SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, amit ebben a tanévben már nem kellene csinálnod

Családinet [cikkei] - 2014-08-26
Amikor a gyermeked elkezdi az iskolát, legyen szó egy újabb tanévről vagy akár a legelsőről, még mindig nincs késő azon gondolkoznod, hogy mivel tehetnéd még sikeresebbé és kevésbé stresszessé a csemetéd és egyben a saját életedet is. Ebben segíthet a következő 5 pont, amelyeket, ha megfogadsz, akkor ez lehet az eddigi legjobb tanévetek!
5 dolog, amit ebben a tanévben már nem kellene csinálnod

1. A gyereked házi feladatának megoldása

A csemetéd ül a konyhaasztalnál a matek házija fölé görnyedve, miközben próbál rájönni a feladott példa eredményére, ám ez nem nagyon megy neki. Ismerős a jelenet? Sokszor úgy tűnhet, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás ilyenkor az, ha megmondjuk a gyereknek a választ, főleg miután már – legyünk őszinték – meguntuk a szenvedését. Ezzel a módszerrel látszólag mindketten jól jártok, hiszen a gyerek jó pontokat kap majd a házijára, neked pedig nem kell percekig nézned, ahogy a csemetéd szenved egy-egy feladattal.

Ebben a tanévben mégis arra bátorítunk, hogy ezt hagyd abba! Mi lehet ugyanis a legrosszabb, hogyha ezúttal nem segítesz? Nem készül el a gyerek házija? Semmi gond, legalább tanul egy kis felelősségtudatot, amikor a tanár kérdőre vonja! Másrészt az is lehet, hogy saját maga is kitalálja majd a választ, hiszen lesz ideje többet gondolkodni rajta. Eredetileg is ez lenne a dolga, nem pedig az, hogy te megcsináld helyette. Még akkor is jobban jár, ha a megoldása olykor-olykor hibás, hiszen ebből is tanulhat.

Ha segíteni szeretnél neki, akkor bátran terelgesd a jó irányba, de hagyd abba azt, hogy megcsinálod helyette a feladatokat. Te már amúgy is befejezted az általános iskolát, szóval nyugodtan leteheted a ceruzát!

2. Fel- és leiratkozni különböző szakkörökre/edzésekre

Van egy fiad, aki él-hal a fociért és a kosárlabdáért? Nagyszerű, írasd be akkor mindkét edzésre! Arra azonban vigyázz, hogy ne táblázd be a gyereked összes szabadidejét különböző elfoglaltságokkal, csak azért, hogy gazdagíthasd az életét!

Az jó, ha sok minden érdekli a csemetédet, de ne töltsd ki minden percét programokkal, mert nagyon könnyen túlterhelheted! Ezen kívül, ha sok az iskola utáni elfoglaltság, az neked mint szülőnek is stresszes lehet. Jobban teszed, ha csak olyan tevékenységeket keresel a gyerekednek, amiket igazán szeret.

Az is fontos, hogy ne kövess másokat! Lehet, hogy a gyereked egyik osztálytársa vagy a szomszéd fia 2 tudományos szakkörre és 3 különféle sportedzésre jár egy héten, de emiatt nem kell neked is túlterhelned a gyereked! Valószínű, hogy az, akinek ilyen sok elfoglaltsága van, annak örülne a legjobban, ha szundikálhatna egy jót.

3. Megszállottan e-mailezni a tanárnak

A mai felgyorsult világban már nem jelent nagy gondot 1-1 e-mailt elküldeni a tanárnak azzal kapcsolatban, hogy mi van a gyerekünkkel. Olyasmikkel „zaklatjuk” a tanárt, mint, hogy a kis XY megette-e rendben az ebédjét vagy, hogy megfelelő-e a magatartása, de éppenséggel arról is szó lehet, hogy a tanárnő ültesse el az ő csemetéjét a padtársa mellől, mert az folyton beszél, és nem lehet tőle koncentrálni stb. Ez a túlzott érdeklődés azonban teljesen felesleges!

A gyereked jól van és a tanár valószínűleg megfelelően képzett a feladatai ellátására. Tájékoztatni fog, hogyha van valami, amiről tudnod kellene. Ilyenkor jó, ha visszaemlékszel arra, hogy mi volt, amikor te voltál ennyi idős. Nem lehetett e-mailezni, az édesanyád mégsem zaklatta állandóan levelekkel, sőt telefonokkal sem a tanárt, mégis rendben felnőttél. Engedd inkább, hogy hadd végezzék a pedagógusok a feladatukat, és hadd koncentráljanak a gyerekekre, ne pedig az e-mail fiókjukra!

4. Önkéntesnek jelentkezni mindenhová

Az önkéntesség alapvetően remek dolog, és minden szülőnek ki kéne próbálnia legalább egyszer, hiszen ez jó az iskolának és a gyermekednek is, aki örülhet annak, hogy lát téged a tanulmányai színhelyén is.

Vigyázz azonban arra, hogy ne vállald túl magad! Ha havonta 1-2 órát áldozol az iskola ügyeire, az teljesen elég, sőt ideális is! Nem tanácsos azonban olyan nagy projektekbe is belevágnod, amikkel könnyen túlvállalhatod és stresszelheted magad.

Mindig tudd a hátáraidat! Attól, hogy segíteni akarsz, nem biztos, hogy az időbeosztásod ténylegesen meg is engedi ezt – jobb, ha felkészülsz arra is, hogy néha tudj nemet mondani! Tégy annyit, amennyit kényelmesen elbírsz, nem kell a SZMK elnöki posztjára is pályáznod!

5. Összehasonlítani magad más szülőkkel

Ha már sikerült felülkerekedned azon, hogy másokkal hasonlítod össze a saját gyereked, akkor íme a következő feladat!

Hagyd abba önmagad más szülőkkel való összemérését! Nem baj, ha a te gyereked nem olvas minden este fél órán keresztül, sőt az sem, hogy te csak a boltban vettél sütit a gyerek farsangi bulijára, míg más anyukák otthon a szivárvány színeiben pompázó fondant-nal díszített tortákat sütöttek.

Ezek mind mellékes dolgok, a legfontosabb az, hogy szeresd a gyereked, törődj vele és, ha róla van szó, akkor tegyél mindig a legjobb belátásod szerint. Ne érezd magad kevesebbnek, mint amennyit érsz!

Ebben az évben legyél tehát egy kicsit engedékenyebb a gyermekeddel és magaddal szemben is. Meglátod, megéri!
 

Forrás: scarymommy.com
Kép: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja