SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Családi vállalkozás bemutatkozója - Beszélő Babakezek

Zentai Kata [cikkei] - 2016-08-17
Zentai Kata vagyok, a Beszélő Babakezek program vezetője.
Szülőknek és babáiknak tartok babajelbeszéd-tanfolyamokat a korai kommunikció segítéséért, a szülő-gyermek kapcsolat erősítéséért.
Családi vállalkozás bemutatkozója - Beszélő Babakezek

Szenvedélyemmé vált a babajelbeszéd

10 éves bölcsész pálya után a gyermekem születése fordulatot hozott az életembe. A kisfiammal elkezdtem a babajeleket használni és lenyűgözött, hogy a jeleknek köszönhetően bepillanthatok a beszélni még nem tudó babám gondolataiba. Akkoriban még Magyarországon kevesen hallottak a babajelbeszédről. Elkezdtem felkutatni a téma tudományos hátterét, megtanultam a magyar jelnyelvet és nemzetközi babajelbeszéd-oktatói képesítést is szereztem.

2008 óta tartok babajelbeszéd-tanfolyamokat Beszélő Babakezek néven.

A Beszélő Babakezek programmal segítem a szülőket, hogy boldog, kiegyensúlyozott kapcsolatot teremtsenek babáikkal és közösen átéljék a beszéd előtti kommunikáció csodáját.

Egyéni vállalkozóként tevékenykedem. A legnehezebb az elindulás volt. Nehéz döntés volt magam mögött hagyni az addigi munkámat és a munkahelyemet (Magyar Nemzeti Levéltár), az elért eredményeimet és a pozíciómat, otthagyni a biztosat és belevágni a ismeretlenbe. A szenvedélyem győzött és az a tudat, hogy tehetek valamit másokért.
Mára már sokan hallottak a Babakezekről. A legtöbb tanfolyamot én tartottam hazánkban, ezzel rengeteg szakmai tapasztalatot szereztem.

Hosszú évek tapasztalata és a megszerzett szakmai tudás után láttam hozzá a franchise rendszer kidolgozásához, hogy több Beszélő Babakezek vállalkozót összefogva, a közös programunkat még magasabb szintre emeljük. Babakezek oktatók elérhetők már Budapesten kívül Pécsett, Kaposváron, Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Esztergomban, Egerben, Gyulán is.

Családi támogatás nélkül nem megy

A férjem támogatott a vállalkozás indításánál. Ő jobban hitt bennem, mint saját
magam. Ez adta a legnagyobb erőt. Ráadásul ő reálisabban látott mindent már a kezdet kezdetén. Emlékszem, azt mondta, hogy akkor majd nekem szerepelnem kell a TV-ben és a rádióban. Erre én: „No, én azt SOHA!”, én utálok szerepelni, meg én azt nem élném túl… A férjem válasza: „Akkor bele se vágj!” Természetesen neki volt igaza, és rengeteg médiaszereplésen vagyok már túl.

A másik erő a kisfiam, aki az inspirációt jelentette számomra. A vele való jelelés volt a belső ösztönzés a vállalkozásra.  Másfél évesen, amikor még nem beszélt, 100 jelet használt. Ma már 9 éves, de még mindig használjuk a jeleket. Persze, nem állandóan, leginkább titkos beszédre, ha nem akarjuk, hogy más is hallja vagy legutóbb az angol szavak helyesírásának gyakorlásánál használuk az ujjábécét.

Az időgazdálkodás a legnehezebb

A legnehezebb az egyéni vállalkozásban a vállalkozással kapcsolatos teendők és a háztartási feladatok, családi programok összehangolása, vagyis az időgazdálkodás. Sokszor úgy érzem, semmire sincs időm és mindennel el vagyok maradva. Talán az segít, ha nem kapkodok össze-vissza, hanem sikerül 100%-ban mindig arra koncentrálni, amit épp csinálok vagy arra figyelni, akivel épp beszélgetek, legyen az a kisfiam vagy egy üzleti megbeszélés.

Folyamatosan a vállalkozáson jár az eszem, bár a családdal töltött pihenés alatt igyekszem ezt egy kicsit takaréklángra tenni, de még akkor is előszeretettel vonom be a családomat a „játékba”. Például már hetek óta olyan fotókat készítünk a sétánk, strandolás, állatkertezés közben, amelyeket felhasználok a jeltanítós posztokhoz. Eddig még jól viseli ezt a családom. A gyermekemet továbbra is szeretném bevonni a vállalkozásomba. Kíváncsi leszek, hogy ha kamaszodik, akkor el fogja-e utasítani a Babakezeket vagy pedig segít Anyának informatikai korlátai áthidalásában…

A siker titka

A vállalkozásom sikerének a kulcsa az, hogy szenvedélyből csinálom és kitartással.

A buktatója is magam vagyok: a maximalizmusom. Sokszor még nem érzem „késznek” magam arra, hogy belevágjak egy feladatba. Amit más esetleg morzsányi tudással már megtenne.

Beszélő Babakezek vállalkozásom erőssége és értékei:

- a szakértelem (Talán mert az előző munkahelyemen tudományos státuszban dolgoztam és ezt a hozzáállást hoztam magammal, számomra alapvető fontosságú, hogy értsek is ahhoz, amit csinálok.)

- a módszertan nagy jelentőséget kap a Babakezek tanfolyamokon, ezek nem csak jeltanuló, mondókázó foglalkozások.

- 2010 óta többszintű tanfolyamokat tartok, így a szülők többször is visszatérnek, számukra már nemcsak a foglalkozások jelentik az értéket, hanem a Beszélő Babakezek közösséghez való tartozás is.

- A Babakezek tanfolyamok nem csak a kommunikációt és a szülő-gyerek kapcsolatot támogatják. A befogadó közösség a társadalmi beilleszkedést is segíti. A tanfolyamokra ugyan elsősorban tipikus fejlődésű, ép gyermekek járnak, de sajátos nevelési igényű gyerekek is gyakran részt vesznek, így a program az elfogadás és az együttnevelés kapcsán is pozitív tapasztalatokat ad.

Milyen szakmai segítséget kaptam?

Számomra nagyon meghatározó volt 2013-ban a SEED Alapítvány Dobbantó képzése, több szempontból is egyfajta vízválasztó volt.

Akkor döbbentem rá, hogy ugyan szenvedélyem és küldetésem van, de vállalkozói attitűdöm csekély. A Dobbantó segített elindítani a vállalkozónővé válás útján. Fantasztikus trénerek egyengették utam.

Egy másik meghatározó élmény is fűz a Dobbantós csoportomhoz. Vállalkozásom kezdetétől vágytam rá, hogy ne egyedül küzdjek, örültem volna, ha barátnőim egyike társul a vállalkozásomhoz.  A Dobbantós csoportomtól megkaptam azt az érzést, hogy nem vagyok egyedül: egy támogató, nyíltszívű, inspiráló női közösséghez tartozom, segítjük egymást a vállalkozásainkban.

Hivatalos adatok:

Weboldal: www.babakezek.hu
Facebook: www.facebook.com/babakezek
Youtube: www.youtube.com/babakezek
Telefon: (20) 479 2829
Email: info@babakezek.hu

Szeretnéd te is bemutatni saját családi vállalkozásodat? Küldd el nekünk a bemutatkozó leveled a Családinet felhívása alapján, részletek itt: Megjelenési lehetőség családi vállalkozásoknak és vállalkozó szülőknek

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
A szerkesztő ajánlja