SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szórakoztató jeges játékok a hőségben

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-07-04
A legjobb játékok mindig az otthon elérhető tárgyakból keletkeznek, nincs ez másképp nyáron sem. Mikor a hőmérő higanyszála az egekbe szökik, a gyerekek végre büntetlenül pancsolhatnak. A víz mindig kiváló játék és tapasztalat, kiváltképp, ha jeget is készítünk belőle!
A legjobb jeges videókból szemezgettünk.
Szórakoztató jeges játékok a hőségben

1. Ásatás az Antarktiszon

A játékhoz a vízen kívül szükség van egy nagyobbacska dobozra – mely befér a fagyasztóba -, valamint vízálló apró tárgyakra, figurákra. Hogy igazán izgalmas legyen, a vizet megszínezhetjük egy kis ételfestékkel. Öntsük a vizet a dobozba, és dobjunk bele egyet-egyet a kicsiny játékokból - így csinos kis felfedezére váró jégtömböt készíthetünk.
A kész tömböt egy nagyobb műanyagdobozban adjuk a gyerekeknek és hagyjuk, hogy az összes kezükbe keveredő szerszámmal (kiskalapács, játékfúró...) nekikezdjenek a feltárásnak.
Pici sóval is besegíthetünk az olvasztásnak, ha pedig úgy látjuk, kezdik unni, vagy nem járnak sikerrel, áruljuk el a titkos megoldást (meleg víz). A sikerélmény garantált, ráadásul némi fizikai tapasztalatra is szert tesznek a kis felfedezők. Ha pedig kicsi a fagyasztónk (vagy a gyermekünk), akár egy kisebb tömb is megteszi, egyetlen tárggyal, például egy vajas, vagy joghurtos dobozba fagyasztott lelettel.


Nézd meg, milyen kitörő öröm jelzi, ha sikerült egy-egy állatot kiszabadítani a jég fogságából! :)

 

2. Jégkréta

Elkészítése nagyon egyszerű. Egy kiselejtezett jégkockatartóba öntsünk bőrbarát, vízalapú festéket, hígítsuk egy kis vízzel. Ha már félig megfagyott, jégrémes pálcikát, kávékeverőt, hurkapálca darabot – egy szóval egy kis fogantyút – állítsunk minden darabba.
Miután teljesen megfagyott, a pálcánál fogva kiemelhető és már kezdődhet is az alkotás! Az olvadó festék miatt különösen érdekes, márványos hatást érhetnek el a kis művészek. Fontos, hogy olyan helyen játsszanak vele a gyerekek, ahol nem tudnak kárt tenni a festékkel: udvaron, vagy legalábbis egy viaszosvászonnal védett asztalon, padlón.


 

3. Házi csermely

A kertben könnyen készíthetünk egy kis saját patakot, ha van némi lejtés valahol az udvaron. Mindössze egy tekercs vastagabb alufólia, esetleg a tekercs végén maradt utolsó 4-5 szemetes zacskó is megteszi. A lényeg, hogy hozzunk létre egy vízhatlan „utat” a víznek, melyen végigcsörgedezhet. A patak elején legyen egy slag és vékony sugárban nyissuk meg a vizet. Máris kész a kis csermely, melybe önthetünk színes festékeket, szórhatunk bele homokot, csillámport, hogy megnézzük, mi történik, de papírhajókkal is versenyezhetünk rajta.


 

4. Szigetek

Kisebb műanyagdobozok (vajas, joghurtos), vagy szilikonos sütiformák segítségével kis „szigeteket” fagyaszthatunk, melyeken növényzet, kis napernyő, vagy akár vitorla is lehet. Ezeket a medencébe téve, vagy a kis házi folyón leúsztatva szintén jól szórakozhatnak a gyerekek. Mivel a jég úszik a víz tetején, a fantáziajátéknak csak a fagyasztónk és az edényeink mérete szabhat határt, hiszen komplett vízi világot is berendezhetünk.


 

5. Festés jégen

A festék és a jég akkor is egy érdekes párosítás, ha a jég adja a „vásznat”. Fagyasszunk egy tányér, vagy egy tálca aljában néhány cm vastag jéglapot és ezt kínáljuk fel a gyerekeknek, egy ecsettel és egy kis vízfestékkel. Ha edényünk alakja engedi, és sikerül sík felületet létrehozni, a kész műveket „fel is szedhetjük” a jégről, ha jó nedvszívó papírt fektetünk a festményre és megvárjuk, hogy felszívja a színeket.


Nézd csak, milyen jó játék!

 

6. Jégkocka-foci

A fagyasztóban hagyományosan készített jégkockákkal, egy nagy tálcán megeleveníthetünk számos játékot – például gombfocit, golyózást, minibilliárdot. A jég tulajdonságai közül itt a csúszósságot használjuk ki.
Lökhető, pöckölhető, csúsztatható – kié megy messzebb, kié talál pontosabban a lyukba, vagy kapuba – rengeteg variációs lehetőség van. A fagyasztáskor színezéssel jelölhetjük a kockákat, hogy milyen színűek, hány pontot érnek, vagy melyik csapathoz tartoznak. Az ételfesték, vagy megfelelő színű szalag, papírdarab belefagyasztásával már meg is oldottuk a színkódolást. Apró figurákat – például focisták miniatúráit, lego-emberkéket – a jégbe fagyasztva valódi csapatot hozhatunk létre.

A víz és a jég tulajdonságainak megtapasztalása fontos ismeret, kiváló szórakozás és ritkán adódik rá lehetőség. Semmiképp se hagyjuk hát ki a hőséggel terhelt nyári napokon a remek, hűsítő családi szórakozást.

Forrás: TheDadLab / YoutubeWhatsUpMoms / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja