SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lemondásra szólították fel Novák Katalint a pedofil ügyben megadott kegyelem miatt

Családinet [cikkei] - 2024-02-07
"Novák Katalin és Varga Judit cselekménye rombolja a magyarországi gyermekek biztonságát, és csökkenti a bűncselekmények felderítésének hatékonyságát is, hiszen ki merne bejelentést tenni zaklatójával szemben, ha attól kell rettegnie, hogy az elkövető elnöki kegyelmet kaphat, bármikor visszatérhet és bosszút állhat rajta." A köztársasági elnököt több pár is lemondásra szólította fel a pénteken kirobbant kegyelmi ügy kapcsán.
Lemondásra szólították fel Novák Katalint a pedofil ügyben megadott kegyelem miatt

Mi is beszámoltunk róla a napokban: 2023. április 27-én rekordot döntött Novák Katalin, ugyanis több mint 22 embernek adott kegyelmet egy nap alatt. Ezek között volt a terrorizmusért elítélt Budaházy György és a Hunnia-per öt másik terheltje. Akkor ezt felkapta a sajtó, ám a többi kegyelmet kapó személy esetével nem foglalkoztak, pedig egy sokkal súlyosabb ügy vádlottja is közöttük volt. Ő nem más, mint a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettese, aki hamis vallomást kényszerített ki az egykori molesztált lakóból azért, hogy védje a pedofil ex-igazgatót.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki.

A Jobbik-Konzervatívok lemondásra szólítja fel a köztársasági elnököt

A Jobbik-Konzervatívok szerint Novák Katalin államfő méltatlanná vált pozíciója ellátására azzal, hogy elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekhez "asszisztáló" igazgatóhelyettesét, ezért Brenner Koloman az ellenzéki párt nevében lemondásra szólította fel az államfőt.

A Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje vasárnap este a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján jelezte: a Jobbik-Konzervatívok parlamenti frakciójának tagjai levélben szólították fel lemondásra Novák Katalint, a kezdeményezéshez várják a Országgyűlés minden képviselőjének csatlakozását.

Brenner Koloman azt is szorgalmazta, hogy "legyen közvetlenül megválasztott köztársasági elnök hazánkban, aki nem pártutasítást hajt végre, (...) hanem valóban a nemzet egységét képviseli, és elnöki kegyelmet abban az esetben ad, amikor arra nagyon nyomós morális vagy egyéb politikai indokok vannak. Ebben az esetben ez nincs így, ezért méltatlanná vált Novák Katalin az elnöki pozícióra".

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik-Konzervatívok elnökhelyettese a sajtótájékoztatón azt mondta: a bicskei gyermekotthon lakói hosszú éveken át tűrték azt, hogy az igazgató szexuálisan molesztálta őket. A tavaly áprilisban elnöki kegyelmet kapott igazgatóhelyettes "asszisztált ehhez, sőt hamis papírok aláírására is rávett volna gyermekeket" - tette hozzá.

A Jobbik-Konzervatívok elnökhelyettese ezért azt követelte, hogy az államfő vonja vissza a kegyelmet, és az igazgatóhelyettes töltse le a jogos büntetését.

A két ellenzéki politikus a sajtótájékoztatót követően beragasztott szájú plüssállatokat vitt a Sándor-palota elé, amelyek szerintük azokat a bicskei gyermekotthonban élőket szimbolizálják, akiket megpróbáltak elhallgattatni. Potocskáné Kőrösi Anita azt kérte a velük egyetértőktől, hogy szintén vigyenek plüssállatot a Sándor-palota elé.


A DK megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin köztársasági elnök ellen

A Demokratikus Koalíció parlamenti frakciója megfosztási eljárást kezdeményez Novák Katalin köztársasági elnök ellen - jelentette be hétfői, online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakciószóvivője.

Kálmán Olga indoklásként elmondta, pénteken derült ki, hogy az államfő tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, "aki falazott a pedofil igazgatónak". Hozzátette, hogy K. Endre szexuálisan bántalmazott gyermekeket próbált rávenni arra, hogy hamis vallomásokat írjanak alá arról, hogy nem történt velük semmi.

Aki egy ilyen embernek, egy "pedofilnak falazó bűntársnak kegyelmet ad, az maga is pedofilsimogató, és méltatlan arra, hogy Magyarország köztársasági elnöke legyen" - szögezte le Kálmán Olga.


LMP: Novák Katalin vonja vissza az elnöki kegyelmet a bicskei pedofilügyben!

Az LMP álláspontja szerint az egyetlen helyes dolog, amit Novák Katalin tehet, hogy visszavonja a bicskei pedofilügyben hozott elnöki kegyelmét - mondta Süveg Anna, az LMP szóvivője hétfői online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, az államfő "újra botrányt okozott" és "gyalázatos döntést hozott", amikor kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, "aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat". Nem is volt olyan rég, hogy Novák Katalin a terrorvádak miatt elítélt Budaházy Györgynek adott kegyelmet - idézte fel.

Süveg Anna azt mondta, mivel az államfő várhatóan nem fogja visszavonni a döntését, az LMP - ahogyan a Budaházy-ügyben - most is kikéri a kegyelmi döntés alapjául szolgáló dokumentációt és döntéselőkészítő anyagokat, valamint az igazságügyi miniszter felterjesztését. Hangsúlyozta: elvárják az államfőtől, hogy személyesen is nyilatkozzon és indokolja meg döntését.

"Annyival bizonyosan tartozunk az áldozatoknak, hogy a bűnösöket elítéljük, ezt minden felelősen gondolkodó ember így gondolja. Mi, Zöldek ebben biztosak vagyunk" - húzta alá a szóvivő, aki szerint a bicskei gyermekotthon alapügye "önmagában is mélységesen felháborító", de a köztársasági elnök "még gusztustalanabbá" tudta tenni azt.

"Megnyugtató magyarázat nincs, csak az államfői hivatal adott ki egy veszteségminimalizáló közleményt arról, hogy ők elítélik a pedofíliát" - jegyezte meg.

Süveg Anna kijelentette: az LMP szerint a kegyelmi jog gyakorlása különleges, kizárólagos jogköre a mindenkori államfőnek, Novák Katalin pedig "másodszor bizonyította, hogy ezzel a joggal nem él, hanem visszaél".


Párbeszéd: lássák el indoklással a köztársasági elnök kegyelmi döntéseit!

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök lássa el indoklással a kegyelmi döntéseit, és a miniszteri ellenjegyzés után ezeket a döntéseket tegyék közzé a Magyar Közlönyben - közölte hétfői, online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt frakcióvezetője.

Tordai Bence azt mondta, a napokban került napvilágra az államfő azon "szégyenteljes döntése", ami ha nem is egy pedofil bűnözőt, de annak egy bűntársát engedte szabadon.

Novák Katalin, akinek a nemzet egységét és a magasabb morális szempontokat kellene képviselnie, visszaélt a helyzetével, visszaélt a hatalmával - értékelt a képviselő, kijelentve: az államfő elvesztette az emberek bizalmát, és "nem lehet tovább Magyarország köztársasági elnöke".


MSZP: lapít a Fidesz egy pedofil bűntársnak nyújtott kegyelem ügyében

Az MSZP szerint három napja "lapít" a Fidesz egy pedofil bűnöző bűntársának nyújtott köztársasági elnöki kegyelem ügyében.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője keddi online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: mindenkinek vállalnia kell a fellességet, aki közreműködött a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének adott kegyelemi eljárásban.

Az ügyben felelőssége van Novák Katalin államfőnek, aki meghozta a kegyelmi döntést, Varga Juditnak, a Fidesz EP-listavezetőjének, aki igazságügyi miniszterként ellenjegyezte egy pedofil bűntársának a kegyelmét, és a kormánynak, amely a miniszteri ellenjegyzés után vállalja a politikai felelősséget a döntésért az Országgyűlés előtt. Valamint felelőssége van a Fidesznek, hogy Varga Judit személyében olyan embert akar az Európai Parlamentbe küldeni, aki szerint egy pedofil bűntársát kegyelemben lehet részesíteni.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, hogy Varga Juditnak nem volt kötelező a kegyelmi döntést ellenjegyezni, az Alkotmánybíróság 2007-ben hozott határozata alapján az igazságügyért felelős miniszter nem kötelezhető arra, hogy a köztársasági elnök kegyelmi döntéséről szóló határozatát automatikusan ellenjegyezze.

Azt is mondta:

Novák Katalin és Varga Judit cselekménye rombolja a magyarországi gyermekek biztonságát, és csökkenti a bűncselekmények felderítésének hatékonyságát is, hiszen ki merne bejelentést tenni zaklatójával szemben, ha attól kell rettegnie, hogy az elkövető elnöki kegyelmet kaphat, bármikor visszatérhet és bosszút állhat rajta.

Az MSZP frakcióvezetője kitért arra: a pedofil bűntársának nyújtott kegyelem alaptörvényellenes is, hiszen az alaptörvény számos rendelkezése védi a gyermekek jogait. Az államnak pedig intézményvédelmi kötelezettsége van arra, hogy a gyermekek jogai ne sérüljenek, és fokozottan igaz ez azon gyermekek esetében, akik az állam védelmén túl másra nem számíthatnak.

Az intézményvédelmi kötelezettség nem tud érvényesülni, ha pedofil bűncselekmények elkövetéséhez köthető emberek elnöki kegyelemben részesülnek, különösen, ha a kegyelem azt is engedi nekik, hogy ismét gyermekekkel foglalkozzanak.

Mindezek miatt a köztársasági elnök és Varga Judit kegyelmi tevékenysége "visszaélésszerű", "szándékosan, alapvető felfogásában sérti Magyarország alaptörvényét".

Tóth Bertalan indokoltnak nevezte, hogy megfosszák Novák Katalint tisztségétől és felszólította a Fideszt, hogy hívja vissza Varga Juditot a párt EP-listájának éléről.

Forrás: MTI 
Indexkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja