SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunka, vagy lenézett semmiség?

Kulcsár Krisztina [cikkei] - 2016-07-18
Magyarországon még nincs kultúrája az otthonról végzett munkának. Körülbelül annyi az értéke, mint a kismamák 24 órás önfeladásának GyES alatt. Mert mit is csinálnak ők? Nyilván semmit, csak sorozatot néznek, meg gyerekdalokat énekelnek, mondókáznak mosolyogva napestig. Közben Mr. Takarítószer magától tisztába teszi a lakást, mint a reklámokban. Ugyanígy aki otthonról dolgozik, annak tök jó. Attól elvárják, hogy estére az asztalon vacsora legyen, és a lakás ragyogjon, vagy épp minden csekk be legyen fizetve, ügyek legyenek elintézve. Mindeközben ugyanazt a teljes értékű munkát várják el tőle, mintha egy menő irodában dolgozna.
Távmunka, vagy lenézett semmiség?

Különösen igaz ez a családi vállalkozásokra, ahol az egyik fél a háttérből támogatja a másikat, aki, még ha tudatlanul is, de rátesz egy lapáttal. A háttérbe szorult fél általában a nő, nem mindig, de mivel ez a gyakoribb, ezért most erről fogok írni, bár van példa arra is, hogy egy egész utca sajnálta az informatikus férfit, akinek mellesleg nagyon jól fizető külföldi állása volt, távmunkában. Sokáig hitték, hogy csak mondogatja, ne tudják meg a szomszédok, hogy nem kap állást.

Sok vállalkozás épül arra a modellre, hogy a férj vezeti a céget, találkozik az ügyfelekkel, végzi el vagy osztja le a munkát. Mindeközben a nő otthonról dolgozik alá. Mindenféle formában adminisztrál, kapcsolatot tart az ügyfelekkel, ellenőrzi a számlákat stb. Akár több ember munkáját is elvégzi csak, hogy segítsen. Mindeközben az ő élete rejtőzködő és látszólag másodlagos.

Férjnek kell a jó kocsi, a szép öltöny, mert a megjelenés és az első benyomás fontos. Nála mindig kell bőségesen pénznek lennie, hogy meghívhassa az ügyfelet. A nőnek jó a 20 éves corsa. Bevásárolni, gyereket iskolába hordani tökéletes lesz az is. Tökéletes az is? Otthonra jó a macinaci, minek szép ruha? A pénzt pedig majd a férfi beosztja, haza adva amennyit gondol. Ez lehet, hogy nem kevés, de a nőnek e módon nincs önálló jövedelme, hiszen az ő fizetése sosem konkretizálódik, vagy ha igen, nem ő dönt felette. Bár saját cégben dolgozik, a lelkét beleadva, a helyzete kiszolgáltatottabb, mint sok alkalmazotté.
 

Szükségszerű, hogy így legyen?

Nem. Abszolút nem. Legjobb ezeket előre tisztázni és le is írni. Egy családi vállalkozásban, mint ahogy a családban is, senki sem előbbre való a másiknál. Mindenki munkáját meg kell becsülni ugyanúgy, és senki fizetése nem fontosabb a másikénál. Akkor lehet egy vállalkozás hosszú távon sikeres, ha a benne dolgozók is sikeresnek érzik magukat. Különösen, ha családtagról van szó.
 

A férfi, ha még nem menő…

Az sem ritka, hogy a feleség fordul a vállalkozás ellen. Ha a férj kezd vállalkozásba, és a korábbi fix és stabil fizetés helyett most bizonytalanná válik a jövedelme, nem úgy, nem havonta, nem annyit keres, mint korábban, eközben a kiadások megnőnek. Még ha előzőleg beszéltek is erről, a valóság néha nehezebb, mint amire számítottak. Ha a vállalkozót a társa nem támogatja a vállalkozásában, az szakításhoz, váláshoz is vezethet. Hiszen rettenetes úgy élni, hogy küzd valaki egy ügyért, és akitől a legtöbb támogatást remélné, az minden nap arról papol, hogy keressen egy állást, mert ez így bizonytalan.

A vállalkozás, még ha nem is mindkét családtag vesz benne részt, mindig családi ügy marad.

Nehéz helyzet, amikor a munka és a magánélet a nap 24 órájában összefonódik, és nincsenek meghúzva a határok. Ne kövessétek el ezt a hibát, a szabályokat, szerepeket, feladatokat beszéljétek meg az elején, és jó, ha van kijelölve egy rendszeres időpont ennek a megbeszélésére, esetleg újra gondolására.
 

Maradj szerepben

Fontos a szerepek megtartása. Munkaidőben, nincs apa, anya meg szerelem, vagy családi csetepaté. Munkaidőben, munka van. Vezető és beosztottak. De ugyanígy munkaidő lejártával, tedd le a munkát. Legyenek meg a határok, különben az egyik életterület lassan, de biztosan bedarálja a másikat. (Az otthonról dolgozás emiatt extrémsport, nagyon nehéz ezt a határt meghúzni.)

És ami talán a legfontosabb, ne vegyétek magától értetődőnek a másik munkáját. Amit ő csinál az igenis fontos és megbecsülésre méltó, még akkor is, ha most keveset keres, vagy ha úgy érzed, hogy az amit hozzátesz, nem termel.

Soha ne alkalmazz csak azért családtagot a vállalkozásban, mert őt kihasználva anyagilag úgy éri meg legjobban!

Kulcsár Krisztina


Kulcsár Krisztina
Családi vállalkozások szakértője, mediátor, mentor, coach, tréner

Elérhetőségeim:
Cím: Budapest, I. Csalogány u. 55. és Tata
Telefon: 06-20/662-45-69
E-mail: christina.kulcsar@gmail.com
Honlap: www.kulcsarkrisztina.hu,
www.soultherapy.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja