SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan vészeljük át a kánikulát kisbabával?

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2017-07-11
Nyár volt, van, és lesz is. Ki tudja, az idei mit hoz még... Szélsőséges időjárás frontok váltakoznak, néha hetente. A keringés és a szervezet hamar kimerül, nehezen tudja követni a különböző hőmérséklet-változásokat. Hogyan óvhatjuk meg a pici babát a kánikulában? A védőnő válaszol:
Hogyan vészeljük át a kánikulát kisbabával?

Kisgyermeket nevelő szülőknek szeretnék néhány tanácsot adni.

1. Lakás: Tomboló hőségben szellőztetni nem lehet, a nyitott ablakon át bezúdul a forró levegő. Késő este és hajnal között érdemes a lakást jól átszellőztetni. Napközben lehetőleg legyen a sötétítőfüggöny behúzva, redőny leeresztve.
Ha van a lakásban klímaberendezés, akkor lehetőleg ne a baba szobájában kapcsoljuk be. Évente szükséges a berendezést tisztíttatni, mert nagyon sok korokozót szór szét a nem megfelelően karbantartott készülék. Ventillátort sem szabad közvetlenül a picire irányítani, nagyon kiszárítja a bőrt.

2. Séta: Lehetőleg délelőtt 10-ig, vagy este 5-6 óra után történjen. Sapka mindig védje a fejet! Megoszlanak a vélemények a naptejről. Én sokfaktoros, gyógyszertári készítményt javaslok. Mielőtt megveszi a szülő a drogériában a napozószert, nézzen utána az összetevőknek!
Árnyasnak tűnő fa alatt is percek alatt le lehet égni. Vízparton, árnyékos helyen is veszélyes tartózkodni, a víz visszatükrözi a nap fényét. Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot!
Soha ne takarjuk le meleg időben a babakocsit, ez ugyanis életveszélyes is lehet!

3. Ruházat: Elég egy pelenka a popsi alá. Nagyon kicsi vagy alvó babáknál ez is elhagyható – megfelelő védelemmel. Átmenetileg egy textilpelenka is elég, mert az eldobható pelenkába be tud fülledni a popsi.

4. Fürdetés: Reggel el lehet készíteni egy kád vizet - fürdető sampon nélkül -, ebbe napjába többször, akár óránként is bele lehet tenni a babát. Nagyobb gyermeket langyos zuhanyozással is felfrissíthetünk.

5. Alvás: Napközben többször, kevesebbet alszanak a babák, de általában éjjel bepótolják. Megfelelő szellőztetést kell biztosítani – nem huzatot! Elég egy pelenka, egy body, vékony takaróval vagy pelenkával betakarni.
Elképzelhető, hogy többször felébred inni, ezért este érdemes odakészíteni megfelelő mennyiségű folyadékot.

6. Testápolás: A napi többszöri fürdetés után a hajlatokat érdemes egy kis hintőporral beszórni, ami felszívja az izzadtságot – nyak, honalj, lágyék hajlat. A sok popsi krém eltömítheti a pólusokat, azok szellőzetlensége bepállást okozhat.

7. Étrend: Szopós, tápszeres babák többször, keveset esznek, ezzel pótolva a folyadékot. A gyümölcsöt és főzeléket fogyasztók is többet isznak. Lehetőleg vizet, citromos vizet (friss citromból), vizezett narancslevet, gyümölcs teát adjunk neki, cukor nélkül. Gyakran kínáljuk meg a gyermeket folyadékkal. Csecsemőknél a még be nem nőt kutacson is meg lehet állapítani, ha szomjas: kicsit behúzódik, horpadt. Nagyon fontos a folyadékbevitel, mert a picik testfelülete a súlyához képest nagy, többet párologtat egy néhány hónapos csecsemő, mint egy féléves.

8. Autózás: Nagyon fontos, hogy a gyermeket nem szabad az autóban hagyni egyedül!!  Lehúzott ablak mellett sem!! Az autó nagyon hamar felmelegszik - ha rásüt a nap, életveszélyesen gyorsan! Egy 7 hónapos csecsemő már életét vesztette emiatt.
Nagy melegben a csecsemő alap hője néhány tizeddel magasabb lehet. Nem kell megijedni, ha kicsit többet mér a szülő.  Amennyiben egy magasabban mért hőhöz egyéb tünet is jelentkezik, vigyük orvoshoz a babát!

Fotó: souljourney7 / pixabay

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja