SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elkényeztetett gépfüggők vagy egy minden eddiginél okosabb generáció?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-08-02
Avagy: talán mégsem kell annyira féltenünk a fiatalokat
Elkényeztetett gépfüggők vagy egy minden eddiginél okosabb generáció?

Hányszor hallottad már az elmúlt években, hogy a mai fiatalokat beszippantotta a virtuális tér, hogy képtelenek a való életben kapcsolatokat létesíteni, hogy elkényeztetettek és önállótlanok?

Ugyanakkor ha közelebbről megvizsgáljuk ezt a nemzedéket, úgy találjuk, valójában sokkal talpraesettebbek és intelligensebbek, mint előttük bárki.

A New York Times több szakértőt kérdezett meg a témában, és ez alapján az eddig megszokottnál jóval árnyaltabb képet kapott az ezredforduló környékén született úgynevezett Z-generációról. Ők azok, akiket digitális bennszülötteknek is szoktak nevezni: akik kisgyerekkoruktól megszokták a mobiltelefonok, a számítógép és az internet használatát, és akik legkésőbb kiskamasz koruktól láthatták a szüleiket okostelefont és közösségi oldalakat használni – majd nagyon hamar ők is birtokukba vették ezeket az eszközöket. Ez pedig igen komoly hatással lett a személyiségükre, és a szüleik előtt ismeretlen irányba kezdtek fejlődni.

"Elkényeztetettek, megszokták, hogy minden elérhető egy gombnyomásra."
"Mi bezzeg még megküzdöttünk egy sima telefonhívásért is."
"Nem bandáznak a téren, nem járnak bulizni, csak a gépüket nyomkodják egész nap"
 – halljuk a szülők és a többi felnőtt helytelenítő megjegyzéseit nap mint nap. A megállapításokban kétségkívül van igazság.
 

De valóban akkora a probléma, mint látszik?

Tény, hogy a mai fiatalok már nem igazán tisztelik automatikusan a tekintélyt. Ez valóban vezet néha pokoli iskolai és családi helyzetekhez, helyes mederben tartva azonban pozitív hozadéka is lehet: egy olyan fiatalság, amely kiáll a jogaiért, és már fiatal korban aktívan képes tenni azért, hogy jobb legyen körülötte a világ. Néhány hónapja hazánkban is nagy port kavartak a tüntető középiskolások, akik kulturált hangnemben, értelmes javaslatokkal előhozakodva fejtették ki, mi a problémájuk a közoktatással. Amikor pedig a Független Diákparlament szóvivője, Kálló Dániel nyugodt, érett viselkedésével szinte a földbe döngölte az Echo TV őt megalázni kívánó műsorvezetőjét, mindannyian láthattuk: a jogtudatosság kamaszkorban sem egyenlő a szemtelenséggel. (A felvétel ma már sehol nem érhető el, az Echo TV letiltotta.)
 

Tény, hogy a mai kamaszok sokkal kevésbé élnek veszélyes életet, mint a korábbi nemzedékek tagjai.

Ritkábban járnak el szórakozni, kevesebbet isznak, később kezdik a szexuális életet. Ehelyett inkább a szobájukban chatelnek a barátaikkal vagy játszanak online játékokat. Vannak kutatók, akik mindezt aggasztó trendnek tartják, és úgy vélik, a sok kütyüzés tönkreteszi a fiatalok egész életét. Hazánkban a legnevesebb pszichológusok, mint Vekerdy Tamás vagy Tari Annamária is leginkább ezt az álláspontot képviselik.

Mások azonban nem látják ilyen sötéten a helyzetet. Az ENSZ Gyermekjogi Alapja, az Unicef decemberi jelentése alapján a mérsékelt eszközhasználat még jót is tesz a mentális egészségnek: azok a fiatalok, akik ésszerű keretek között használják a számítógépet, jobban vannak lelkileg, mint azok, akik egyáltalán nem vagy éppen túl sokat gépeznek. Mindennek a hatása azonban eltörpül az olyan tényezők mellett, mint a család működése, anyagi körülményei vagy a társas kapcsolatok dinamikája – ezek, és nem a gép előtt töltött idő az, ami befolyásolja a fiatalok állapotát.

Niel Howe, a Millenals Rising (Az ezredfordulós generáció felemelkedése) című könyv szerzője is optimista nézetet vall: "A mai fiatalok nagyon ügyesen fordítják a szabályokat a maguk javára, és kiválóan tárgyalnak a szüleikkel arról, hogyan lehet tágítani a határokon. Ez egy nagyon hatékony módszer, és minden eddiginél több teret ad nekik. Nem a korábban jellemző »utánam a vízözön« – típusú nemzedékről van szó. Sikerült építő jellegű kapcsolatot kialakítaniuk az idősebbekkel, együttműködnek azokkal, akikben megbíznak, így próbálják meg hatékonyabbá és erősebbé tenni a környezetüket."

Igen, a mai kamaszok és fiatal huszonévesek nem olyanok, mint mi voltunk. De mi olyanok voltunk, mint a szüleink? És azok, akik a 60-as, 70-es években voltak fiatalok, vajon nem botránkoztatták meg halálosan az idősebbeket? A maiak sem rosszabbak, csak mások. Hatalmi szó, tagadás és szörnyülködés helyett talán érdemesebb lenne megismerni őket. Mindannyian jobban járnánk.

Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja