SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Bizonytalan anyagi helyzetben vagy? Itt a megoldás!

Himer Csilla [cikkei] - 2016-01-20
Sokan nem egyszerűen elégedetlenek vagyunk pénzügyeink állásával, hanem egyenesen bizonytalanságban élünk: fizetéstől fizetésig van csak pénzünk, rettegünk attól, hogy beüssön valami váratlan, mert tartalékunk egy árva vasnyi sincs, és olyan sok minden változik, hogy azt lehetetlennek érezzük lekövetni anyagi téren is. Van egy módszer, amit azonban szinte mindenki figyelmen kívül hagy, sőt... pedig ez lenne a megoldás legfontosabb lépése. Himer Csilla pénzügyi coach cikke.
Bizonytalan anyagi helyzetben vagy? Itt a megoldás!

Coachként gyakran fordulnak hozzám ügyfeleim azzal, hogy instabil pénzügyi helyzetben vannak, ráadásul erre a szituációra még rátesznek a gyakran változó körülmények: válás, munkanélküliség, költözés, munkahelyváltás, a remélt fizetésemelés vagy előléptetés elmaradása, áremelkedés, adótörvények változása... - a lehetőségek és a belőlük előállítható kombinációk száma szinte végtelen. Ezzel indokolják, hogy nehezen tudnak előbbre jutni, anyagilag inkább stagnálnak, sem mint fejlődnének.

Aztán a helyzet felmérése során végigmegyünk a legalapvetőbb eszközökön, amiket a tapasztalatom szerint anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek alkalmaznia kellene: ha szegény, akkor azért, hogy ez a helyzet javuljon, ha pedig gazdag, akkor azért, hogy ez így is maradjon. A legtöbben nem, vagy csak nagyon szőrmentén alkalmazzák ezeket az eszközöket. 

Van azonban egy eszköz, ami a leginkább alkalmas arra, hogy lélektanilag is stabilizálja a bizonytalan helyzetünk miatti kedélyállapotunkat, és csökkentse az emiatt bekövetkező stresszt. Érdekes módon éppen ez az az eszköz, aminek a legkevésbé látják az értelmét a legtöbben. 


Mi ez az eszköz? 

A tervezés

Amikor felvetem a tervezés lehetőségét, a legtöbben úgy néznek rám, mint egy UFO-ra. Hitetlenkedve rázzák a fejüket, és elkerekedett szemekkel néznek rám. Szinte már borítékolni tudnám az első ösztönös kérdést ilyenkor: 
"Tervezni? Erre a bizonytalanságra? Hogyan lehetne?" 


Fordítva ülünk a lovon

Amikor aztán mégiscsak nekifogunk a dolognak, már ügyfeleim is elismerik, hogy 
1. mégiscsak lehet tervezni a bizonytalanságban is,
2. sőt egyenesen kell tervezni a bizonytalanságban! 

Vagyis mi ülünk fordítva azon a bizonyos pacin, amikor csípőből rávágjuk, hogy a bizonytalanságban nem lehet tervezni. Tervezni ugyanis a biztos körülmények között szükségtelen. Minek? Azért, hogy kiszámítsuk, ami amúgy is nyilvánvaló? 

A tervezést éppen azért találták ki, hogy
1. lehetőség szerint minél több bizonytalansági tényezőt vagy kiszűrjünk,
2. vagy minél több bizonytalansági tényezőre felkészülhessünk, és így kiküszöböljük, de legalábbis csökkentsük a hatásukat. 

Vagyis a tervezésre éppen akkor van a legnagyobb szükség, amikor bizonytalanságban vagyunk. A tervezés a stabilizálás első, de talán lélektanilag is legfontosabb lépése.


Miért tesz jót a nyugalmadnak a tervezés? 

Mert jövőképet ad. Perspektívát. 

Márpedig ha van ilyened, akkor az olyan, mintha látnád a fényt az alagút végén. Reményt ad, és megnyugvást, hogy nem hiábavaló, amit csinálsz, hogy van célja és értelme az erőfeszítéseidnek. 

A másik fontos lélektani hatása pedig ott jelentkezik, hogy a jövőképpel megvan Benned az a tudat is, hogy kézben tartod a dolgaidat: Te irányítasz, hiszen tudod, hogy mit akarsz. 


A pénzügyi coach (köz)beszól: 

Na, ez a másik vaskos tévhit. A tervezéssel tényleg csak azt tudom, hogy mit és hogyan akarok - ez azonban a körülmények változásával szintén változtatásra szorulhat. Ez két dolgot jelent: 
1. a tervek megváltoztathatóak
2. a cél a lényeg, vagyis az az elsődlegesen fontos, hogy tudd, hová akarsz jutni - és nem kizárólag az, hogy hogyan. 


Még egy apróság, ami jót tesz a biztonságérzetednek

Ez pedig a tervezés időtávja.

Minél hosszabb időre tervezel, annál bizonytalanabb a kimenetel. Érdekes módon az ügyfeleimnél ennek az ellenkezőjét figyeltem meg: minél távolabbi időszakra van fogalmunk arról, hogy mihez is kezdjünk magunkkal, annál megnyugtatóbb számunkra, hogy van jövő, van perspektíva. Ki ne szeretné a bizonyosságot, hogy egész életében jól, de legalábbis egyre jobban fog menni a sora? Bár ilyen bizonyosságunk nincs, de egy képet már látni fogunk magunkról és az életünkről. Az agyunk pedig képekben gondolkodik, a képek jelentik számára a megfogható információkat. (Nem véletlen, hogy pl. a fahéj és a narancs illatáról is távoli, gyerekkori karácsonyok képei ugranak be, és csak azután a nagyi sütijének az íze.) 

Ez persze még messze nem jelenti azt, hogy a megvalósítással ne kéne törődnünk, a lelkesedés fenntartásában, a kitartásban ugyanis a menet közben elért részsikereknek is nagyon fontos szerepük van.

Indulásként azonban elégedjünk meg azzal, hogy tudjuk, hová akarunk eljutni, és ennek érdekében mit akarunk csinálni - ugyanis ez már bőven eléggé megnyugtató ahhoz, hogy képesek legyünk tiszta fejjel, higgadtabban gondolkodni, és nekigyürkőzni a megvalósításnak. 

Ha még mindig vannak kétségeid, hogy menni fog-e Neked a tervezés, akkor írj akár itt, a CsaládiNeten keresztül, akár erre az e-mail címre!  Ha írsz, nemcsak segítséget, de egy igen kedvező, pénztárcabarát meglepetést is kapsz. :) 

A napfényes jó(l)lét legyen Veled! 

:) Csilla :) 

Fotó: adamr/Freedigitalphotos.net

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja