SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért küldi az óvó néni nevelési tanácsadóba a gyerekem?

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon) [cikkei] - 2011-03-28
A gondolat, hogy erről írnom kell, egyrészt onnan jött, hogy a saját gyerekemmel megélt tapasztalatokat szívesen megosztanám más anyukákkal, másrészt a minap a fiam volt óvónőjével beszélgettünk erről egy, a CsaládiNeten nekem feltett kérdés kapcsán.
Miért küldi az óvó néni nevelési tanácsadóba a gyerekem?

A kérdés egy hiperaktív kisgyermekre vonatkozott, akit az óvodában nem tudnak kezelni a gondozók, a pszichológus pszichiáterhez küldte, aki gyógyszert írt fel neki. A „levelezésből” kiderült, hogy fejlesztő pedagógus nem látta, nem is foglalkozik vele (itt most nem részletezném, miért).

Nem maradt más hátra, minthogy a saját tapasztalataimból merítve leírjak néhány tanácsot. Miközben a választ fogalmaztam, újra megerősítést nyert, hogy a fiam milyen jó kezekben van, és milyen jó, hogy ő minden lehetőséget megkap, s mi ki is használjuk az összes fejlesztési lehetőséget.

Sok olyan szülővel találkozom, akik szégyellik, titkolják, hogy az ő gyerekük fejlesztésre szorul, és olyanok is vannak, akik egyenesen elutasítják ezeket a foglalkozásokat. Azt gondoltam, hogy talán segítséget jelenthet, ha összegyűjtöm (saját tapasztalatok alapján is) a szakvéleménnyel kapcsolatos tudnivalókat, procedúrát, stb., valamint megosztom annak a bizonyos óvónőnek a véleményét is erről.


A fiunk tökéletes!

Egészen középső csoportos koráig abban a szent meggyőződésben éltünk a férjemmel, hogy Attila fiunk tökéletes. Szerintünk szépen fejlődött, okosodott. Na jó… Láttuk, hogy kicsit lassabb, kicsit sutább a mozgása az átlagnál, és ami nem érdekli, arra képtelen odafigyelni, de hát mivel a mi gyerekünk, így természetesen szép, okos és tökéletes.

Majd jött a hideg zuhany, a sokk! Az óvó nénik átadták a beutalót a helyi nevelési tanácsadóba (egyes helyeken Pedagógiai Szakszolgálat) szakvéleményezés céljából. Az indokok röviden: nem figyel, nem mondja vissza a verseket, mozgása, egyensúlya bizonytalan, stb. Mit volt mit tenni, megkezdtük pályafutásunkat a nevelési tanácsadónál, a fejlesztő pedagógusoknál. És jól tettük, mert hamar elszállt ez a bizonyos sokkhatás. Ettől kezdve minden lehetséges módot kihasználtunk.


Elindul a folyamat

A szakvélemény kérésének első lépése tehát, az hogy a gyermek óvónője rögzíti észrevételeit egy erre szolgáló adatlapon, amit természetesen ismertet a szülővel. A szülő az aláírásával jóváhagyja ezt a kérelmet. Ezután a nevelési tanácsadóból egy pszichológus felveszi a kapcsolatot a szülőkkel, és az anyával egy amolyan „felnőtt” beszélgetésre egyeztet időpontot.

A felnőtt elbeszélgetésen gyakorlatilag egy anamnézis felvétele folyik. A szakember minden, a gyermekkel kapcsolatos körülményt megkérdez: várandósság tervezése, menete, szülés, gyermekágyas időszak, első év, betegségek, fejlődési szakaszok, mit mikor csinált a gyermek először, stb. Ezután a gyermeket kell elvinni az adott szakemberhez, általában 2-3 alkalomról van szó. A gyermekkel fejlesztő pedagógus és szükség esetén egyéb szakember (pl. logopédus) is foglalkozik, hogy „felmérje” a gyermeket.


Folyt. köv.

A vizsgálatok, foglalkozások, felmérések után a nevelési tanácsadó szakemberei leírják véleményüket a gyermek fejlődési állapotáról, javaslatot tesznek a fejlesztés módjára, majd a szülővel megbeszélik a jellemzést és a javaslatokat. A szülő aláírásával elfogadja a szakvéleményt, beleegyezik a fejlesztésbe.

A Nevelési Tanácsadó által készített szakvélemény képezi a további óvodai fejlesztés alapját, tehát ebben az esetben a szakvéleményt írásba foglalják, és megküldik az óvoda és a szülő részére is. A szakvéleményt természetesen a szülő is kérvényezheti, ha úgy látja, hogy gyermeke fejlődésében zavar támadt, viselkedési, tanulási, beilleszkedési nehézségei vannak. Ebben az esetben a szakvéleményt csak akkor foglalják írásba, ha azt a szülő kifejezetten kéri, vagy, ha a gyermek problémájának megoldásához az óvodai pedagógusokat is be kell vonni.
 

Közös munka

A gyermek fejlesztése a továbbiakban a tanácsadó, az óvoda és a szülő közös munkája.
Az óvodánkban három óvó nénit kérdeztem meg arról, hogy mikor, milyen problémákkal küldi el a gyermeket nevelési tanácsadóba. Az egyik óvónő fejlesztő pedagógus is, aki sérült gyermekek fejlesztésével is foglalkozik csoporton belül (integráló óvoda vagyunk).

Mindhárom óvónő azt mondta, hogy minél korábban elküldik a gyermeket a problémával, annál jobb, hiszen annál több ideje van a gyermeknek is, a szülőknek is és a pedagógusnak is felkészülni a kemény iskolaévekre. Régi és kényelmes szemlélet az, hogy csak az utolsó óvodai évben kell a tanulási, beilleszkedési, viselkedési problémákkal foglalkozni.

Van, aki már kiscsoportosként beutalja a gyermeket a tanácsadóba. Itt megjegyezte az óvónő, hogy elsősorban akkor van ilyen kis korban szükség erre, ha a szülő nem hajlandó együttműködni a pedagógussal a gyermek fejlesztését illetően (nem járul hozzá az óvodai fejlesztéshez), vagy pl. beszédmegindításnál, súlyos beszédhibáknál, súlyos viselkedési zavaroknál.


Nem szégyen!

Azt is megjegyezték az óvónők, hogy a problémás gyermekeket már csak azért is elküldik szakvélemény kérésére, mert a szakvéleménnyel rendelkező gyermek "kettőt ér" az óvodai létszámban. Ez nem azt jelenti, hogy dupla pénzt kap utána az óvoda, hanem, azt hogy a csoportlétszámban két főnek számít a gyermek. Ez pedig azért fontos, mert így nem töltik fel a csoportot ténylegesen 30 főre, hanem „csak” 24-25-en vannak, tehát az óvónőknek van esélye a csoporton belül is fejleszteni a gyermeket.

Az óvodai/tanácsadói fejlesztés tehát nem szégyen, hanem igenis segítség, amit kérni kell, ki kell használni. Megfelelő pedagógussal, megfelelő szülői hozzájárulással és segítséggel gyorsabban dolgozhatja le a gyermekünk az esetleges hátrányát, hogy mire iskolába megy, már egy ügyes, nyugodt, érett kisgyermek legyen. Az én fiam már jó úton jár. Köszönet minden ebben részt vevő pedagógusnak érte.


Fotó: Depositphotos.com

Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)


Farkas-Cseh Lívia (szabadságon)
Természetgyógyász - fitoterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/416-76-62
Skype: putzlivi
Honlap: http://www.smaragdhaz.hu
Blog: www.holisztikusgyogyulas.blogspot.com
www.ortomolekularis-medicina.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja