SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha odafigyeltek erre a pár apróságra, könnyebben megy majd a tanulás!

K. Guszti Ágnes [cikkei] - 2021-01-13
Az otthoni tanulás, leckeírás eredményessége nemcsak a tanulási módszerek helyes megválasztásával növelhető. Melyek azok a tényezők, amelyek szintén hozzájárulnak a tananyag sikeres elsajátításához?
Ha odafigyeltek erre a pár apróságra, könnyebben megy majd a tanulás!

Az vagy, amit megeszel

Amikor gyermeked egy nagy, összefoglaló dolgozatra tanul, a KRESZ vizsgájára vagy a nyelvvizsgájára készül, könnyen feszült, ideges lesz. Ilyenkor nagy a csábítás, hogy elkezdjen nassolni és összevissza enni… De ne tegye!

Helyette buzdítsd arra, hogy igyon sok folyadékot, egyen tápanyagokban gazdag ételeket, sok zöldséget és gyümölcsöt! Hidd el, jobban fog forogni az agya, ha két zacskó chips helyett egy gyümölcsturmixot nyomsz a kezébe!

Kutatások bizonyítják, hogy a szellemi munkát végzők teljesítményére jó hatással van, ha rágóznak közben, szóval akár ez is megérhet egy próbát. Vigyázni kell viszont, nehogy túlzásokba essünk, mert a túl sok rágózást gyomorfájdalmak is kísérhetik!
 

Rendezett és barátságos környezet

Döntő fontosságú a tanulás eredményessége szempontjából az, hogy gyermeked milyen környezetben próbálja memorizálni a szabályokat, definíciókat.

  • Válasszatok egy olyan helyiséget a házban, ahova bőven jut fény, jó idő esetén akár ki is lehet vinni egy széket az erkélyre vagy a teraszra!
  • Tanítsd meg őt arra, hogy rendet tartson maga körül! Legtöbbször elég pár percet szánni arra, hogy az asztalon szétszórt holmikat a helyükre pakolja, hogy kivigye a konyhába az üres poharakat, bögréket. Sokkal könnyebb lesz rendezett környezetben a tanulásra koncentrálnia!
  • Vegye körül magát olyan tárgyakkal, amelyek jókedvre derítik! Lehet ez egy fotó a barátairól, a kedvenc bandájáról vagy a család házikedvencéről. Barátságosabbá varázsolhatjátok az íróasztalt egy-egy olyan tárggyal is, amelyhez szép emlékek kötődnek, de kisebb-nagyobb szobanövényekkel és asztaldíszekkel is.
     

Rendszeres felfrissülés

Nem véletlenül szakítják meg az iskolában is szünetekkel a tanórákat. Sokszor még azt a negyvenöt percet is nehezen ülik végig a tanulók. Még jobban megterheli őket, ha az otthoni tanulás során órákon keresztül kényszerítik magukat a könyvek elé.

Minimum óránként, de még jobb, ha félóránként tartotok egy 5-10 perces szünetet otthon is. Nyújtózkodjatok, sétáljatok egyet a lakásban vagy az udvaron! Az agynak is kell egy kis pihenés, hogy aztán újult erővel, nagyobb hatékonysággal tudja venni az akadályokat!

Szintén érdemes odafigyelni a rendszeres szellőztetésre! Ha gyermeked sok időt tölt egy helyiségben, egy idő után talán fel sem tűnik neki, mennyire elhasználódott a szoba levegője. Pedig kellemesebb és könnyebb lesz használnia a fejét, ha oxigéndús, friss levegőt szív a tüdejébe.
 

Hangok, zajok, zene

Nem mindenkire igaz, de vannak olyan tanulók, akiknek egy kis háttérzene vagy aláfestő természethangok hatására jobban forog az agyuk.

Általában a kevesebb gondolkodást és kisebb koncentrációt igénylő tevékenységekhez szokták javasolni a zenehallgatást. Érdemes tehát kipróbálni például a kézműves feladatok esetében. Fontos viszont, hogy jól válasszatok dallamot! Tapasztaljátok ki, milyen hatással bír, ha pörgős számokat, lassú éneklést vagy a tenger csobogását hallgatjátok!

Vannak olyanok is, akiknek teljes csendre van szükségük ahhoz, hogy képesek legyenek koncentrálni. Ebben az esetben próbáljátok meg a minimumra csökkenteni a külső zajok mértékét, amikor tanulásra kerül a sor! Érdemes a mobiltelefont is kikapcsolni vagy legalább lenémítani, hogy az üzenetek csipogása ne terelje el gyermeked figyelmét.

Fotó: Julia M Cameron a pexels.com-on

Hasonló cikkünk atémában, olvasd el ezt is!

Tanulj meg tanulni!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja