SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 megosztó téma a gyereknevelésben

Családinet [cikkei] - 2016-03-27
Ahogy kiléptek a kórház kapuján - vagy talán még csak várjátok, hogy a kis Pocaklakótok megérkezzen - azonnal mindenkinek lesz körülöttetek véleménye arról, mit hogyan csinálj, hogyan estess, pelenkázz, öltöztess, sétáltass, és még sorolhatnánk.
10 megosztó téma a gyereknevelésben

Mindig lesznek olyan szülői eljárások, nevelési elvek, módszerek, melyek szenvedélyes vitákat váltanak ki. Próbáld csak szóbahozni bármelyiket a játszótéren: legyen szó az együtt alvásról, szoptatásról, vagy bármiről, ezer és egy verziót hallani arról, melyik megoldás a tuti.

Íme, a tíz legvitásabb kérdéskör:


1. Közös ágyban alvás

Pártolói szerint a közös alvás erősíti a lelki kapcsolatot a szülő és a gyermek között, sok anyuka pedig csak így alszik nyugodtan, mert úgy véli, csökken a bölcsőhalál kockázata. Ellenzői szerint viszont éppen abban rejlik a veszély, hogy a kimerülten alvó szülő véletlenül agyonnyomhatja gyermekét.

Valójában a szakértők is vitatkoznak róla, így nem létezik egyértelmű álláspont. Bizonyos kutatások szerint könnyebb a baba napirendjét beállítani, ha együtt alszotok és persze kipihentebbek is lesztek mindannyian, ha nem kell az éjjel síró csöppséghez átszaladgálni a másik szobába. Nagyban megkönnyíti az éjszakai szoptatást, ha egymás mellett alszik a baba és az anyuka, sőt, a szüleikkel együttalvó picik tovább is szopnak, ezért sok gyermekorvos és védőnő pártolja a közös ágyban való alvást. A pszichológusok közül ellenben sokan aggódnak a túl erős ragaszkodás, nehéz elválasztás, no meg a párok házasélete miatt, ami azért lássuk be, megsínyli a hármasban alvást. Erre legalább létezik köztes megoldás, az egy szobában, de nem egy ágyban. Esetleg nagyágy mellé tolható bölcsőben. A legjobb, ha aszerint döntötök, nektek mi a legjobb.
Olvasd el erről szóló cikkünket: Alvás együtt, vagy külön?


2. Cumisüveg

Majdnem mindenkit etettek cumisüvegből. Lehet, hogy Téged is. Volt egy korszak, amikor világszerte ez volt a normális, a megszokott. Manapság az itatópoharak, szoptatást imitáló eszközök korában élünk és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt vallja: a szoptatás a legjobb a gyerek számára. Bizonyára igazuk is van, de akkor akik cumisüveget adtak, kiszúrtak volna gyermekeikkel?

Nos, azért ez így nem igaz. Nem mindenki tudja – vagy akarja – szoptatni gyermekét. Ennek ezer és egy oka lehet, a testi problémáktól, örökletes hajlamtól kezdve a lelki problémákig. A legnagyobb baj talán ezzel a vitával, hogy sokak véleménye szerint a "jó anya" szoptat, míg cumival csak a "rossz anyák" etetnek. Ez mindenkinek a maga döntése és bár a legjobb megoldásnak a szoptatást tartják, azok felett sem szabad pálcát törni, akik ilyen, vagy olyan okból mégis a cumisüveg mellett teszik le a voksukat. Hiszen egy generáció nőtt fel tápszeren, amikor ennek volt divatja, és lám, egyikünk sem halt bele.


3. Hordozókendő

Az egyik olyan téma, ami a legszélsőségesebbé teszi az anyukák közti vitákat. Elég belépni egy baba-mama klubba, gyermekorvosi rendelőbe, játszótérre: attól függően, hogy babakocsiban, vagy hordozókendőben szállítottuk oda apróságunkat, elismerő és vádló pillantások kereszttüzében találjuk magunkat.

Szószólói azzal érvelnek, hogy a természeti népeknek nem volt babakocsijuk, csak magukra kötötték gyermeküket és mentek dolgukra, a kicsik mégsem lettek gerincferdülés, csípőficam vagy lúdtalpasság áldozatai. Az ellentábor szerint nem egészséges, a mai gyermekekre szabott testtartás ez, nem is beszélve az anyuka/apuka derekára nehezedő terhelésről. Mindkét tábor emlegeti a szoros kötődést az anya és a hordozott baba közt - természetesen ki-ki előnynek vagy hátránynak hozza fel, ha az apróságból "anyamatrica" lesz. Mi arra az álláspontra helyezkedünk, mint a cumisüveg esetében: mindenki meg tudja ítélni, mi a legjobb neki és babájának, senkit nem kiálthatunk eretneknek, mert az egyik vagy a másik megoldást választja a közlekedéshez.


4. Pólya

Gyakori vita, amibe rendszerint a nagymamák, nagynénik és a család többi nőtagja is belefolyik: bebugyoláljuk az újszülöttet, vagy inkább hagyjuk szabadon mocorogni. A módszer ősrégi, és egy szimpla tetra-kifogóval is végrehajtható, noha modern eszközök (angolpólya, patentos takarók, bébi zsák) is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy tündéri burritót gyártsunk apróságunkból. Akik esküsznek rá, azt vallják, hogy egy újszülött – aki még nem tudja, hogy végtagjai őhozzá tartoznak – kizárólag akkor tud nyugodtan aludni, ha karjait, lábait gúzsba kötjük, így nem riad fel mocorgó karjaitól, rugdosó lábaitól. Ellenzői azt állítják, hogy a bepólyált baba könnyen túlmelegedhet, ami növeli a bölcsőhalál kockázatát, valamint később csontrendszeri és mozgásfejlődési problémákat okozhat a bugyolálás.

Persze ebbe is beleszól a divat alakulása - ugyan ki tudná otthagyni a bababoltban azokat a tündéri, hímzett pólyákat?


5. Textilpelenka

Ez is egy olyan vitatéma, melyhez képest a Capulet-Montague ellentét szelíd kis csipkelődésnek tűnhet. Mikor mi voltunk gyerekek, nem is nagyon létezett más, csak a textilpelenka, néhány tehetősebb családban előfordult egy-egy csomag külföldről hozott, tépőzáras nejlonpelus, amit csomózva vagy celluxszal erősítettek meg anyáink. Idővel az eldobható pelenkák hódítása jobbá csiszolta a termékeket, a szuper nedvszívó belsőkkel, könnyű tépőzárakkal és az egyre inkább környezetbarát anyagokkal. Napjainkban a régi eszköz is reneszánszát éli, biopamutból formára varrt, patentos, praktikus darabok kaphatók a szivárvány összes színében. Hívei a baba bőrének egészségét és a természet védelmét, meg persze a pénztárcánkat emlegetik a legsűrűbben, míg az ellenzék azzal érvel, hogy a papírpelenka higiénikusabb, gyorsabb és nem kell mosni utána. Olvasd el a textilpelenkáról szóló pro és kontra érveket. 

Praktikus megoldás a szobatisztaságra való szoktatás idején váltani a textilpelenkára, hisz az nem szívja fel a nedvességet, így a baba nem ücsöröghet boldogan, órákon át a száraz (de amúgy pisis) pelenkában, ahogy azt az eldobható darabokban megteheti - a megtelt textilpelusban tapasztalt kényelmetlen érzés miatt hamarabb és hatékonyabban alakulhat ki a szobatisztaság. Hasznos olvasmány: 10 érv a mosható pelenkák mellett.


6. Sokáig szoptatás

Meddig szoptassunk? Az ember azt hinné, hogy ha már elhelyezkedett a szoptatás álláspontján, végre megnyugodhat, senki sem fogja macerálni többet. Tévedésével akkor szembesül, mikor a rokonoktól a szomszédokon át a közértes néniig mindenki azt kérdezi: "Jó, jó hogy szoptatsz, de meddig?" Erre persze nehéz választ adni.

Az egyik véglet szerint sokáig kell szoptatni: akik ezt vallják, azok szerint a gyermek testi és lelki egészsége is azt kívánja meg, hogy addig adjunk neki anyatejet, amíg csak kéri - bármeddig is tartson ez, ideértve az óvodáskort is.
Ellenzői szerint a kisbabakoron túli szoptatás komoly gondokat okozhat az önállósodás terén, valamint pszichés problémákat is okozhat az ébredező szexualitás miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása úgy szól, hogy 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel tápláljuk a gyermeket, utána azonban etessünk vele mást is, mivel a gyermek fejlődése megköveteli az egyéb tápanyagok bevitelét. A hozzátáplálás megkezdése mellett a szoptatást kétéves korig érdemes folytatni. Ez így jól is hangzik, de a rend kedvéért tegyük hozzá, mint oly sok minden, ez is mindenkinek a saját döntése.


7. Szénsavas üdítők

A cukrozott üdítők elég rossz hírben állnak, az édességek közül a legtöbbször ezeket kötik össze a gyermekkori elhízással, illetve a fogak romlásával. Nem is beszélve koffeintartalmukról, ami pedig függést okoz.

Aki mellette érvel, többnyire annyit mond csak, hogy a gyerek szereti, de sajnos olyan is akad, aki nem törődik vele, mi áll a címkén, csak bedobja a kosárba a boltban, ha a gyerek kéri. Ha úgy tekintesz rá, mint alkalmi "folyékony desszert", abból nem lehet baj. Ha azonban rendszeres szokássá válik nálatok, azt tanácsoljuk, légy óvatos inkább, mivel tápértéke nincs a bambiknak, kóláknak; és több kárt okozhatnak, mint hasznot. Ha rendszeresen fogyasztja a gyerek, egy - egész életen át tartó - egészségtelen szokás rabjává válhat. 


8. Rajzfilmek

Szintén nagy dilemma. Hogy miért? Na, jó, kezeket fel, ki az, aki Disney-n nevelkedett? Esetleg Tom és Jerry megunhatatlan csatározásain? És akkor még nem is említettük a magyar és európai mesék tömkelegét, Lolkát, Bolkát, Frakkot, Kukoriékat, a Kisvakondot, vagy a Magyar Népmeséket. Vajon ezek is károsak lennének?

A kutatók kiterjedt vizsgálatokat végeznek a témával kapcsolatban. A színes képek ingerlő hatása nem vitatható, ahogy a villódzás, a hangok idegrendszerre gyakorolt káros hatása sem. Az is tény, hogy a tévé elé ültetett („digitális nyakörvre kötött”) kisgyermek szinte korlátlan ideig leköthető, így a szülőknek sokkal több szabadidejük lesz, mint ha maguk mesélnének, vagy játszanának a gyermekkel. A gyermeklélektani hatások fölött sem hunyhatunk szemet, sok rajzfilmből az agressziót, verekedést szűri le követendő példaként az arra fogékony apróság. Olvasd el pszichológusunk tanácsait a gyerekkori TV-nézés szabályairól!

A kulcsszó itt is az egyensúly lehet: nem mindegy, hogy mikor, mennyit, és főleg miből! Egy gyors meséből fürdés előtt, egy hosszabb családi mese-moziból a hétvégén még nem lehet baj, azonban ha gyermekünk egész nap a japán és amerikai filmipar verekedő szuperhősökkel és gonoszokkal teli rajzfilmjei előtt ücsörög, később lehetnek gondjaink.
Mit csinálhattok TV-nézés helyett? - válogass ötleteink között.


9. Verés

Kapni a nadrágszíjat és kiporolni a gyereket. Sajnos még mindig vannak pártolói a dolognak, akik úgy gondolják, hogy a tisztességet, a szülők tiszteletét csak így tanulja meg a csemete. Ellenzői szerint viszont pusztán kegyetlenség, ami csak agresszióra, illetve félelemre tanítja a gyereket. Lássuk be, ez utóbbi nem túl nyerő párosítás a felnőttkori érvényesülést tekintve.

2004 óta egyébként törvény tiltja Magyarországon a gyermek megütését, a testi fenyítést, bár sokan nem tudnak róla. Így szól:
„A gyermeknek joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, a bántalmazással - fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal -, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. A gyermek nem vethető alá kínzásnak, testi fenyítésnek és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetésnek, illetve bánásmódnak. (1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, 6. § (5) bek.)”

Egyetlen elcsattant pofontól – ezt Makarenko óta tudjuk - még senki nem lett felnőve ideggyenge vagy agresszor, de a hosszú távú bántalmazás viselkedési problémákat, verekedésre való hajlamot és alacsonyabb IQ-t eredményez a statisztikák szerint. Inkább beszélgess és simogass, hosszú távon többre jutsz!


10. Otthon maradó vs. dolgozó anyák harca

A két tábor között csúnya viták alakulhatnak ki, hisz mindenki úgy gondolja, hogy a másiknak sokkal könnyebb az élete, mint a sajátja.
Az otthon maradó anyukának azért, mert olyan jó dolga van, hogy megteheti, hogy ne dolgozzon, „csak” a babával foglalkozzon egész nap. A dolgozó anyának pedig azért könnyebb, mert az irodában, ahol ül, nyilván százszor kevesebb feladata van, mint amennyi gyermeke mellett lenne, otthon.
Sajnálatos, ha két anyuka közt ellenségeskedés alakul ki emiatt, hisz mindenki úgy intézi a dolgait, ahogy tudja – valószínű, hogy a dolgozó anya sem szívtelenségből passzolja le a gyermekét a bölcsibe, hanem egyszerűen azért, mert nincs más lehetősége.

Azért szerencsére az is előfordul, hogy a két ellentábor barátsággal közelít egymás felé, és megértik a másik helyzetét és küzdelmeit is. Bármelyik csoportba is tartozol, olvasd el ezt a megható írást: Levél dolgozó anyától otthon lévő anyának, és viszont. Így is beszélhetnénk egymással...

 

Ha gyakorló szülő vagy, bizonyára találkoztál már valamelyik – vagy talán mindegyik – vitával. Legtöbb fenti témára igaz, hogy egyik sem csak fekete vagy fehér.
A legjobb tanács, ami adható: ha egy ilyen nézeteltérés közepén találod magad, tartózkodj a szélsőségektől. Bármit is gondolsz egy-egy témáról, bármennyire is meg vagy győződve a saját igazadról, tartsd tiszteletben a másik véleményét is – ő sem ok nélkül teszi azt, amit épp tesz.
Jobb lenne a vitatkozás és egymásra mutogatás helyett belátni, hogy még az ellentétes táborok tagjaiban is van egy közös vonás: mindannyian a legjobbat akarják szeretett gyermekük számára; és erejükhöz, képességeikhez, lehetőségeikhez mérten teszik a dolgokat, úgy, ahogy tőlük telik.

Éppen ez az üzenete az alábbi, rövid videónak is: a játszótéren klikkesedő szülők (szoptató vs. tápszerező anyák, otthon maradó kontra dolgozó anyukák, stb.) először csak csipkelődnek egymással, majd a vita kezd elfajulni. Nem várt, sokkoló pillanat szakítja félbe a veszekedést, a történet pedig egy igazán megható fordulattal ér véget.
 

Szánj rá 2,5 percet és nézd meg, megéri!

Kép: www.flickr.com, videó: www.youtube.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja