésre koncentrálnak.

Az amerikai kutatók nagyszabású, 15 évig tartó ez irányú vizsgálatot végeztek, 4000, 43 és 86 év közötti férfi és nő részvételével. A vizsgálat alanyainak részletes szemészeti vizsgálatát 5 évente végezték el, illetve kérdőívek segítségével derítették fel életviteli szokásaikat is. Rendszeres testmozgást (legalább heti három alkalom) csak a résztvevők negyede végzett, azonban ez kedvező hatást gyakorolt a makula nedves formájú károsodására. Körükben a betegség előfordulása hetven százalékkal alacsonyabb volt, mint a mozgásszegény életmódot folytatók közt. Az összefüggés akkor is fennállt, ha figyelembe vették a sárgafolt károsodásának egyéb okait is (pl. magas koleszterinszint vagy az életkor).

A kutatást vezető Dr. Knudtson szerint a védő hatásért a testmozgás, vérerek falára gyakorolt kedvező hatásai a felelősek, mert az érfalak elváltozásainak komoly szerepe van a betegség nedves formájában. A szakember szerint ugyancsak kedvező hatású lehet még a megfelelő táplálkozás, illetve a dohányzás elkerülése.

Szemfenék hipertonia, magas vérnyomás

A belgyógyász kollégák számára a legtöbb konziliárusi segítséget a magas vérnyomás (hipertónia) szemfenéki stádiumának meghatározásában adják a szemészek.

A hipertónia kezdetén csak finom érelváltozások láthatók a szemfenéken, bizonyos helyeken érszűkületek jelentkezhetnek, amelyek a kezdeti szakaszban a vérnyomás rendezése után még visszafejlődhetnek. Később ezek a tünetek fixálódnak, azaz a vérnyomás normalizálódása után sem fejlődnek vissza.

A hipertónia korai és még kezelhető stádiumaiban csak az ereken találunk elváltozásokat, későbbiekben a látóhártya (retina) szövetére, illetve a látóidegfőre is ráterjedhetnek a tünetek.

Az értüneteket elsődleges tüneteknek nevezzük, a retinális tüneteket másodlagos, azaz következményes tüneteknek.

Az elsődleges tünetek kialakulásában a retina arterioláinak (odavezető kiserek) ellenállása játszik szerepet, vagyis az arteriolák összeszűkülnek, ezzel szemben a vénák (elvezető kiserek) tágulatokat mutatnak. Azokon a helyeken, ahol a vénák és az artériák találkoznak, közös kötőszöveti hüvellyel rendelkeznek, ezért az arteriolákban lévő magasabb vérnyomás a vénák falát összenyomja, a kereszteződés helyén úgy látszik, hogy a vénák „összenyomódnak”.

A magas vérnyomásban előforduló jellegzetes kereszteződési tünetek.

Enyhébb esetekben a véna ki tud térni ez elől, ám amennyiben még magasabb értékre áll be a nyomás, a kereszteződés mögötti vénaszakaszban pangás alakul ki, azaz a vér nem tud elvezetődni, ezért a vér „kipréselődik” az érfalból, a retinában vérzések (sötétpiros foltok) keletkezhetnek.

A másodlagos tünetek során természetesen a retina szövete is károsodik, s a belgyógyász figyelmét azonnal felhívják, hogy hasonló, párhuzamosan futó károsodásokat lehet felfedezni a vese szövetében is. A szemfenéken fehéres, puha, „gyapottépésszerű” gócokat figyelhetünk meg, amelyek oka, hogy az érintett területeken az arteriolák elzáródhatnak és itt finom kiesési tünetek, azaz mikroinfarktusok keletkeznek a retinában. Ezek a gyapottépésszerű gócok általában nem nagy kiterjedésűek, de ha sok van belőlük, komoly keringéskárosodásra utalnak.

Az éleslátás helyének területe körül kemény degenerációs gócok jelenhetnek meg.

Ezeknek:

  • a széle éles határú, sárgás színű,
  • bennük koleszterinkristályok, zsírok rakódhatnak le,
  • jellemző kör alakú gyűrűt vagy csillagformát vonnak az éleslátás helye köré,
  • s szintén szöveti elhalásra utalnak.

Magas vérnyomásban vérzések jelenhetnek meg a szemfenéken, amelyek a krónikus pangás jelei. Ha a vénák falában kialakuló nyomás meghaladja az érfal ellenállását, a vér kipréselődik az érből. Attól függően, hogy milyen mélységben történik a vérzés, más és más alakú lehet. A mélyebb retinarétegekben keletkező vérzések gömb alakúak, nehezen szívódnak fel, a felszínesebbek az idegrost-réteg állományában keletkeznek, szerkezetük csíkolt, úgy mondjuk, hogy lángnyelvszerű. Az utóbbiak könnyebben szívódnak fel.

Magas vérnyomás végstádiumában:

  • a szemfenéki pangás a látóidegfőre is kiterjed,
  • a normálisan a környezetéből nem kiemelkedő, éles határú, sárgásfehér látóidegfő határa elmosódottá válik, környezetéből több milliméternyire kiemelkedhet, színe megváltozik (a pangás és a vérzések miatt vörössé válhat), környezetében nagy kiterjedésű, lángnyelvszerű vérzések alakulnak ki.

Ez az állapot szükséghelyzetet jelent, mert természetesen a vesében és az egyéb szervekben is ilyen súlyos a mikrokeringés zavara. Szerencsére ennyire súlyos szemfenéki képpel csak ritkán találkozik a gyakorló szemész.

Az öt elemtan és a szem

A kínai filozófia az öt elemtan, azaz az öt elem szerint működik, a természetes életenergiánk áramlása. Az életenergia a QI, nem más, mint az életerő.

A Qi áramlásának zavarai
A Qi áramlásának zavarai, ha hosszú ideig nem működnek jól, először tünetet, később betegséget okoznak. A tünetek mindig figyelmeztető jelként jelzik az energiaáramlás hibáit, mintegy felhívják a figyelmet arra, hogy figyeljünk oda magunkra, mert valamit elrontottunk az életvitelünkben vagy a táplálkozásunkban, ezért a szervezetünk jelez.

Az öt elemtan szerint a szervezet funkcionális müködését az elemek közötti energiacsere, vagy energiablokk szabályozza. A kínai filozófia minden elemhez szerveket rendel, helyesebben szerv párokat. Ezek a szerv párok a Yin-Yang párok azaz üreges és tömör szervek, amelyek egymást kiegészítve tudnak jól működni.

A Qi energia a meridiánokban kering, és minden szervnek van egy energia csatornája, meridiánja, amely meridián valamelyik szerve nyílik, és ennek a szervnek a működését nagyban befolyásolja. Természetesen van eredő, kezdő pontja is.

Melyik is ez az öt elem?

A Fa elem - A fa elemhez tartozó szervek - a máj és az epehólyag. A máj a tömör szervet képviseli, az epehólyag az üreges szervet.
A fa elem szervei képezik a szervezet nagy laboratóriumát, ahol az elfogyasztott élelmiszerek elemzése folyik.
A máj meridián a szemre nyílik, és befolyásolja a látás minőségét a máj Qi állapota.
Ezek után azt gondolom, hogy világossá vált, mindenki számára, hogy a táplálkozásnak mi köze van a látásunkhoz. A látásunkat nagyon befolyásolja az általunk elfogyasztott élelmiszer.
Ezt a kínaiak már évezredek óta tudják, de a nyugati medicina, azaz az orvostudomány is egyre többet kezd foglakozni az egészséges táplálkozás kérdésével.

Nem véletlen, hogy cikkek jelennek meg a lutein, zeaxanthin, karotin látásra gyakorolt jótékony hatásáról. Az sem véletlen, hogy nagyon sok anyagcsere betegségnek szemészeti tünetei vannak. Ne említsek mást, csak a cukorbetegséget, vagy a pajzsmirigy betegséget.
Természetesen a magas vérnyomásnak, amit kezdeti stádiumban lehet táplálkozással is szabályozni, szintén vannak szemfenéki jelei.

A teljesség igénye nélkül, csak rá szeretnék arra világítani, hogy a látásunk minősége és az elfogyasztott táplálékok között igenis komoly összefüggések vannak.

A Szemtrénernek egy optikai reflexológiai módszer áll a rendelkezésére, amit úgy hívnak, hogy „Íriszdiagnosztika”.

Ez nem a hagyományos értelemben vett diagnózist jelenti, hanem a szervezet funkcióköreinek elemzését. Érthetőbben a szervezet QI áramköreinek a figyelését, a figyelmeztető jeleit, intéseit.

Az íriszen látható elváltozásoknak sok esetben nincs is anatómiai hátterük, hiszen abban az esetben, ha még nem alakult ki az anatómiai elváltozás, csak a funkcionális egyensúly bomlott meg, akkor is ad jelzést a szervezet a reflexterületein.
Máj funkció zavar és látási panaszok
A máj funkció zavarai után egy bizonyos idővel megjelennek a látási panaszok is.
Amikor erre felfigyeltem, akkor kezdtem a betegeim anamnézisére is odafigyelni.
Nagyon sok esetben kiderült az anamnézisből az epekövesség vagy egy korábban lezajlott májgyulladás. Érdekes lenne ezeket az összefüggéseket tudományosan is figyelni és feldolgozni, hiszen ez csak a kínai filozófia alapján történt.

Mindenesetre én nagyon fontosnak tartom a táplálkozást a látás karbantartása miatt, és nagy figyelmet szentelek rá, azoknál a pácienseimnél, ahol az anamnézisből ki is derül a fa elem energetikai gyengesége, netán egy háttér betegség a máj-epehólyag rendszeren.

A cikksorozat további részei:

Szemtréning - Íriszdiagnosztika 1.


Szemtréning - Íriszdiagnosztika 2.

Szemtréning - Íriszdiagnosztika 3.

Szemtréning - Íriszdiagnosztika 4.


Szemtréning - Íriszdiagnosztika 6.

Szemtréning - Íriszdiagnosztika 7.

Dr. Ozsváth Mária


Dr. Ozsváth Mária
Szemész

Dr. Szem Egészségközpont


Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/545-79-40
               06-20/980-54-72
Honlap: http://www.alternativszemdr.hu
             http://www.gloriamentis.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja