SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amióta szabályozom a gyerek képernyő idejét, jobban tanul, kipihentebben alszik, és egyáltalán nem hisztizik

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-28
"Tudom, az én hibám, hogy engedtem. De jött az online oktatás, ráadásul a barátokkal is csak az interneten tudtuk tartani a kapcsolatot. Egyszer csak azt vettem észre, hogy a gyerekem már a Wc-re se akar kimenni és egyenesen őrjöng, ha kikapcsolom a tabletet és arra kérem, hogy játsszon valami mást" - meséli egy édesanya. Vekerdy Tamás szerint még a szokások kialakulása előtt kell cselekednünk. Később ugyanis már sokkal nehezebb lehozni őt, ha rákattant.
Amióta szabályozom a gyerek képernyő idejét, jobban tanul, kipihentebben alszik, és egyáltalán nem hisztizik

Nyolc-tíz éves korig semmit se nézzen!

”Bármilyen rémületesnek látszik is ez, az lenne a jó, ha nyolc-tíz éves koráig egyáltalán - vagy szinte egyáltalán – nem használhatna ilyen eszközöket” mondta Vekerdy Tamás pszichológus.

Szerinte egy csecsemő számára nagyon fontos, hogy nézegesse a kezét, egy 3-4 évesnek pedig, hogy vizet öntögessen egyik vödörből a másikba, vagy hogy sokszor egymás után lecsússzon a domboldalon.
 

”A képernyők kiemelik a gyereket ebből az érzelmekkel átjárt, elsődleges érzéki-érzékszervi közegből. Ez oda vezethet, hogy érzelemhiányos, gyengébben érzékelő, s ezért is bizonytalan, neurotizált emberek nőnek fel.”

Erre az is bizonyíték, hogy még maga Steve Jobs is eltiltotta gyerekeit a kütyüktől. Úgy fogalmazott: ”Ezen a bolygón valószínűleg senki sem juttatott annyi számítógépet az iskolákba, mint én. De ma már azt hiszem, hogy a problémáinkat nem a technika fogja megoldani.”

De nemcsak ő, hanem a Google, az Apple, az eBay és a HP felsővezetői is hasonlóan gondolkodtak: gyerekeik olyan iskolába járnak, ahol nem használnak digitális eszközöket, és otthon is tiltják ezeket 8-10 éves korig.
 

A korai kütyühasználat károsítja a gyerekek idegrendszerét

”A túl hosszú ideig figyelt monitorok olyan hatást gyakorolnak a gyerekek fejlődő agyára, mint a kábítószer-függőség. Nem, ez nem túlzás” – állítja Vekerdy Tamás pszichológus és hozzáteszi, hogy ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Washingtoni Egyetem klinikáján videójátékokkal segítenek enyhíteni az égési sérültek fájdalmait, hiszen ezek hatása a morfiuméhoz hasonló.

”A vizsgálatok szerint a digitális tartalmak fogyasztása egyszerűen túl sok ingerrel terheli meg a fejlődő idegrendszert, ez pedig jelentősen hozzájárul a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar kialakulásához is.”

A kütyühasználat egyik következménye, hogy az érzékszerveink gyengülnek. Egyre több és egyre erőszakosabb ingerre, villogó fényekre van szüksége ahhoz az agyunknak, hogy egyáltalán befogadja az ingert.

gyerek számítógépezikAndrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Csak a hallott mese a mese

A szakember hangsúlyozza, hogy a tévében látott mese nem helyettesítheti a hallott mesét. Ha a gyereknek mesét olvasunk, akkor egyfajta belső képkészítésre ösztönözzük, aminek hatására fejlődik a képzelőereje, a vizuális fantáziája és a kreativitása. De ha képernyőn rakjuk elé a mesét, az olyan, mintha étel helyett rágógumit adnánk a gyerek szájába, amit még megemésztenie sem kell.

”A szülő odaadja a mobiltelefont vagy a tabletet, a gyerek ámultan elhallgat, nézi a mesét és a következő fél órában teljes nyugalom van. Nagyon csábító. Legközelebb azonban esetleg már követeli a kütyüt, ha nem kapja meg, sír, őrjöng, ha viszont rendszeresen megkapja, akkor az ismétlődő képernyőhasználat elkezdi ,,megdolgozni” az idegrendszerét.”

A túl sok inger éberré teszi az agyat, vagyis az esti mesenézéstől hiába várnánk azt, hogy a gyerek megnyugodjon és elaludjon, valójában az történik, hogy csak még éberebb és nyugtalanabb lesz, miközben ha az édesanyja mesél neki, akkor a testközelség és az anyukája hangja megnyugtatja és segíti az elalvásban.
 

Így szabályozd a gyerek képernyő előtt töltött idejét

telefonozikAndrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról


A legkétségbeejtőbb látvány – és ez megtörtént eset -, amikor az egy éves gyerek egy újságon húzogatja végig az ujját, és teljesen kétségbeesik, hogy nem mozdul meg rajta semmi.

A legjobb, ha elkerüljük, hogy ehhez hasonló történjen gyerekünkkel.

Vekerdy Tamás azt ajánlja, hogy 8-10 éves korig semmit ne nézzen a gyerek, még természetfilmet sem, hiszen a legártatlanabb film is agressziót válthat ki belőle kiskorban. Később pedig érdemes egy szabályrendszert kialakítani, megegyezni abban, hogy mennyi időt tölthet a mobiltelefon, a tablet vagy a számítógép előtt hétköznap és hétvégén. Mindenképp érdemes szűrőprogramokat használni, hogy ne találkozzon számára káros tartalmakkal.

Aki pedig attól tart, hogy a gyereke lemarad valamiről, amiért csak 8-10 éves korában kezdi el először használni a kütyüket, azoknak azt üzeni a szakember, hogy megnyugodhat. A gyerek nem fog lemaradni, pillanatok alatt megtanul majd mindent a kamaszkor felé közeledve.

Indexkép: Depositphotos.com
Idézetek forrása: Vekerdy Tamás: Belső szabadság című könyve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja