SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyermek viselkedése a család tünete?

- 2020-06-17
Manapság igen gyakori, hogy a szülők gyermekükkel pszichológushoz fordulnak és segítséget kérnek. Sokféle szülő sokféle gyermekkel és nagyon különböző problémával érkezik a szakemberhez. Mégsem ritka, hogy a pszichológussal való közös munka során felmerül a családterápia szükségessége.
A gyermek viselkedése a család tünete?

A szülőknek nem mindig egyértelmű, hogyan is függhet össze a család működése a gyerek bajával, panaszaival, így kétkedve, hitetlenül fogadják a pszichológus javaslatát.


A család mint rendszer

Családterápiás szemléletben a családról mint rendszerről gondolkodunk.

Ez alatt azt értjük, hogy a család nem pusztán egyének összessége, hanem egy olyan közösség, ahol a tagok egymással kapcsolatban vannak, egymásra hatnak és visszahatnak. A családok létrehoznak, valamilyen szellemben felnevelnek újabb tagokat. Számukra autonómiát biztosítanak, nem várják el, hogy életük végéig velük egy háztartásban éljenek, ők mégis egész életük során a családhoz tartoznak.


A gyermek a család tünete

A terápiába érkező szülőktől sűrűn hallható, hogy a „gyerekkel van a baj”, vagyis a gyermek viselkedésében észlelnek kedvezőtlen változást, ugyanakkor a család sajátos működése eredményezi és tartja fenn a tünetet.

A gyermek panaszával jelzi, hogy a rendszerben valami nincs rendben. Ezt az a tapasztalat, megfigyelés is bizonyítja, hogy amennyiben a tünetet hordozó családtag állapota javulni kezd, előfordulhat, hogy egy másiké romlik. Mindaddig történik ez így, míg nem alakul ki egy egészségesebb egyensúly.

A következő esetrészletekkel szeretném bemutatni, milyen sokféle oka is lehet egy gyermek tünetének, amiről elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a családi rendszerből gyökerezik.

 

Viselkedészavaros óvodás

"Egy óvodás kisfiút igen komoly viselkedésproblémák miatt küld az óvoda terápiába. Az első közös találkozásunkkor a szülők elmondják, hogy a gyermek viselkedése kiszámíthatatlan, teljesen tehetetlennek érzik magukat, eszköztáruk végéhez értek. Kérésünkre egy – egyébként tipikus, visszatérő – helyzettel illusztrálják számunkra, mit is értenek magatartásgondok alatt. Amikor az anya vigyáz a kisfiúra, heves érzelmek kerítik hatalmába a gyermeket (pl. az óvodai kerítésbe csimpaszkodik, sír, kiabál, aminek általában több felnőtt is szemtanúja). A szülő minden próbálkozása hiábavaló, végül tanácstalanná válik. Ekkor az apát hívja fel, hogy segítséget kérjen, aki autóba ül és rövid időn belül a helyszínre siet. A kisfiú csakhamar megnyugszik. Családterápiás helyzetben a saját maga módján képes megfogalmazni, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a szülei együtt legyenek, ne veszekedjenek és egy közös cél érdekében együttműködjenek. Merthogy a szülők kapcsolata konfliktusokkal terhelt, főképp vitatkoznak, az apa időnként külön is költözik a családtól."

– Habár a gyerek ezt nem ilyen tudatosan cselekszi, a negatív magatartás pozitív következménye megerősíti, hogy megéri neki rosszalkodnia. A gyermeki vágya – mint minden gyermeknek -, hogy a család kerek egész legyen, a felnőttek reakciójával megvalósul.


Gyermek a szülői ágyban

"Egy másik család kislányuk miatt keres segítséget. A gyermek éjszaka rendszeresen jelenik meg a szülők hálószobájának ajtajában, mert egyedül nem tud aludni, majd a felnőttek ágyában talál helyet magának. Mivel azonban az ágyban hárman nem férnek el, az apa a nappalijuk kanapéjára kényszerül, ami szokássá válik, a férfi alvóhelye hamarosan ott állandósul. A terápiában csakhamar kiderül, hogy a szülők kapcsolata megromlott, elhidegültek egymástól, mígnem egyikük külső kapcsolatba bonyolódott. Így tulajdonképpen a kislány segítségükre van a felnőtteknek, hisz míg a hálószobájukban alszik, lehetetlenné válik közöttük az intimitás."

– Habár mindannyian nagyon fáradtak és kimerültek, csupán látszólag érdek, hogy a kislány visszakerüljön a saját szobájába. A gyermek viselkedése eltereli a figyelmet a tényleges problémákról. Terápiában, a felnőttekkel dolgozva lehetőség nyílik a párkapcsolati elakadások, hiányok, az eltávolodás okainak górcső alá vételére.

 

Kamaszok válás után

"Egy család két problémás kamasz fiúval érkezik terápiába. A szülők nemrég váltak el. Egyik gyermek az anyához, másik az apához került. A bátyjára a pedagógusok panaszkodnak: az iskolában provokatívvá vált, visszabeszél, neveletlen. Eközben az öcsnek a tanulással gyűlt meg a baja: a tanórákon elalszik, az anyag nem érdekli, erőtlenné, unottá vált. A válás okait, előzményeit körbejárva válik világossá, hogy a szülők között az utolsó időkben jellegzetes kommunikáció alakult ki. Az egyikük passzív lett, a másik felé haragját visszavonulással fejezte ki, miközben a másik egyre aktívabban tette, egyre hangosabban fejezte ki indulatait és elégedetlenségét a párkapcsolatban. A válást követően a kapcsolatban passzívabb szülőhöz kerülő fiú egyre „hangosabbá” vált az iskolában, az aktívabb szülőnél élő öcs egyre „csendesebb” lett."

– A család kettészakadásával a testvérek viselkedésében jelent meg a felnőttek működése. Ezzel saját gyászukban pótolták az elveszített szülőt, illetve így egészítették ki a saját szüleiket is. A terápiában alkalom adódik, hogy a szülők még rendezetlen vitái, feszültségei kimondásra kerülhessenek, a terapeuták segítségével kapcsolatukat tisztázni tudják. Végeredményben súlyos teher kerül le a fiúkról.
 


Az elvárások terhe alatt

"Egy többdiplomás család a serdülő lányuk pánikszerű rosszullétei miatt kezdeményezi a családterápiát. A lány kifinomult egyéniséggel rendelkezik, különösen tehetségesen rajzol, fogékony a művészetekre. A reálos beállítottságú, két lábbal a földön járó szülők elvárása, hogy a gyermekeik jól kereső, megbecsült szakmát válasszanak maguknak, így igyekeznek biztosítani a jövőjüket. Ezzel ugyanakkor kizárják a lehetőséget, hogy lányuk a saját képességeinek megfelelően olyan irányt választhasson, amiben örömét leli. A közös munka során felszínre kerül, hogy a gyermek a szigorú iránymutatást, korlátozást nehezen viseli, annak azonban nyíltan ellenszegülni nem mer. Meg nem értettség érzésével küzd, úgy érezi, szülei a pozitív oldalait nem értékelik, az élete történéseibe nincs beleszólása (épp úgy, ahogyan a pánikrohamos azt éli meg, hogy nincs kontrollja teste, panaszai felett). Ez okozza a rosszulléteket, esetlegesen olykor további testi tüneteket is."

– A szülők a családterápia során értik meg, hogy gyermeküknek kijelölt út és gyermekük erősségei, vágyai egymásnak ellentmondóak, majd könnyebben tudnak nyitni felé, elfogadni őt. Ezzel nemcsak a lány tünetei csökkennek, de a szülőkkel is lehet arról gondolkozni, hogyan alakulhattak ki a nagy elvárásaik, ők mit is hoztak otthonról, származási családjukból.


Nincs rossz gyerek!

Összegezve elmondhatjuk, hogy a gyermek megváltozása sok esetben nem egyéni probléma, az a család sajátosságaitól, működésétől nem függetlenül alakul ki és marad fenn.

Bár úton-útfélen használják a köznyelvben, nincs olyan, hogy „rossz gyermek”. Sokkal inkább mondhatjuk, hogy a gyermek a tüneteivel küzd, hogy a család rendszere egyensúlyba kerüljön, amivel a családi rendszer fennmarad. Súlyos következményekkel járhat, ha a gyereket nevezik meg a bűn okának. A szülőknek, esetlegesen nagyszülőknek, további családtagoknak egyaránt szerepük lehet a probléma létrejöttében, közös dinamikájukkal eredményezik azt. Egy szülő sem szereti magát hibásnak érezni.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a családterápia nem hibások keresésére törekszik.

A család minden tagját érintő közös munka célja, hogy mindenki megoszthassa saját nézőpontját, fájdalmát, nehézségeit. Ezzel együtt érthetik meg, hogyan alakult ki a problémás helyzet. Fontos, hogy a családtagok együtt tudjanak megteremteni egy új, kielégítőbb egyensúlyt, ami nemcsak a gyermek tüneteit szüntetheti meg, hanem az egész család fejlődését is elősegíti, amitől mindenki jobban érezheti magát.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Gyógyhírek.hu
Kép: geralt / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja