SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne takarékoskodjunk a babusgatással!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-30
Belegondoltunk-e már abba vajon, hogy egy kis pénzérményi bőrfelületen minimum ötven finom idegvégződés vár startra készen arra, hogy stimulálják? Hát akkor meg, ne fukarkodjunk kicsinyünk simogatásával, az öleléssel, nem kerül semmibe és nagyon megéri...!
Ne takarékoskodjunk a babusgatással!
Semmi sincs véletlenül… Mint ahogy például az sem, hogy törzsi társadalmakban a testen hordozzák a kicsiket, ahol nyugodtan alszanak. A kenguru elnevezésű hordozóka, amiben néhány anya (és apa) hordja gyermekét szerte a világon, nálunk ezt a szokást hivatott visszaállítani. Ez egy nagyon jó szokás. Az érintés, az ölelés ugyanis testi-lelki szükséglet. Belegondoltunk-e már abba vajon, hogy egy kis pénzérményi bőrfelületen minimum ötven finom idegvégződés vár startra készen arra, hogy stimulálják.
A keleti kultúrákban hasznosítják is ezt a tudást. Ezen alapszik például a fejmasszázs, az akupresszúra, amit még fogfájás alkalmával is hatékonyan vetnek be.
Érintés, simogatás hatására az idegpályákon keresztül az agya endorfint juttat a vérbe. Ez a  hormon nyugodt,  szinte transzszerű állapotot eredményez. Általában igaz, s ezt magunk is tapasztalhatjuk, hogy akit valaki gyakran karjába zár, szívéhez szorít, sokkal ritkábban szenved stressztől, félelemtől, vagy frusztrációtól. A csecsemők és a gyerekek számára különösen fontos a testi kapcsolat.

Gyorsabb a fejlődés

Példaként emlegeti a szakirodalom Steffit, aki az augsburgi klinikán 1140 grammal, 28  hétre   született.   Tüdőelégtelenség  miatt  a  koraszülött  osztályon tartották,  de  édesanyja  nagyon  gyakran  látogatta.  Ha  karjába  vette a kislányt,  vagy közvetlen bőrkontaktusba került vele, Steffi légzése mérhetően és érzékelhetően azonnal  stabilizálódott. Egyszerűen azért, mert érezte édesanyja testközelségét.  Amerikai egyetemeken végzett másik vizsgálat keretében  koraszülött  csecsemőket  naponta háromszor negyed órán keresztül masszíroztak.  Ennek az egyszerű műveletnek az  eredményeképpen  gyorsabban  nőttek  és súlyuk majdnem ötven százalékkal többet gyarapodott azokhoz a társaikhoz képest, akik egész nap  magányosan az  inkubátorban  feküdtek.  A masszírozott bébiknél az idegrendszer is hamarabb   kifejlődött.   Ezek   a   csecsemők  aktívabbak  voltak  a  többi koraszülöttnél,  és  élénkebben reagáltak az ingerekre. Azt a tényt is adatok támasztják alá, hogy azok a babák, akiket életük első hat hónapjában sokat simogattak, bőven volt részük testi  kontaktusban,  szellemileg egyértelműen fejlettebbek voltak elhanyagoltabb társaiknál.
   Az  amerikai  kutatók ezekből a kutatásokból azt a következtetést szűrték le,  hogy az érintések révén bonyolult vegyi anyagok áradnak szét az agyban, amelyek  közvetlenül  hatnak a növekedésre és a közérzetre. Ha egy csecsemőt ezzel  szemben  túl  keveset  érintenek  meg,  akkor  másfajta vegyi anyagok kerülnek  a vérbe, amelyek lassítják a növekedést és rossz hatással vannak a közérzetre.  Ugyanezt  támasztja  alá  az  a  jelenség  is,  hogy  a háborús árvák,  akik  ugyan  kaptak ellátást, ám nélkülözni kényszerültek a gyengéd törődést és a vigasztaló ölelést, lelkileg  és  testileg  elsorvadtak.  Sokan  közülük nagyon korán meghaltak. Egy állatkísérletben a kismajmok választhattak. A  szőranya  nyújtotta  vígasztalást választották, s inkább éheztek.

Nem kényeztetjük el

A csecsemőként megtapasztalt testi vigasztalás nyomot hagy felnőttkorban is. Befolyásolja a kommunikációs, bizalmi viszonyokat.

Valószínű, hogy a ringatás, ölelés a prenatális körülményekre emlékeztetik a csecsemőket.. Amikor a babát meleg anyagokba tekerik, bepólyázzák, egyenletesebbé válik a légzése, lassul a pulzusa, kevesebbet sír, többet alszik. A szabadon hagyott csecsemő többet mozoghat ugyan, mégis nyugtalanabb, ingerültebb. A szoptatás előnyei közé tartozik a dédelgetés, ölelés bensőséges kapcsolatota is. Alaptalanok azok az aggályok, hogy a gyereket el lehet kényeztetni, ha sokat babusgatják. Sok összehasonlító vizsgálat igazolja, hogy a szeretetteljes, sok testi kontaktust alkalmazó gyermeknevelés összefügg a felnőttkori agresszió alacsony szintjével, a kapcsolatok emberségességével, a nők megbecsülésével, és hiánya ezek ellenkezőjével. A testi kontaktus nélkülözése csecsemőkorban visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Hálás masszírozott


Tehát nem nehéz levonni a következtetést: a testi és lelki betegségek megelőzhetők a szeretet fizikai megnyilvánulásaival, a simogatással, a masszírozással, az érintés. A simogatás természetes gesztus, akik ezt nem kapják meg, hajlamosak lesznek depresszióra, agresszióra. Kutatási eredmények arra is rávilágítottak, hogy a felnőttek úgy viszonyulnak egymáshoz felnőttkori kapcsolataikban, mint amilyen kötelékben részük volt csecsemőként és gyermekként szüleikhez. Sőt. Azokban a családokban, ahol nem vonják meg a simogatás élményét, a gyermekek egészségesebbek, a fájdalom iránt kevésbé érzékenyek és a fertőzésekel szemben ellenállóbbak lesznek. Ezek a gyermekek általában jól alszanak, barátságosak, kiegyensúlyozottak és sikeresebbek feladataik elvégzésében.
Gondoljunk csak arra, ha megüti magát a gyerek és a „bibire” kap egy puszit, rögtön megnyugszik, vagy a pocak simogatására hasfájáskor! 
A babamasszázs az érintéstechnika tudatos formája. A masszírozott csecsemők kevesebbet sírnak, az éber állapotban kevésbé nyűgösek, gyorsabban elalszanak. A bizalmat, szeretetet, melegséget, tiszeteletet, összetartozás érzését, a biztonságot, melyek a masszázs alapelvei, a gyermek magával viszi felnőtt korába. És miért ne adnánk meg ezt a „vitamint” gyermekeinknek? Kellemes, jót tesz nekünk is, és nem kerül semmibe.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja