SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tippek, hogyan neveljük helyes pénzgazdálkodásra a kisebbeket

Családinet [cikkei] - 2010-01-15
Az alábbiakban bemutatunk néhány példát, melyeket alkalmazva megtaníthatjuk gyermekünknek a helyes pénzgazdálkodást.
Tippek, hogyan neveljük helyes pénzgazdálkodásra a kisebbeket
  • Mutassunk jó példát! Ne vegyünk meg minden felesleges terméket, csak mert kedvező áron kínálják. Igyekezzünk csak azokat megvenni, melyek a bevásárló listán is szerepelnek.
     

  • Menjünk el a bankunkba és kérjünk tájékoztatást a fiataloknak szóló bankszámla lehetőségeiről, megtakarítási számlákról.
    Miután betettük a megspórolt zsebpénzt, gyerekünk látni fogja, hogy hónapról hónapra hogyan kamatozik a pénze és ez ösztönzőleg hat rá, próbálnak majd minél többet spórolni és a számlára befizetni. A számlához ne nyúljunk hozzá, csak a gyerekünk külön kérésére.

     

  • Apróbb feladatok, házimunkák elvégzéséért fizessünk kisebb összeget. Ezáltal a gyerekünkben tudatosodik, hogy közvetlen kapcsolat van a munka és a fizetség között. A pénzt csak abban az esetben fizessük ki, ha a rá bízott feladatot maradéktalanul megcsinálta, így szoktatva rá, hogy a való életben sincs ez másképp.

  • Ha a gyermekünk elkezdett spórolni és gyűjteni valamire és tudjuk, hogy sokára fog összjönni a  pénz, a szülő is nyugodtan besegíthet, kiegészítheti a megspórolt pénzt. Amennyit a gyerek is hozzá adott, mellé teheti a szülő is, így könnyebben elérhetővé válik a kitűzött cél a gyerek számára.

  • Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy mindig őrizzék meg a számlákat. Így ha elromlik valami, vissza lehet vinni, hogy a termék ára ne legyen ablakon kidobott pénz.

  • Bevezethetjük a három üvegcse módszert. A lényege, hogy gyerekenként három üveget helyezünk ki a lakásban. Az első a megtakarításoké, a második a kiadásoké, a harmadik pedig a jótékonykodásé. Próbáljuk rávezetni a gyereket, hogy mindegyik milyen fontos és szoktassuk hozzá, hogy úgy ossza el a pénzét, hogy mindháromba jusson.

  • Próbáljuk ösztönözni az önállóságot! Kerüljük el, hogy előre kifizessük a fizetséget, vagy hogy kölcsönt adjunk. Amennyiben a gyerekünk több pénzt kérne valamilyen különleges okból, ajánljuk fel neki a lehetőséget, hogy kivételes munka elvégzésével maga keresheti meg és gyűjtheti össze a pénzt. Ne legyünk pénz-automaták a gyerekünk részére. A kivételes munka lehet garázs takarítás, polc tisztítás a kamrában, az autó kiporszívózása. Vezessük rá a gyereket, hogy inkább keresse a lehetőségeket a munka után, mint hogy csak a pénzért könyörögjön.

  • Tanítsuk meg gyerekünknek, hogy nem kell mindenképp vásárolni. Üljünk le és beszéljük meg, hogy mi kerüljön a kis listájára, mit szeretne megvenni. Meg kell értenie, hogy csak azért mert van pénze, még nem kell azt mindenképp elköltenie. Ezt sok felnőttnek is meg kéne tanulnia. A bolt nem megy sehova. Ösztönözzük a gyerekünket arra, hogy gondolja végig hogyan szeretné elkölteni a pénzét, még mielőtt ténylegesen elköltené.

Kíváncsian várjuk, Neked milyen ötleted van, amivel helyes pénzgadálkodásra lehet ösztönözni a kisiskolásokat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja