SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálás tudatosabban

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2020-12-07
Egy gyermek érkezésekor sok kérdés fordul meg az anyukák fejében. És nagyon sok mindenre nagyon eltérő válaszokat találnak az interneten, a védőnőnél, a gyermekorvosnál vagy a saját anyukájuknál. Az egyik fő téma a hozzátáplálás. Mikor kezdjük? Mivel kezdjük? Mit adjunk a gyermeknek?

Sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy hiába mondja például a WHO (Egészségügyi Világszervezet), hogy 6 hónapig kizárólag anyatejjel (vagy ennek hiányában tápszerrel) tápláljuk a gyermekünket, sok gyermekorvos, vagy védőnő a mai napig ajánlja, hogy kezdjük már meg 4 hónapos korban.

De akármikor is kezdjük, az általában elmondható, hogy a legtöbb anyuka nagy gonddal választja ki az első almát, krumplit, bármit, amit elkészít gyermekének. Vagy az első előre csomagolt pürét, amit a gyermeke el fog fogyasztani. Az első hetekben szinte biztos, hogy csak zöldséget, gyümölcsöt, esetleg csirkehúst kap a gyermek – azt is gondosan válogatva és előkészítve.

Aztán a gyermek növekszik, egyre többet és többször kér, és az anyukák sokszor váltanak. Kézbe veszik a „jól megszokott” babapiskótát, a túrós desszertet, a mackós piskótát, belereszelik a háztartási kekszet az almába. Egyre többször nyúlnak az előre csomagolt édességhez, mert a gyermek éhes, kell valami tízóraira, és amúgy is – mi is ezt kaptuk gyerekként. Azt sajnos nagyon kevesen nézik meg, hogy miket is adnak annak a - még alig kifejlett - emésztőrendszernek.

Cukor, guargumi, tartósítószerek, xantángumi, és társaik. Megannyi olyan összetevő, amire egy felnőtt szervezetnek sincs semmi szüksége. Nemhogy egy alig pár hónapos vagy éves gyermeknek.

Persze, mi is ezen nőttünk fel és semmi bajunk. Örüljünk neki! De tekinthetünk a gyermek érkezésére úgy is, mint egy új kezdetre a saját életünkben is. Egy új élet, amiben mi is odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A legjobbat akarjuk a gyermekünknek, és mivel sokáig szeretnénk vele lenni, így magunknak is.

 Ez tényleg csak odafigyelés kérdése. Még ha nem is teljes kiőrlésű, vagy teljes értékű gabonából készült terméket készítünk, (egy éves kor alatt egyébként sem ajánlják), akkor is sokkal egészségesebb egy otthon, pár összetevőből elkészített étel, süti, nassolnivaló, mint szinte bármelyik előre csomagolt. És így árban tulajdonképpen lehet, hogy jobban jövünk ki. Persze ha az anyuka tudatosan keres, ma már lehet találni olyan pékségeket, akik tényleg abból a pár összetevőből készítik a kenyeret, amiből kell, vagy kézműveseket, akik a nassolnivalókat nem kavarják össze ízfokozókkal, de ezek általában tényleg lényegesen drágábbak, mint például az otthon készített.

Természetesen az idő az, amivel leginkább gazdálkodni kell. És az tényleg nem egyszerű egy, két vagy akár több gyermek mellett sem. De a sütés-főzés lehet közös móka. Vagy este, miután a gyermek elaludt, elő lehet készülni a másnapi menüre, hogy akkor már tényleg csak pár perc legyen, amit foglalkozni kell vele. Külön lépésekre is lehet bontani egy sütést/főzést, és akkor persze hosszabb idő alatt, de ugyanúgy elkészül a finomság.

Nem egyszerű. Gondolkodást, elszántságot, és időt igényel. De amellett, hogy a legjobbat adjuk a gyermekünknek, mi is hasznot húzhatunk belőle. Sok anyuka küzd a kilókkal szülés után - erre is megoldás lehet, ha nem az előre csomagolt élelmiszereket választja, hanem egészségtudatosabban készíti az ételeit. De megannyi betegségnek is elejét lehet venni, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk.

Olvasd el a másik 2 részt is!

Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Hozzátáplálás tudatosabban 3.

Valamint ezeket a cikkeinket: 

Hozzátáplálás: A leggyakoribb táplálási hibák, amiket a szülő elkövethet a baba etetése során

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Hozzátáplálás és babareceptek- a legfontosabb tudnivalók a baba etetéséről

Mi az a BLW?- A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

 

Fotó: Yan Krukov-tól a pexels.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Gyermekkori védőoltások: miért fontosak és mikor esedékesek? - VIDEÓVAL

A védőoltások a modern orvoslás egyik legnagyobb vívmányai: segítségükkel számos súlyos, akár halálos betegség eltűnt Magyarországról. Dr. Lakatos Lilla gyermekgyógyász összefoglalja, miért kulcsfontosságú az immunizáció, milyen oltások esedékesek a gyermekek különböző életkoraiban, és mely ajánlott oltásokat érdemes fontolóra venni a szülőknek.

Az oltás utáni reakciók és szövődmények - VIDEÓVAL

Az oltások utáni reakciók sok szülő számára kérdéseket vetnek fel, de nem minden kellemetlenség jelent szövődményt. A videóban Dr. Lakatos Lilla részletesen elmagyarázza, milyen reakciók normálisak, és milyen módszerekkel lehet enyhíteni a baba tüneteit. Praktikus tippeket kapsz a láz és fájdalom kezelésére, hogy magabiztosan kezeld az oltás utáni helyzeteket.

Lázcsillapítás kisbaba korban, lázgörcs, tévhitek, népi gyógymódok - VIDEÓVAL

A csecsemők láza és lázgörcse sok szülő számára okoz aggódást, de fontos tudni, mikor számít a láz veszélyesnek, és hogyan kezelhető biztonságosan otthon. A megfelelő testhőmérséklet-mérés, a lázcsillapítás helyes alkalmazása és a lázgörcs felismerése mind kulcsfontosságú a baba egészségének védelmében. Cikkünkben Dr. Lakatos Lilla csecsemő- és gyermekgyógyász részletesen bemutatja, mire figyelj, és mikor kell azonnal orvoshoz fordulni.

Campona Varázslóiskola: ahol a tanév varázslattal kezdődik

Szeptemberben nemcsak az iskolák nyitják meg kapuikat, hanem a Campona is egy különleges tanévet indít, a Varázslóiskolát. A programsorozatot két hétvégén rendezik meg: 2025. szeptember 13-14-én, valamint szeptember 20-21-én. A rendezvény nyereményjátékokkal - ami szeptember 1-28-ig tart - is várja a látogatókat, a fődíj egy 300 ezer forint értékű Campona Ajándékkártya.

5 étel, ami pajzsmirigy-alulműködést okozhat

Sok olyan növényi élelmiszert ismerünk, amelyet egészségesnek tartunk, de kockázatos molekulákat tartalmaz, amelyek felboríthatják a hormonális és anyagcsere-egyensúlyt. A pajzsmirigyhormon kritikus fontosságú a szervezet szinte minden sejtjének anyagcseréjéhez, és kritikus fontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez a korai életben. Azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez vagy jódhoz az étrendjükben, nagy a golyva kialakulásának kockázata.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja