SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így hódítsd vissza a kamasz gyerekedet

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-05-30
Egy szülő számára az egyik legszörnyűbb dolog azt tapasztalni, hogy a pár éve még édes kisiskolás lakli kamaszként már szégyelli őt a barátai előtt. Az is szörnyen bosszantó, hogy egy-egy kérdésre egyszavas válaszokat vet oda, órákra bezárkózik a szobába, és ádázul csetel a barátaival. Mit tehet a szülő azért, hogy valamiképp visszahódítsa az eltávolodóban lévő kamasz gyerekét?
Így hódítsd vissza a kamasz gyerekedet

Amikor kamaszkorba lép egy gyerek, minden figyelmét a kortárs kapcsolatok kötik le. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: megfelelni a barátoknak, még akár azon az áron is, hogy háttérbe szorítja a családjához való kötődést.
Valójában a kamaszkor feladata az identitás keresés: ki vagyok én? Ebben segít a kortárscsoport, mert igazi diktátorként mondják meg az egyes klikkek, hogy ki a menő, és ki a lúzer. A szülővel való szembefordulásra pedig szintén szüksége van a gyereknek, különben nem tudná a szülőhöz kapcsoló kötelékeket lazítani. Minél erősebb a kötődés, annál nagyobb energiára van szüksége a kamasznak a kötődésből való kiszakadáshoz. Csak szülő legyen a talpán, aki ezt kibírja.
 

Ezt éli meg a szülő

A szülő leginkább azt éli meg, hogy a gyereke durván „dobta” őt a kortársai kedvéért. Gyakran válik a kamasz gyerek bírálatának, a gúny, megvetés, sértegetés, megalázás tárgyává. A serdülő éles szemmel veszi észre a szavaink és a tetteink közötti ellentétet, nem rejti véka alá a véleményét, és többé már egyáltalán nem tartja szükségesnek, hogy eleget tegyen a kéréseinknek.
Úgy tűnik, hogy a gyerek már nem vágyik sem a szeretetükre, sem a beleegyezésükre, sem az elismerésükre. A barátaitól várja mindezt, és összedől számára a világ, ha ezt nem kapja meg.

Sok szülő ugyanazt éli meg, mint amikor a szerelme szakított vele: dühösek lesznek, eltávolodnak a gyereküktől, parancsolgatni kezdenek, és mindent elkövetnek, hogy erőszakkal, utasításokkal állítsák helyre megtépázott tekintélyüket. Aztán szomorúan tapasztalják, hogy ez egyáltalán nem segít, sőt, elmélyíti a szakadékot. Úgy tűnik, az erőszakos, határozott módszerek nem segítenek. De akkor mi segít?
 

A kapcsolat visszaállítása

Sajnos sok szülő tehetetlenségében, s a megbántottságból eredő fájdalmában elengedi a gyeplőt, és lemond a gyerek neveléséről. Pedig minél elviselhetetlenebb a kamasz, annál inkább szüksége van a szülei szeretetére. Éppen úgy, mint amikor háromévesen folyamatosan hisztizett. Ahogy akkoriban is az elfogadó szülői szeretetre volt szüksége, úgy most is. Csak egészen más szinten.

És éppen ezeken a megváltozott igényeken van a hangsúly. A szülőnek tudomásul kell venni: ahogy eddig kimutatta a szeretetét, az ma már ciki. A kamasznak nem arra van szüksége, hogy tízpercenként kajával kínálgassák, vagy megkérdezzék tőle, hogy készen van-e a házi.
Nagyobb önállóságra, elfogadásra, türelemre van szüksége. És érdeklődésre a dolgai felől. Nem az iskoláról, hanem a barátairól, hobbijáról, érdeklődési köréről. Ha szeretnék visszanyerni a kamasz gyerekünket, tudatosítsuk magunkban, hogy a tanulás az ő felelőssége, és ha megfeszülünk, akkor se tudunk helyette tanulni – ezzel kár rontani a kettőnk kapcsolatát.
Sokat nyerhetünk viszont azzal, ha meghallgatjuk, amikor arról mesél, ami őt érdekli. Ezekre a beszélgetésekre leginkább egy-egy közös tevékenység alkalmával tudunk sort keríteni, amikor békésen teszünk-veszünk egymás mellett. Hallgassuk meg a kedvenc számait, vloggereit (videós bloggerek), olvassuk el azt a könyvet, amelyiken már nyolcadszor rágja végig magát, mert ebből megtudhatjuk, hogy éppen mi foglalkoztatja, kit tekint példaképének, milyen vágyai, álmai vannak.
Tegyük mindezt úgy, hogy félretesszük az ítéleteinket, és nem szóljuk le mindazt, ami foglalkoztatja. Ha az ítélkezésnek a csíráját is felfedezi bennünk, azonnal bezárul. Legyünk nyitottak, kíváncsiak, hiszen épp egy átalakulóban lévő új ember nyitotta ki magát felénk. Még ha nem is értünk egyet mindennel, amiért rajong, bízzunk abban, hogy azok az értékek, amelyeket kicsi gyerek kora óta képviseltünk, nagyon mélyen elültek benne, és épp a kicsírázásukra várunk. Biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb kihajtanak.
 

Hogyan mondjam el, ha valami nem tetszik?

Ha visszaállítottuk a kapcsolatot a gyerekünkkel, sokkal könnyebb lesz elmondani neki, ha valami nem tetszik a viselkedésében. De ez a sorrend! Előbb kapcsolatépítés, és csak utána „nevelés”.
Ha flegmán, lekezelően szól hozzánk, vagy ránk vágja az ajtót, ezt nem kell szó nélkül eltűrnünk. Ugyanúgy jogunk van kiállni magunkért, mint bármilyen más élethelyzetben. Ha nagyon felbosszant minket a kamasz, jelezzük neki, hogy most nagyon dühösek vagyunk, de nem akarunk indulatból reagálni, ezért most elmegyünk lehiggadni, de vissza fogunk térni, és megbeszéljük a történteket. Nagyon fontos, hogy ezt ne fenyegető hangsúllyal mondjuk, mert nem az a cél, hogy félelmet keltsünk benne. Hagyjuk el a helyszínt, és higgadjunk le, majd amint ez sikerült, menjünk vissza, és mondjuk el, hogyan hatottak ránk a történtek.
Nyugodtan elmondhatjuk, hogy megalázottnak, megbántottnak érezzük magunkat, mennyire fáj, amit mondott, és tiszteletre lenne szükségünk. Ha nem egy elvetemült, érzéketlen gazfickóval van dolgunk – és az esetek többségében a kamasz gyerek nagyon is érző lélek, és nem szeret fájdalmat okozni a szüleinek –, akkor meg fogja érteni, hogyan hat ránk az, amit csinált. Mondjuk el azt is, hogy ezekben a helyzetekben mire lenne szükségünk.
Nagyon fontos, hogy ne azt kérjük tőle, hogy „legyél tisztelettudóbb!”. Ebből nem fog érteni. Sokkal hatékonyabb, ha megkérjük, hogy legközelebb hallgassa végig a mondanivalónkat. Sokat segít, ha a kérésünkbe nem teszünk tagadószavakat, hanem pozitív, teljesíthető kéréseket fogalmazunk meg. A „legközelebb ne vágd be előttem az ajtót!” utasításból még nem fogja tudni, hogy mit tegyen helyette. Hatásosabb, ha megkérjük, hogy hallgasson végig minket akkor is, ha nem ért egyet a mondandónkkal. Nagyon fontos tudatosítani magunkban: a kérésünk nem parancs! Lehet rá nemet mondani. Hogy kérés vagy parancs volt-e, csak azután derül ki, hogyan reagálunk arra, amikor nemet mond!
 

Kíváncsi vagyok rád

Egy konfliktushelyzetet kezelhetünk úgy is, hogy miután lehiggadtunk, nem a saját érzéseinkről kezdünk beszélni, hanem először megpróbálunk belehelyezkedni a gyerek helyzetébe, és megérteni, hogy miért viselkedett ennyire bosszantó módon. Biztosak lehetünk benne, hogy nem az a célja, hogy idegesítsen bennünket. Ha például bevágta előttünk az ajtót, és lehiggadva visszatérünk hozzá, mondhatjuk ezt: „lehet, hogy mérges vagy, mert nem akartad hallani azt, amit mondok. Biztos fáraszt, hogy ezredszer kérdezem meg, hogy mi volt a suliban.”
Nincs az a kamasz, aki egy ilyen mondatra ne kapná fel a fejét, és ne kezdene lelkesen helyeselni. Ha pedig már egyetértünk, akkor lehet folytatni a beszélgetést, és megtudakolni, hogy mire lenne inkább szüksége. Nyugodtan találgassunk! Nem olyan nehéz kitalálni a gyerekünk szükségleteit. Az empátiánál, a viselkedésének a megértésénél többet nem igen adhatunk a gyerekünknek! Ha azt tapasztalja, hogy érdekel minket a belső világa, a szándékai, érzései, akkor meg fog maradni közöttünk a kapcsolat, amire biztosan építhetünk a legnehezebb pillanatokban is.
 

Szabályok kialakítása

A kamaszkor bekövetkeztével egészen más szabályokra van szüksége a családnak, mint amikor még kisiskolás volt a gyermekünk. Nagyon fontos megértenünk, hogy a szabályok, korlátok kellenek, még akkor is, ha a lakli kamaszunk mindent elkövet, hogy kipróbálja, meddig mehet el a szabályok tágításában. A szabályok megszabása, betartatása azt az érzést ajándékozza a gyereknek, hogy törődünk vele. Sajnos nagyon sok kamaszt hallottam panaszkodni arra, hogy náluk otthon egyáltalán nincsenek szabályok, és a szüleiket nem érdekli, hogy hol lógnak suli után, kik a barátai, és éjszaka mikor megy haza. Szabályok hiányában nem a szabadságot, hanem az elhanyagolást élték meg ezek a gyerekek.

Nem mindegy azonban, hogy milyenek a szabályaink. A függetlenedő gyerekünkkel akkor fogunk jól kijönni, ha együtt alkotjuk meg az új szabályokat és azok következményeit is. Sokkal motiváltabbak a serdülők betartani azokat a szabályokat, amelyek megalkotásában ők is részt vehettek.
Üljünk le egyszer együtt, és beszéljük meg, hogy mik a legfontosabb elvárásaink! Menjünk sorra egyesével, és mindegyiket indokoljuk is meg, beszélgessünk el arról, hogy milyen fontos értékek, szükségletek vannak a kéréseink mögött. Nagyon lényeges, hogy lássa a gyerek, hogy nem zsarnokságból nem engedjük őt egész nap csetelni a barátaival, hanem fontos számunkra, hogy időt töltsön a családdal, és amikor együtt vagyunk, azért kell kikapcsolnia a telefonját, mert lényeges számunkra, hogy ezt az időt egymásra figyelve töltsük. Hallgassuk meg az ő véleményét, prioritásait is, és együtt jussunk egy olyan kompromisszumra, ami mindkettőnk számára elfogadható. Kitalálhatunk együtt szankciót is arra az esetre, ha mégsem sikerül betartania ezt a szabályt. Sokkal kevesebbszer fogja megszegni a kamasz az így megalkotott szabályokat. Ha pedig mégis megtörténik, akkor következetesen hajtsuk végre a szankciókat.

Ha ezt a szabályalkotást végigcsináljuk, többé nem tartanak minket zsarnok szülőknek, és jó úton haladunk afelé, hogy az önkontrolljukat fejlesszük. 

Fotó: Pexels/pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja