SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 1. rész

Márkus Melinda [cikkei] - 2011-06-27
A cikket olvasva eszembe jutottak Henry Kempe szavai: "Aki különbséget tud tenni arcul-legyintés és ököl-csapás között, az már tudja, mi a gyermekek elleni erőszak."
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 1. rész

A gyermekek sérelmére elkövetett erőszak sajnos nagyon régóta él a társadalmunkban, az egész világon. Az erőszakot megélt gyermekek esetéről nem igazán beszéltek, talán nem mertek beszélni róla, kevésbé hozták nyilvánosságra, holott erről beszélni kell, megelőzni, hogy minél kevesebb gyermek legyen erőszak áldozata! Magyarországon a gyermekbántalmazás kifejezését a II. világháborútól használják.

Bántalmazásnak minősül minden erőszakos cselekmény, tett, ami során a gyermeket elnyomják, korlátozzák testi, kognitív vagy érzelmi eszközökkel, és megakadályozzák a gyermek normális fejlődését.

P. Maegnet az alábbiakat fogalmazta meg: "Bármely gyermek, aki fizikai, pszichikai, érzelmi, vagy morális bántalmazás tárgya, legyen az aktív, vagy passzív (elhanyagolás, nélkülözés) és ami komolyan befolyásolja egészségi állapotát, bántalmazottnak tekintendő."

A szakemberek szerint a gyermekbántalmazást átélt gyermeknél a trauma idő előtti szexuális érést eredményezhet. Az a legszomorúbb az egészben, hogy a gyermek kiszolgáltatott helyzetben van a felnőttel szemben, fél, nem tud sem igent, sem nemet mondani neki, nehogy a biztonságát elveszítse, nehogy emiatt ne szeressék. Inkább engedelmeskedik, holott nem tudja, hogy mibe is egyezik bele valójában, mi fog történni.

A gyermekekkel szembeni erőszak jellemzői: beleegyezés hiánya, ambivalencia, kihasználás, kényszer, szándékosság és titkosság.

„... a gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással fizikai, szexuális, vagy lelki erőszakkal, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez ...” (Gyvt. 6. § (5)

A szexuálisan bántalmazott gyermekek szorongásban élnek, félnek és nem mernek beszélni a történtekről, titkolóznak inkább. Ezt akár egy életen át hordozzák magukban, megalázottságnak, szégyennek fogják fel és bűntudatot ébreszt bennük. Nem minden esetben lesz egészséges szülő-, gyermek-
modellképük, párkapcsolataikban is probléma lehet emiatt (szexuális téren főleg). Anyai szerepük is sérülhet.

Az a kérdés felmerül ilyenkor bennünk, hogy vajon miért tesz ilyet egy férfi egy kislánnyal?
Talán azért. mert nem egészséges személyiség. Kezelni kell, hogy ne forduljon elő több áldozatával is hasonló szörnyűség. Vagy talán a megelőzésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni? Zsolti mesélt valaha szexuális problémáiról, esetleg arról, hogy Őt érte-e valamiféle bántalmazás? Nagyon fontos, hogy a párkapcsolatban beszéljünk a szexualitásról őszintén! Nem volt semmiféle jele a megtörténtek előtt, hogy Zsolt nem egészséges személyiség? Hogy más szemmel néz Julikára, mint ahogy kellene? Sok kérdés merül fel bennem továbbra is az eset kapcsán.

A pedofil személyiség kialakulásában nagy szerepet játszik, hogy az „elkövető” az Ő gyermekkorában volt-e szexuális bántalmazás áldozata, Ő is átélte-e azt, amit most Ő csinál.  Zsoltnak esetleg volt hasonló tapasztala, amit gyermekként át kellett élnie? Beszélt Ő erről? De természetesen nem csak a gyermekkora vezethető ez vissza, hanem az illető, aki ilyet tesz egy beteg, éretlen személyiség, akinek a szociális és szexuális készségei nem megfelelően fejlettek, aki szorongásban él, önértékelési problémákkal küzd, fél a szexualitástól, hogy kudarc éri, de a gyermekkorban megélt szülői elvárások, amik irreálisak voltak a számára, szintén befolyásolhatják.

Az „eset” óta sikerült-e Zsolttal leülni és beszélni e szörnyűségről Julika édesanyjának? Julika szerencsés, hogy elmondta édesanyjának a Zsolttal játszott
játékot”, így legalább nem kell egy életen át magában hordoznia a titkot, megkaphatja a kellő segítséget a pszichológustól ahhoz, hogy a későbbiekben egészségesen fejlődjön, ne legyen kihatással a jövőjére. Remélem sikerül feldolgoznia! Megértem Juli édesanyját, hogy minden bizalma és reménye elveszett a férfiakban, de nem szabad így hozzáállni! Nem minden férfi „pedofíl” és biztosan megtalálja azt, aki egészséges apa-mintát mutat majd a kislánynak, illetve neki is társa lesz!

Amin csodálkozom, hogy Zsolt szabadlábon védekezik. Bár a törvények érdekesek… főleg a Btk… illetve országunkban úgy minden törvény. Zsolt biztosan bűnhődni fog!  A büntetés-végrehajtási intézetekben a gyermekeket megrontó férfiakat egyszerűen gyűlölök és elítélik a fogvatartottak és ezt durva módon ki is nyilvánítják. Ebben neki is lesz majd „szerencséje”. De Zsolt amúgy is bűnhődik a lelkében.

A magyar jogrendszerben a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (Btk.) szabályoz minden bűncselekményt, melyek megsértik a társadalom által meghatározott normákat.

A Btk. meghatározása alapján a nemi erkölcs elleni bűncselekmények a következők: 

  • erőszakos közösülés
  • szemérem elleni erőszak
  • természet elleni fajtalanság 
  • természet elleni erőszakos fajtalanság 
  • megrontás
  • vérfertőzés 
  • üzletszerű kéjelgés elősegítése
  • kitartottság
  • kerítés
  • szeméremsértés

Véleményem kifejtését Tao Te King szavaival zárom. Az Édesanyának és Julikának kitartást, erőt kívánok, ahhoz hogy feldolgozzák e szörnyű „tragédiát!

„ A csecsemő: puha, gyenge,
a haldokló: kemény, erős.
A sarjadozó fű és fa: lágy, erőtlen,
A korhadó: szívós, erős.
A kemény és erős: pusztuló,
a puha és gyenge: fakadó.
Elvész a fényes hadsereg.
A felnőtt fatörzs megreped.
A kemény, erős: alámerül,
a puha, gyenge: felülkerül.”


Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem!
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 2. rész
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 3. rész
Rendőrség? A párom molesztálta a gyermekem! - szakértői vélemény 4. rész

Fotó: dorisalb: Angst 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja