SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan neveljünk olvasni szerető gyereket?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-03-29
Mai korunk egyik legfőbb problémája, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni. Pedig ha úgy nőnek fel, hogy hiányzik életükből az olvasás szeretete, az olyan, mintha törölköző nélkül stoppolnák végig a galaxist - megtehetik, de nem ajánlott.
Hogyan neveljünk olvasni szerető gyereket?

A mai, fiatal generációra jellemző, hogy csak kényszerből fognak a kezükbe egy-egy könyvet, és akkor is csekély érdeklődést mutatnak. Ebből származik az értő olvasás hiánya, ami már a felnőtt életre is befolyással bíró, komoly következmény.

Tudjuk ezen felül azt is, hogy ha annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz, akkor annyi életed van, ahány könyvet olvastál. Ha ismered ezt az élményt, nyilván szeretnéd csemetédet is megajándékozni vele.

Alábbi trükkjeink segítenek, hogy gyermekednek természetes, kedvelt tevékenysége legyen a könyvolvasás.
 

Esti mese

Az olvasásra szoktatás egészen kis korban, közvetlenül születés után (vagy már a pocakban) elkezdődik. A csecsemő, ha még nem is érti a mesét, már érzékeli a hanglejtés változását, a hangulatok érzékeltetését miközben olvasol neki. Tévedsz, ha azt gondolod, hogy erre csak Kautzky Armand képes, nem kell profi szinkronszínésszé válnod. Mindenki megváltozott hangon, más hangsúlyokkal beszél, amikor felolvas. Ezt a változást érzékeli az újszülött is, és észre fogod venni: élénken figyel. Amikor nagyobb, és már érti a történetet, egész más színezetet kap az esti mese, ekkor már a rituálé része, ami az elalvást kíséri. Ne aggasszon, ha a csöppség ugyanazt a mesét kéri újra, akár többször is: örömét leli benne, hogy már ismeri a történetet, még ha nem is érti pontosan minden apró részletét. Te magad is megpróbálhatsz mesét kitalálni! Csak nézz körül a szobában és a szemed elé kerülő dolgokkal kezdd el fejben a „Ki? Mit? Kivel? Mikor? Miért?” játékot játszani. Talán te is jól mulatsz majd, mikor elmeséled mire jutottál:
„… a ceruzahegyező tortát süt a Barbie babával éjfélkor a béka születésnapjára…”

A legnagyobb értéke ezeknek a meséknek van és gyermeked ezekre fog a legtovább emlékezni. Persze az sem baj, ha nem te találtad ki a fejből mondott mesét. A kulcs, hogy az elmesélt történetek váljanak fontossá, amikre figyelhet, és amiket, ha Te nem vagy kéznél, a könyvek mesélnek majd el neki. Gazdagodik tőle a fantáziája és szókincse, ezáltal pedig szélesedik a könyvek köre is, amikből választhat.
 

Saját könyvtár-olvasó sarok

Már egész pici korában szoktasd hozzá a könyvek jelenlétéhez a mindennapokban! A kemény leporellók, a sípoló hangot adó pancsi könyvek már totyogós korban érdekes játékok, ahogy a lakásban hozzáférhető, szétpakolható könyvkupacok is. Ha a könyvek elérhető, kedves ismerősök a picinek, valóban, ahogy mondják, „az anyatejjel szívja magába” a könyvek szeretetét. Egy – egy ismerős könyv, illetve történet a későbbiekben is megnyugvással, biztonságérzettel tölti el. Ha van rá lehetőségetek, a kicsi szobájában alakítsatok ki olvasó sarkot, kuckót. Puha párnák, jó fény és első sorban könyvespolc, képeskönyvek várják itt a hancúrozásban elfáradt apróságot! Akár el is alhat itt, könyveket lapozgatva, vagy anélkül – kamasz korában is biztosan itt fog kikötni, ha ki akar bújni a bőréből, hogy átbújjon valaki máséba. Ha ugyanis már kicsi korában vannak saját könyvei és saját történetei, felnőve is igénye lesz rá.
 

Közös olvasás

Olvassatok együtt! Jelöljetek ki olvasás-időt egy héten többször is, amikor együtt hódolhat a család ennek a szenvedélynek. Ki-ki olvashatja a magáét, de egymásnak fel is olvashattok, szentelhettek egy-egy estét annak, hogy egymást hallgatjátok. Az a fontos, hogy a könyv, az újság mindennapos vendég legyen a házban. Olyan is előfordult már, hogy egy apuka a sportrovatot olvasta fel a fiainak minden nap. Az sem baj, ha néha mesekönyv helyett a saját klasszikus kedvenceidből olvasol fel, ha a szövegezést nem is érti teljesen a gyerek, a hangulatot érezni fogja. Versek is kerülhetnek a palettára. A lényeg, hogy megosszátok élményeiteket – és ne a közösségi oldalakon, hanem egymással! Ha neked fontos, neki is az lesz és ez igaz fordítva is. Ehhez azonban szükséges, hogy meg is ismerjétek egymás kedvenceit.
 

Járjatok könyvtárba

A csend, a régi könyvek illata, az érzés, hogy bármit választhatsz, amikor eltűnődsz, hogy a kezedben tartott régi kötet ki mindenkinek okozott már kellemes perceket… A könyvtár olyan élmények helyszíne, melyek sehol másutt nem tapasztalhatók. Ha a lurkó már elég nagy hozzá, ügyelj, hogy legyen saját olvasójegye. Engedd, hogy válasszon, amit szeretne, egyszerre azonban ne túl sokat, hogy legyen is ideje elolvasni. Nem véletlen hogy sok iskolában, de ahol lehetőség van rá, már óvodákban is van könyvtár-foglalkozás, könyvtári óra. Ez egy más, különleges tapasztalat, amire minden leendő kis könyvmolynak szüksége van.
 

Kötelezők kötelek nélkül

Nem árt, ha utána nézel, milyen kötelező olvasmányok lesznek a suliban és akár évekkel megelőzheted a tanító nénit: Olvassátok elalvás előtt A két Lottit, A Pál utcai fiúkat. Nem is gondolnánk, hogy ha estéről estére, részletekben haladtok, mennyivel élvezhetőbbek ezek a mesék, mint ha biciklizés, strandolás helyett kell nyáron kuksolni fölöttük. Arról nem is beszélve, hogy milyen sikerélményt ad gyermekednek, ha büszkén bejelentheti: ő már ismeri, sőt kívülről fújja az adott regényt. Ismerünk olyan gyereket, akinek nagypapa olvasta fel az Egri csillagokat nyári szünetben, míg nála volt az unoka – még azelőtt, hogy kötelező olvasmány lett volna, tehát még alsós gyerek számára. Sőt, el is mentek együtt megnézni az Egri várat, megismerték a regény helyszínét, megnézték a korabeli ruhákat, fegyvereket, így a gyerek még inkább el tudta képzelni a regény egyes jeleneteit, naná, hogy nem okozott neki gondot később a suliban.
 

Mutass példát!

Unalomig ismételjük, mégsem elégszer: a legnagyobb hatása, értéke a jó példának van a nevelésben. Nem egyszerű felvenni a versenyt a számítógéppel, rajzfilmekkel, videojátékokkal, de ha te szereted a könyveket és rajongsz az olvasásért, a csatát már félig meg is nyerted. Az a gyerek, aki sűrűn rakott könyvespolcok és olvasni szerető szülők között nő fel, jó eséllyel maga is könyvmollyá válik. 

Fotó: Ben_Kerckx/pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja