SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Autósülést, de melyiket?

Fürst Melinda [cikkei] - 2008-07-18
Gyermekünknek, 12 éves koráig, legalább 3-4 autósülésre lesz szüksége, az életkorától és a súlyától függően.
Ha első gyermekünknek vásárolunk, elég tanácstalanok lehetünk mit is vegyünk figyelembe.

Autósülést, de melyiket?

Több szakaszra bonthatjuk az ülések használati idejét,

  • 0, 0+ csoport: 0-13 kg, körülbelül 18 hónapos koráig,
  • I súlycsoport: 9-18 kg, körülbelül 9 hónapostól 4 éves koráig,
  • II súlycsoport: 15-25 kg, 3 évestől 7 évesig,
  • III súlycsoport: 22-36 kg, 4 évestől 12 évesig.

Az első időszakban, 18 hónapos koráig a 0; 0+ kategóriás autósülést, vagy babahordozót használhatunk.
Fontos szempont, hogy ezeket az üléseket a 3 pontos biztonsági öv rögzíti, bennük a baba számára külön öv van, amely a vállaknál és a láb között vezetve fogják az  ülésben. A vállaknál található övre ráhúzható párna található, hogy ne vágjon az öv, valamint a csat alja is alá van párnázva egy levehető és mosható alátéttel.
Tartozéka az ülésnek a napfényvédő tető, melyet le lehet csatolni, igény szerint. Egyes fajtáknál már kiemelkedő fejrészt és oldalvédelmet is találunk, vagy vehetünk hozzá  összecsukható vázat, mellyel a kocsiból kivéve babakocsivá alakíthatjuk. Persze vegyük figyelembe, hogy a csomagtartót foglalja a váz, ha takarékoskodnunk kell a hellyel.
A hordozó karját hátra is hajthatjuk, kitámasztásnak, vagy leállítva az íves alsó kialakításnak köszönhetően ringathatjuk is a babát. Egyes típusoknál hátul pelenkatartó kialakítás van.
Fontos hogy legyen az üléshez szűkítő párna, amely tartja a fejet és a csípőt, amíg a baba nagyon kicsi, később ez kivehető.
Beszerelhetjük az első ülésre is, de menetiránynak háttal, így a mama jól láthatja, a pici is nyugodt. A hirtelen fékezéskor fellépő fej előre lendülését is kivédhetjük ezzel,  ami a babáknál fokozottan veszélyes, mert a fej arányaiban sokkal nagyobb, és a nyakizmok még nem elég erősek. Ebben az esetben viszont mindenképp kapcsoljuk ki a  légzsákot, mert az esetleges berobbanó zsák széttörheti az ülést. Ha nem lehet kikapcsolni, akkor semmiképpen ne tegyük a babát az első ülésre.
Ha a baba feje már túlemelkedik az ülésen, ideje másik súlycsoportba tartozót venni.autosules

A második időszakban az I súlycsoportos, 9-18 kg vagy 9 hónapos kortól 4 éves korig kialakított autóülés használatos.
Ezeket a hátsó ülésre lehet csak beszerelni, menetiránynak megfelelően. Ezekben az ülésekben már öt pontos biztonsági öv van, az autó 3 pontos biztonsági övével lehet  rögzíteni. Ha autónkban hátul csak a csípőnél lévő kétpontos biztonsági öv van, mindenképp cseréljük le  hárompontosra, gyermekünk biztonsága érdekében. Az gyerekülés  belső biztonsági övét mindig a váll vonalában elhelyezkedő nyílásból kell kivezetni, vagy alatta, felette semmiképp, mivel könnyen kibújhatóvá válik a váll fékezéskor a  lendülésnél. Az ülések oldalvédelmi formájának kialakítása változó, egyes típusok a karosszériához is rögzíthetőek, ha van autónkban erre kialakított csatlakozó. Bizonyos  típusoknál a háttámla dőlésszöge állítható az ülőlap alatti karral, a fejtámla magassága is variálható.
Mivel ez a korszak már nagyon mozgékony, kisebb az esélye hogy a gyermekünk elalszik az ülésben, hosszabb utakra érdemes kiegészítőket is vásárolni, pohártartót,  játéktálcát.

A harmadik időszak, a 15-35 kg, ha jól választunk, egy ülés is elég lesz a II-III súlycsoportú ülések közül, amig a gyermekünk eléri a 12 éves kort. Ezeknél a típusoknál már teljesen szétszedhetőek is vannak, csak ülésmagasítóként is használhatjuk a későbbiekben ha elég magas a gyermekünk. A biztonság miatt  azonban jó, ha minnél tovább összeszerelt állapotban használjuk, mert így védi a fejet, és a törzset is az oldalirányú ütésektől!
Ha mégis csak az ülésmagasító mellett döntünk, akkor fontos szempont, hogy felemelje a gyermeket annyira, hogy ne csússzon ki a kétpontos, vagy hárompontos biztonsági öv  alól.
Itt is az autó biztonsági övével rögzíthetjük az ülést, az övterelő kialakítások segítségével. Érdemes ilyenkor már az autót is elvinni, mert olyan változó az ülések szélessége,  hogy inkább próbáljuk ki, tényleg elég hosszú a biztonsági övünk hozzá? Vigyük el gyermekünket is, hadd próbálja ki az adott ülést, hogy mennyire kényelmes, lehet állítani  a háttámla magasságát? Ha ő is beleszólhat a választásba, könnyebben beleül később, ha valóban utaznunk kell. Előfordulhat hogy a biztonsági öv nagyon közel halad el a  nyaknál, szoríthatja, vagy zavarhatja az arcot, ebben az esetben be tudjuk állítani a kívánt magasságot, ha van a háttámlán kialakított nyílás, amin keresztül vezethető az  öv. 
A  fejtámla és a karfák jó ha állíthatóak, némelyik típusnál az ülés combhossza is növelhető, vagy a háttámla szélessége, ez télen lehet fontos, a vastag ruházatnál. Ha a háttámla dönthető, szintén jól jöhet, ha gyermekünk elálmosodik.

Vegyük még figyelembe, milyen anyagokat használtak fel az autósüléshez. A vázak készülhetnek fémből vagy műanyagból, vagy hungarocellből az olcsóbb változatok,  melyeket csőkerettel erősítenek meg. A műanyag előnye hogy stabilabb a kialakítása, jobban eloszlik a súly, nem teszi olyan gyorsan tönkre az autó kárpitját, mint a fémváz.

A gyártók
 
ABC Design, német
Bébé Confort, francia
Brevi, angol
Cam, olasz
Casualplay, spanyol
Chicco, olasz
Easybob, holland
Graco, amerikai
Hauck, német
HTS Besafe, norvég
Implast, lengyel
Jané, spanyol
Maxi-Cosi, holland
Neonato, olasz
Peg Perego, olasz
Pierre Cardin, francia
Ramatti, lengyel
Römer/Britax, német/angol
Storchenmühle , német

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja