SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülő-gyerek beszélgetés hiányának szomorú következményei

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-12-12
Talán te is hallottál már róla, hogy felmérések szerint naponta 7 percet beszélget egymással egy szülő és a gyermeke. Ha pedig erre csak a fejed csóválod, mondván, nálatok ez nem így van, nyugodtan gondold végig az elmúlt napokat: mikor, mennyi ideig és miről beszélgettél a gyermekeddel?
A szülő-gyerek beszélgetés hiányának szomorú következményei

„Életképtelen generációt nevelünk. Hol rontottuk el?” – teszik fel szakértők és laikusok nap mint nap a kérdést. Van, aki a következetes fegyelmezés hiányát, más a kütyüket, megint más a felgyorsult világot hibáztatja. És bár mindegyik megállapításnak megvan a valóságalapja, a legnagyobb probléma sokak meggyőződése szerint nem más, mint a szülő-gyerek beszélgetés hiánya.


Várhat-e a telefon?

Vekerdy Tamás írta egyszer, hogy még a nyolcvanas években vendégeskedett egy német családnál. Vacsora közben megszólalt a telefon, a társaságból azonban senki nem állt fel, hogy felvegye. A közös együttlét ideje szent volt, amelyet nem szakíthatott félbe a telefoncsörgés.

Hol vagyunk ma már mindettől? Mindenki zsebében ott a mobil, ami csipog, rezeg, zenél folyamatosan. Otthon is. Ott leginkább. Ha esetleg vagyunk is olyan jól neveltek, hogy társaságban nem válaszolgatunk az üzenetekre – ilyenből is egyre kevesebb van egyébként –, családi körben elengedjük magunkat. Hiszen a gyerek várhat.

Nem várhat. Ő várhat a legkevésbé. Ostorozzuk a mai fiatalságot, amiért a telefonját nyomkodja egész nap, pedig elég lenne csak magunkra nézni. Mi vajon nem ezt csináljuk folyamatosan?


Az osztatlan figyelem hatalma

A kicsi gyerek még gátlások nélkül követeli ki magának a szülei teljes figyelmét, ahogyan azonban nő, mintha egyre nehezebb lenne megközelíteni. Alsóban már sokszor észrevehető, hogy a szülő és a gyerek mintha nem is tudna egymással mit kezdeni. A „Milyen volt az iskolában?” kérdésre egy vállrándítás a válasz, a beszélgetési kísérletek egyre gyakrabban fulladnak számonkérésbe, kioktatásba, szemtelenkedésbe – és a végén mindkét fél úgy határoz, hogy azzal járnak a legjobban, ha kölcsönösen békén hagyják egymást.

Ez a folyamat a felnövéssel, a leválással együtt egy bizonyos pontig természetes, az azonban már nagyon nem az, ha a teljes elidegenedéshez vezet.

Éppen ezért ahogy nő a gyerek, egyre fontosabb, hogy ha beszélni akar, engedjük neki! Igen, ha a kiskamasz beszélgetni kíván, akkor legjobb, ha eldobunk kaszát-kapát, és rá figyelünk. Elég egyszer vagy kétszer lerázni – harmadik alkalom már nem biztos, hogy lesz.

Ha beszélgetni akar, ne figyeljük fél szemmel a telefont, kapcsoljuk ki a tévét, ne válaszolgassunk közben az üzenetekre. Sőt, ha csörög a telefon, azt sem muszáj felvenni. Ha a barátnőddel való kávézás közben ki tudod nyomni a telefonod, vagy el tudod a hívást intézni azzal, hogy „Most nem érek rá, bocs, majd visszahívlak”, akkor hidd el, hogy a gyereked is megérdemel ugyanennyit.

 

Ragadd meg az alkalmat!


Ne oktass ki, ne prédikálj - beszélgess!

Jó, de miről beszélgessünk a gyerekkel? Az iskoláról? Akár arról is, hiszen az egész napját ott tölti.

  • Kérdezzük meg, kivel játszott, és mit.
  • Beszélgessünk az osztálytársairól. Kit kedvel, és kit nem? Miért?
  • Sok gyerek szereti, ha a saját gyerekkori élményeinket osztjuk meg vele. Meséljünk a régi tanítónkról, osztálytársainkról, arról, hogy miben volt más a régi iskola, mint a mostani, és miben hasonlított.
  • Engedjük, hogy a kedvteléséről beszéljen! Ne mutassuk, hogy unalmas vagy bosszantó, ha őt a számítógépes játék karakterei, a tizenéves YouTube-sztárok, vagy a focisták érdeklik!
  • Sok gyereknek bizonyos szituációkban ered meg a nyelve. Van, aki a fürdéskor, más vacsora közben, vagy már este, lefekvés után kezd el mesélni. Érdemes az ilyenekből rendszert is csinálni, és a szülőnek is erre készülni.
  • Amennyire megoldható, minden nap jusson minden gyerekünkre néhány perc osztatlan figyelem, amikor a testvére sincs jelen.
  • Ha bizalommal elmeséli, hogy valami rosszat tett, ne szidjuk össze! Ez hatalmas lépés, és nem minden gyerek jut el idáig. Beszélgessünk róla, hogy az adott tett miért nem volt helyénvaló, de ne mondjuk, hogy csalódtunk most benne! A „köszönöm, hogy elmondtad” félmondat azonban arra bátoríthatja, hogy máskor is megossza velünk, ha hibázott.

A napi hét perc a nagy átlag. Ez azt jelenti, hogy sokaknak ennyi sem jut. Ha már sikerül ezt a hét percet a gyerekre szánnunk, elindultunk a jó úton.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Lizardfilms / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja