SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mozgásos feladatok a lakásban - ha nagyon vacak az idő

Családinet [cikkei] - 2019-06-06
Gyakran előfordul, hogy rossz idő miatt a lakásba szorulunk a gyerekekkel, ezért most beltéri mozgásos feladatokhoz hoztunk ötleteket Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértőjének segítségével.
Mozgásos feladatok a lakásban - ha nagyon vacak az idő

A gyerekek energiája végtelen, mi már sokszor elfáradunk, amikor ők még mindig csak pörögnek. Rossz időben nehéz ezt megfelelően kezelni, a lakásban fel alá rohangáló csemeték vagy az unalomból egymást piszkáló testvérek pedig igen csak próbára tehetik a türelmünket. Egy ideig leköti őket az önálló – például építő vagy logikai - játék is, a kedvenc társasuk, egy új autópálya építése vagy a babák átöltöztetése, ám idővel megjelenik az igény a nagyobb aktivitást igénylő játékok iránt. Az alábbiakban ezekhez adunk ötleteket, gondoljuk át, hogy melyikhez megfelelőek a lakásunk paraméterei.


Ugráljunk!

Kis lakásban ideális, ám ha nem a földszinten lakunk, akkor nem a legjobb választás az ugrókötél. Csak annyi hely kell hozzá, ahol a kötél biztonságban átfordulhat, tornacipő a lábra, és már indulhat az ugrálás. Ha a gyerekek kitartóan próbálkoznak egyre hosszabb sorozatot elérni, jól el fognak fáradni.


Versenyre fel!

Ez még mindig nem lesz az alsó lakók kedvence, ám a gyerekek számára annál nagyobb móka: talicska, rák- és pókjárás, nyusziugrás vagy medveséta versenyek. Jelöljük ki az útvonalat, a rajt és cél helyét, esetleg kilátásba helyezhetünk a győztesnek járó nyereményt is.


Lufi dobálós

Egy csendesebb elfoglaltság: ha van otthon léggömb, fújjuk fel, kössünk rá csomót és adjuk a gyerekeknek. Kisebbek is bevonhatók a játékban, a lufi remekül felkészít a későbbi labdázásra. A lassú mozgása könnyebben követhető, nem is feltétlenül kell elkapni, elég kicsit beleütni és már repül is tovább. A kicsik figyelmét rendszerint sokáig leköti.


Fújjunk rá!

Ha meguntuk a lufi dobálását, akkor tegyük le a fölre. A gyerekeknek úgy kell a kijelölt célba juttatni, hogy nem érhetnek hozzá, arrébb kell fújniuk. A játék pingpong labdával is játszható, ha az asztalra tesszük, egymásnak is „adogathatjuk” mély lélegzetvételekkel továbbítva az asztal két végéről.


Simon mondja

Több gyerekkel is jól játszható, a jól ismert játék mozgásos változata. Egy játékos kiáll és a többieknek utasításokat ad, ám azokat csak akkor kell végrehajtani, ha előtte elhangzik, hogy „Simon mondja”. A fekvőtámaszon át a helyben ugrásig, nyújtózások és törökülés, bármilyen kis helyen elvégezhető mozgást kitalálhatunk. A gyerekek felváltva bújhatnak Simon bőrébe, így sokáig élvezetes maradhat a játék.


Szoborjáték

Szintén egy klasszikus, kis helyet igénylő játék. A gyerekek a nappaliban állnak, egymástól kisebb-nagyobb távolságra és zenére táncolnak. Amint a zene elnémul, abban a testtartásban kell maradniuk, mozdulatlanul, amíg újra nem hallják a dalt. Aki megmozdul, kiesik, ám a következő játékban újra szerencsét próbálhat.


Kincskeresés

Készítsünk térképet vagy adjunk utasításokat szóban, esetleg rejtvények megfejtésével irányítsuk a gyerekeket a kincsek lelőhelyére. A lakás különböző pontjain elhelyezett apró meglepetéseket rendszerint több fordulóban is izgatottan kutatják fel.


Építsünk akadálypályát!

Az egyszerű ragasztószalag rendkívül sokoldalúan felhasználható eszköz, esős napokon. Különböző színű kiadásban a legjobb, így például látványos autópálya is készülhet, ha a parkettára ragasztjuk megfelelő formában. (Ügyeljünk rá, hogy nyom nélkül eltávolítható változatot használjunk.) Masszív konyhaszékek bevonásával kiképzőpálya is készülhet. A székeket állítsuk egymás mellé két sorban, folyosót képezve. Egy adott magasság felett pókháló szerűen húzzuk át a ragasztószalagot egyik oldalról a másikra, csak akkora helyet hagyva a pókháló alatt, hogy a gyerekek kúszva átférjenek. Ha ezen átjutottak, következhet az ugróiskola, aminek az elkészítéséhez szintén a ragasztószalagot használjuk. Végül jöhet a célbadobás, egy falra ragasztott körön belülre, például babzsákkal.


Nem csak fáraszt, fejleszt is!

A játékokkal a célunk a gyerekek mozgásigényének kielégítése, ám a mozgás egyben remek fejlesztő eszköz is, ezért érdemes - az esős napokra is - néhány célzottan használható eszközt beszerezni. A forgó mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket és kedvezően hat az agyi és idegrendszeri működés fejlődésére. E célra remek eszköz például a lakásban is használható kisebb hinta vagy a forgó tölcsér. Kis helyigényű a tipegő egyensúlyozó is. Az ugrálólabdával való haladás közben remekül fejlődik a mozgáskoordináció és erősödnek a hátizmok, amikre nagy szükség lesz az iskolai órákon, a helyes testtartáshoz.

Forrás: www.jatekliget.hu
Kép: StockSnap / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja