SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha már szobafogság, akkor élvezzük ki: szórakoztató, fejlesztő otthoni játékötletek

Tomori Ildiko [cikkei] - 2017-02-13
A mozgás kicsik és nagyok számára egyaránt fontos: lássunk néhány szórakoztató, fejlesztő játékötletet, melyekkel megmozgathatjuk az egész családot.
Ha már szobafogság, akkor élvezzük ki: szórakoztató, fejlesztő otthoni játékötletek

A téli időszak nagy hátránya, hogy a gyerekek nem tudnak a szabadban sportolni. Az óvodában, iskolában több a hely és a lehetőség a mozgásra, de amint otthon marad a kicsi a négy fal között, ez a gond azonnal jelentkezik. A szülők sem éreznek mindig kedvet ahhoz, hogy kimozduljanak, játszóházba, nagyobb sétára, vagy téli sportolásra vigyék a gyermeküket.
Az egész heti hajtás után sokkal szívesebben roskadnak le egy jó ebéd mellé, vagy egy könyvvel és egy forró teával a kanapéra, minthogy bárhova elinduljanak. Mozogni viszont nekik is fontos lenne. Ha már sem kedvünk, sem lehetőségünk nincs kijutni a lakásból, mert épp korcsolyapályává változott az egész város, akkor nézzük, milyen játékos gyakorlatokra tudjuk rávenni otthon az egész családot.
 

1. Akadálypálya a lakásban

A legizgalmasabb és legélvezetesebb mozgás a gyerek számára a „kalandtúra”. Akár még külön játékos feladatokat is kitalálhatunk egy-egy akadály fizikai és szellemi leküzdésére, ami igazi élményt nyújthat az egész családnak.
Ha kalózokká változunk és az egész nappali egy óriási hajó, ahol minden imbolyog és „veszélyes”, ennek megfelelően rendezzük be a pályát. Kijelöljük a hajó különböző részeit, ami állhat asztalból, székekből, fotelből, kanapéból és komódból, szőnyeg és csúszós parketta, párnák és takarók. Ezeket erősebb kötelekkel akár rögzíthetjük is egymáshoz.
Az akadályokon különböző módon kell átjutniuk. Asztal alatt négykézláb, vagy rajta csúszva. A szék alatt kúszva, vagy rajta átmászva. A párnákon átugrálva, a laminált padlón mászva, szőnyegen hemperegve. A kanapén gurulva, a fotelon átlendülve - csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek. Ha van galéria, ami elég erősen tartja a kötelet, akkor még fel is mászhatunk ezen, esetleg beszerezhetünk kötéllétrát is.
A szellemi frissességet pedig a különböző feladványok biztosítják. Lehet ez kincskeresés, valamilyen fejtörő, megoldandó feladatlap, kirakó, vagy játék, ahol megállhatunk egy kicsit szusszanni. Garantált az egész napos szórakozás. Különösen, ha egy „lakatlan szigeten” fogyasztjuk el még az ebédet is, piknik kosárból, a nappali közepére kiterített szőnyegen, egy „pálmafa” - amit esetleg egy nagyobb méretű szobanövény „játszik el” - árnyékában.
 

A gyerek a fejlesztés teljes tárházát fogja alkalmazni:
 

  • Lehet kúszni, mászni, csúszni, egyensúlyozni és kapaszkodni, ugrálni és lábujjhegyen lépkedni.
  • Ha mindezt mezítláb tesszük, még hatékonyabb lesz minden játékos feladat, mert a lábboltozat kialakulását is elősegítjük, javul a gyerek tartása, erősödik a gerinc.
  • Fejlődik a koncentrációja, összpontosul a figyelme, szárnyalni fog a képzelete.
  • Jelentősen segít az egyensúlyérzék fejlesztésében és az önképe, a testséma kialakulásában, illetve a térérzékelés fejlesztésében.
     

2. Táncház

Lányok esetében nem biztos, hogy a kalózkodás vonzó lehet. Nekik rendezzünk egy jó kis bulit! Legyen ez bál, vagy táncház, karnevál, vagy disco, amihez kedvünk támad. Fontos a beöltözés, az előkészületek és a kellékek. Ki lehet találni szerepeket is hozzá: bújjunk valaki más bőrébe, színészkedjünk.
Lehet ez akár pizsamaparti is. Süssünk-főzzünk, hiszen egy jó buliról nem maradhatnak el a finomságok! Keressünk egy egyszerű süti receptet, amit együtt elkészíthetünk. Keverhetünk koktélt is a bulira. Itt extrém ízeket is kipróbálhatunk: igazi kotyvasztásra gondolok, ahol lehet játszani a színekkel, az ízekkel - jó móka! Ne kíméljük a képzeletet. A fura, esetleg rémes ízek megkóstolása nagyon vidám perceket okozhat, sokat segít az észlelés és érzékelés fejlesztésében. Lehet grimaszolni és fura képeket vágni és élvezni, ha valami nagyon jól sikerül. A testkép, testséma kialakulásához ez egy jó játék.

Szedjük elő anya ruhatárát és legyen divatbemutató. Sminkeljünk hozzá. Találjuk ki, melyik ruhához milyen kiegészítő illik. Párosítsuk a színeket, a formákat, az anyagokat. Ehhez is lehet különböző szellemi feladatokat és játékokat kieszelni.

Végül jöjjön egy nagy tánc. Ez nem csak klasszikus tánclépésekből állhat, hanem lehet bohókás tornázós, ugrabugrálós is. Utánozzuk le egymás mozdulatait. Utánozzunk közben állatokat. Játszhatunk olyat is, hogy valaki eltáncol egy rövid történetet, a többieknek pedig ki kell találni, mi a feladvány. Kitalálhatunk természetesen a zenéhez illő egyszerű koreográfiát is.
 

Hogyan fejleszt a táncolás?

A tánc a legösszetettebb mozgásforma, ami a teljes testet átmozgatva nem csak az izmokat, hanem az idegrendszert is megtornáztatja. A ritmusérzék fejlesztésén túl az érzelmi plusz sem elhanyagolható: a tánc egy nagyszerű módja annak, hogy teljesen ellazuljunk, minden stressztől és feszültségtől megszabaduljunk.
 

3. Relaxáljunk

Bármelyik megoldást is választjuk, a játék és mozgás végén el kell lazulni és alkalmat kell biztosítani arra, hogy feldolgozzuk az aznapi történéseket, illetve visszatérjünk testben és lélekben a hétköznapok világába. Erre a legmegfelelőbb egy kellemes relaxáció.
Ne arra gondoljunk, hogy fejen állós jógagyakorlatokkal bonyolítsuk az életünket, ehhez elég egy puha szőnyeg, ahol kényelmesen elnyúlhatunk. Egy kis félhomály, némi finom fényt árasztó mécses, és pár csepp illóolaj. Nagyon lágy és halk relaxációs zene.
Ha a gyerek nehezen marad nyugton, nem bír mozdulatlanul feküdni, hogy teljesen ellazuljon, segíthetünk egy kis simogatással. Ne kézzel simogassuk, ez nem ér el megfelelő hatást, hanem valamilyen cirógató, puha eszközzel, mondjuk egy finom puha plüssel. Fontos, hogy ne csiklandozza, mert ez ingerlő, semmiképp nem nyugtató hatású.
Ha szeretnénk elérni, hogy ne száguldozzanak a gondolatai, itt is játsszunk egy kicsit. Kérjük meg, hogy figyelje, ahogyan különböző testrészein simítunk végig, és számolja meg, hányszor simogattuk meg a karját. Ilyen esetben kénytelen lesz csak arra koncentrálni, hogy éppen hol és hányszor simítjuk meg, minden mást kikapcsol. Ha ezt már az ágyban, alvás előtt tesszük, akkor biztos, hogy nem fog nyugtalanul, álmatlanul telni az éjszakája.

Hát akkor HAJRÁ mindenkinek: mozgásra fel! Ne hagyjuk, hogy egy lakásban töltött, pocsék idős nap elvegye a kedvünket a közös szórakozástól.

Fotó: Jessica Merz/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja