SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bár a baby blues zene lenne!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-23
Egészségügyi, mentálhigiénés kultúránk talán tart már ott, hogy a depressziót és a levertséget meg tudjuk egymástól különböztetni. Azt azonban még a legfejlettebb országokban sem gondolták volna, hogy a szülés utáni depresszió (baby blues, vagy gyermekágyi szomorúság) a statisztikák szerint a frissen szült nők 50-80%-ánál komolyan jelentkezik.
Bár a baby blues zene lenne!
Egészségügyi, mentálhigiénés kultúránk talán tart már ott, hogy a depressziót és a levertséget meg tudjuk egymástól különböztetni. Azt azonban még a legfejlettebb országokban sem gondolták volna, hogy a szülés utáni depresszió (baby blues, vagy gyermekágyi szomorúság) a statisztikák szerint a frissen szült nők 50-80%-ánál komolyan jelentkezik. Általában a szülést követő harmadik, vagy negyedik napon „kapja el” a mamát a páni félelem, szorongás, melynek méretei, tünetei igen eltérőek. Még a szakemberek véleménye is megoszlik a tekintetben, hogy a tüneteket a kimerültség, a kezdeti kialvatlanság rovására írják-e és aggasztó állapot, betegség-e vagy normál reakció.

Hirtelen sírógörcs

 Egy tekintetben általában megvan az egyetértés: ha a sírás gyakori, ha az ingerlékenység, a félelem nehezen elviselhetőnek tűnik, nem árt óvatosnak lenni. Legfőbb jellemző a változékonyság, a hirtelen, szinte követhetetlenül és váratlanul jelentkező, szélsőséges hangulatingadozás. Például amikor az eufórikus boldogságérzés hirtelen sírógörcsbe csap át. A kismama általában nem tud magyarázattal szolgálni. Nagy a környezet felelőssége, hogy odafigyeljen, észrevegye, hogy ez nem hiszti vagy női rapszodikusság. Azt észre kell venni, ha az érzelmi hullámok nem csitulnak 2-3 hónap múlva sem.
Mint oly gyakran, a szülés utáni pszichózisért is a hormonokat szokás okolni, de a kutatóknak eddig még nem sikerült megállapítani, hogy pontosan melyiket. Különben a jelenség korántsem újkeletű, nem civilizációs ártalom, mert a kórkép kultúráktól független és az elmúlt 150 évben közel azonos. A megfigyelések szerint gyakrabban fordul elő először szülőknél, illetve olyan nők körében, akik a szülés előtt PMS-től (premenstruációs szindróma) szenvedtek.

Szakembert!

S hogy miért figyeljük a jelzéseket? Mert ritka és szélsőséges esetben, kezeletlenül a kisbaba ellátását is lehetetlenné teheti a depresszió. Ha a környezet azt tapasztalja, hogy a friss anyuka dezorientált, viselkedése bizarr, hangulata a fent említett módon szélsőséges, vagy éppen hallucinációk gyötrik, netán bántalmazza a kicsit, késlekedés nélkül szakemberhez kell fordulni
Tudatállapot változás szinte minden szülésnél megjelenik, de az említett ezen igencsak túlmutat. Nem egyszer öngyilkossági, illetve gyilkossági késztetés is megfigyelhető, ami  pedig már szakemberért kiált, hiszen életet veszélyeztet.
Társaiknál lassabban fejlődnek azok a gyermekek, akiknek az édesanyjuk sokszor volt lehangolt vagy depresszióban szenvedett a terhesség alatt - állapították meg brit kutatók.

Azt már eddig is tudták, hogy a szülés utáni depresszió növeli a fejlődési zavarok esélyét a gyermeknél. Most azonban kiderült, hogy már a terhesség alatti rosszkedv is sokat árthat a babának, az anya depressziója pedig még súlyosabb következményekkel járhat, akár háromszorosára növeli a kognitív zavarokat és a viselkedési problémákat. A pontos összefüggést a kutatás nem tisztázta az anya depressziója és a gyermek későbbi fejlődési zavarai között, az azonban biztos, hogy a problémával küzdő nők gyakrabban hozzák világra idő előtt gyermeküket, mint az egészségesek.

Az apa is lehet (lelki) bajban

Azt már amerikai tudósok fedezték fel, hogy a férfiakat ugyanúgy megviselhetik a szülővé válás nehézségei, mint a nőket. A gyermekneveléssel felmerülő költségek, a párkapcsolati változások és az apasággal járó felelősség, tetézve az alváshiánnyal és az otthoni feladatok számának növekedésével, mind rányomhatják bélyegüket az apák mentális egészségére. Az apává válás után nyolc héttel a férfiak közel 4%-át ítélték pszichésen levertnek. Hét évvel később az ő gyermekeiket kétszer nagyobb eséllyel érintették olyan pszichés problémák, mint a szorongás és a hiperaktivitás, emellett viselkedési problémák is gyakoribbak voltak körükben, és nehezen jöttek ki más gyerekkel. Kétségtelen, hogy sem az anya-, sem az apaszerep nem könnyű, de nem is megoldhatatlan, főleg, ha ebben a korszakban még nagyobb szeretettel és türelemmel vagyunk egymás iránt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja