SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen élvezetesebb a közös étkezés!

Családinet [cikkei] - 2010-04-02
A közös vacsora néha egész kaotikus is lehet. Te szépen kitalálod, megfőzöd a lehető legegészségesebb ételt, olyan formában, hogy még a gyerkőcöd is szívesen megegye, ínycsiklandóan feltálalod - persze úgy, hogy egész idő alatt a fél szemed az örökmozgó csemetéden tartod - és amikor végre leülnétek az asztalhoz, akkor gyorsan kitalálja, hogy nem is éhes, és sürgős játszanivalója támad. Ugye, ismerős? De ne add fel! Íme, néhány tipp, hogy könnyebben megvalósítható legyen a békés családi vacsora.
Legyen élvezetesebb a közös étkezés!

Hívd dallal az asztalhoz!

Egy kisgyermek alapvetően társasági lény, nagyon szereti, ha együtt a család, de talán túlságosan belefeledkezett épp a játékába, mikor szólítod vacsorához, így nem jön azonnal.
Próbáld ki, hogy egy dalocskát énekelsz, mikor leültök az asztalhoz, így az étkezés is nyugodtan kezdődik, ráhangolódik szépen mindenki és a csemetédnek is megkönnyíted az „átállást” egyik történésből a másikba, akármilyen elmélyülten is játszana. Itt van például egy nagyon egyszerű dalocska a „János bácsi, János bácsi” kezdetű nóta dallamára:
- Hol vagy Emma? Hol vagy Emma?
- Itt va-gyok! Itt va-gyok!
- Kész a finom étel! Gyere vacsorázni!
- In-du-lok! In-du-lok!


Hagyjuk, hogy az asztalhoz vigyen néhány játékot


Játék az asztalnálHa jobban érzi magát tőle, miért is ne hozhatna magával pár játékot az asztalhoz. A kisgyereknek talán egy kicsit idegen lehet az asztal. Olyan magas, és folyton nyugton kell ülni mellette, ami egész természetellenes egy örökmozgó csemete számára! Hagyd, hadd játsszon egy kicsit a kanalakkal, mackóval, vonattal - bármivel, ami boldoggá teszi, így hamar hozzászokik, hogy nyugton üldögéljen a vacsoránál, amíg anyu és apu egy kicsit végre beszélgethetnek. 4-5 éves korára már nem fog ragaszkodni ezekhez a játékokhoz.


Teremts rituálékat!


Gyújts gyertyát, vagy vezess be egyéb kedves szokásokat, amikkel meghittebbé Gyertyafényes vacsorateheted ezeket az együttléteket, hadd érezze a kicsi milyen különlegesek is ezek az étkezések, amikor együtt a család. A gyertya meggyújtása jelezheti a vacsora kezdetét, eloltása a végét. Ha nem szereted a gyertyákat, személyre szabott anyagszalvétákkal is egyedivé teheted ezeket az alkalmakat, vagy kitalálhatsz mindenféle hangzatos nevet az aznapi menühöz, mint egy igazi étteremben, így invitálva asztalhoz a családot. Például: „Rántott pipihusi fűszeres sajtbundában, vajban párolt manó hozta zöldségágyon egy csipetnyi tündérporral megbolondítva, és friss erdei forrásvízzel szervírozva. A desszert pedig - de csak a jó gyerekeknek! - illatos málnalekvárral leöntött rizsfelfújt tündérmódra.”



Legyen minden kéznél!

Ha mondjuk, apa feláll az asztaltól, mert be szeretne hozni a konyhából még egy adag csirkét, akkor igen nehéz megmagyarázni a kicsi gyerekednek, hogy neki Családi vacsoraattól még nyugton kell maradnia. Legyen inkább minden az asztalon, extra kancsó víz, extra szalvéta, és egy kis repeta - apunak.


Vedd elő a bohócorrod!

Ha elkezd nyöszörögni neked, hogy most már le szeretne menni, de úgy látod, még nem evett eleget, kapd elő a bohóctudományod, keltsd fel az érdeklődését újra az étel iránt. „Nézd, azokat a borsókat! Te, ezek beszélgetnek! Hallod mit mondanak?” Talán egy kicsit hülyén fogod érezni magad, de még mindig messze jobb, mintha kiabálnál a komával.

Valamit valamiért

Nagy valószínűséggel nem fogja megenni az összes brokkolit, de megpróbálkozhatsz azzal a taktikával, hogyha megeszik még három szemet, akkor elmehet az asztaltól. Ez a jó
Közös vacsora, etetésöreg trükk azért működik ilyen jól, mert ugyan szabsz bizonyos feltételeket, de hagyod, hogy a kicsi akarata érvényesüljön.


Beszélgessetek!

A legtöbb kisgyerek sóvárog a szülei osztatlan figyelmére, a közös vacsora remek alkalom, hogy egy kicsit a középpontba kerülhessen. Kérdezd meg például, hogy mit látott ma a parkban, vagy melyik állatot szereti jobban, a dinoszauruszt, vagy az elefántot? Netalán a pápaszemes pingvint? Az egész család remekül fog szórakozni! Ha a kicsi jól érzi magát, ha mindig egy nyugodt meghitt hely marad a családi asztal a számára, akkor szívesen fog részt venni és végigülni minden ilyen szép családi vacsorát.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja