SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zsűritagok cukrászszerepben - Mautner Zsófiék Egészséges "Egy Csepp" desszertet készítettek

Családinet [cikkei] - 2016-05-05
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének hírességei - Erős Antónia, Mautner Zsófi, Vadon Jani és Jókuti András - egészséges édességet kreáltak az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtóeseményén, a Zsolnay Kávéházban.
Zsűritagok cukrászszerepben - Mautner Zsófiék Egészséges "Egy Csepp" desszertet készítettek

Az általuk összeállított desszertről hamarosan már nem szabad azt mondani, hogy diabetikus, mert ez a fogalom július 20-tól megszűnik. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, együttműködésben az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal, segít az eligazodásban.

Kötényt öltöttek magukra a hírességek, akik a Zsolnay Kávéház cukrászmestere, Bechmann György irányításával egy hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertet alkottak. Ez az édesség ma még diabetikusnak is nevezhető, de július 20-tól megszűnik ez a fogalom. A cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. Fontos ezzel tisztában lenniük a cukrászoknak is, akik az alapítvány által, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közreműködésével és a Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. támogatásával létrehozott Magyarország Cukormentes Tortája versenyen elindulnak. Június 15-ig az ország bármely cukrászdája pályázhat, akár több tortával. Idén is csak egészséges tortarecepteket vár a zsűri, azaz fehér liszt, és hozzáadott cukor nélkül készült tortákét. Nyáron pedig startol a háziverseny is hobbicukrászoknak.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 3 éve indította el „Belevalók” néven ingyenes képzését pedagógusoknak, hogy felkészítse őket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Ma Magyarországon gyakori, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába, illetve iskolai ellátásuk körül is sok a kérdőjel. A „Belevalók” indulása óta 25 oktatást tartott az alapítvány, melyen 2000 pedagógus szerzett ismereteket a cukorbeteg gyermekek gondozásáról. Idén a Neckermann is csatlakozott a program támogatóihoz, a cukorbetegek mindennapjait idén 30 éve segítő 77 Elektronika Kft.-hez és a KIA Motors Hungary-hoz. Szakmai partnerként pedig a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely már harmadik éve része az ELTE hivatalos képzési programjának is. A „Belevalók” programot bárki támogathatja adója 1%-ával is, amit május 20-ig lehet felajánlani.

A már hagyományos Cseppont Patikahetek újdonsága, hogy idén az akció időtartama két hét lesz. Ennek keretében május 17-31. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett 27%-os mérőeszköz és 5%-os tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Támogatók: a Roche és a HARTMANN-RICO Hungária Kft. Ingyenes szűrésekre is ad lehetőséget az alapítvány: az Egyszer Élünk Körút már elindult, a sárga sátrak jelen lesznek ismert gasztro-fesztiválokon és családi napokon. A 77 Elektronikának, a Roche-nak és HARTMANN-RICO Hungária Kft.-nek köszönhetően bárki megméretheti vércukrát, vérnyomását, koleszterinszintjét, egyes állomásokon az Ilcsi Szépítő Füvek szakértői nyújtanak bőrápolási tanácsadást, az Allegro Kft. pedig hasznos ismereteket ad át a sebkezelésről. A szűrésen a 77 Elektronika legújabb fejlesztésű okos vércukormérőjét, a Dcont® MAGOR készüléket használjuk, mely a tárolt adatok alapján képes kiszámolni és jelezni a betegnek, hogy megnőtt az esélye a hipoglikémiára, azaz a vészesen alacsony vércukorszintre.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány küldetését idén egy új partner, a MetLife is támogatja. A biztosító társaság névadó szponzora az alapítvány nyári rendezvényének, a "MetLife - Egy Csepp Figyelem családi egészségnap és jótékonysági golfversenynek”, valamint egész évben rizikószűréssel lesz ott az Egyszer Élünk körút kiemelt állomásain. A novemberi Egy Csepp Világnap megrendezését is támogatja, és munkatársai önkéntesként is szerepet vállalnak a rendezvényeken. A jótékonysági golfverseny hírességek és népszerű sportolók jelenlétével június 18-án, a tatai Old Lake Golf Club-ban lesz. Az alapítvány ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot pedig november 13-án rendezi neves fellépőkkel, részben a főtámogató 77 Elektronika jóvoltából. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja