SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-09
Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

8 dolog, amire minden kamasznak szüksége van a szüleitől
 

1. Meleg, szeretetteljes, barátságos hely

Tudnia kell, hogy otthon mindig egy meleg, szeretetteljes, barátságos hely fogadja őt, és ha néha el is megy, és kicsit próbálja bontogatni a szárnyait, kísérletezik, feszegeti a határait, utána mindig visszatérhet a biztonságos helyre, az otthonába.
 

2. Példamutatás

A kamaszoknál, akárcsak a kisebb gyerekeknél, még mindig nagyon fontos a szülői példa. Lehet, hogy most kilépnek a komfortzónájukból és kipróbálnak ezt-azt, de ha van előttük egy megfelelő példakép, akkor a lázadó korszakuk után oda fognak visszanyúlni, ahonnan a gyökereik erednek - és követni fogják majd a szüleik mintáit. 
 

3. Szabadság

Gyarmati Rita tanácsadó szakpszichológus azt mondja, kamaszkorban a legrosszabb a tiltás. Pláne akkor, ha nem mondunk észérveket, ha nem indokoljuk meg a döntésünket, egyszerűen csak azt mondjuk, hogy azért nem, mert én vagyok az anyád és nem engedem meg.

Ha például rózsaszínre akarja festeni a haját, akkor nyugodtan engedjük meg, mert még mindig jobb, ha mellettünk csinálja, mint ha titokban végezné el és már csak utólag értesülnénk róla. 

"Ha egészségügyi kockázatot látunk benne, azt el lehet mondani, azzal lehet érvelni. De ne felejtsük el, hogy kamaszkorban teljesen normális, ha rózsaszín hajat szeretne a gyerekünk" - mondja a szakértő, aki szerint 

a kamaszkori lázadásokat nem korlátozni kell, hanem kezelni. 

"Ha a kamaszt kemény keretek közé szorítják és nem hagyják, hogy megtalálja az identitását, akkor később jön rá, hogy nem lázadt, és esetleg felnőttkorában kezdheti el. Ezzel pedig felboríthatja a családi hátterét, hiszen eddig mindig úgy élt, hogy meg akart felelni a szüleinek."

A szakértő szerint inkább most legyen rózsaszín haja, mint 40 éves korában. Hozzáteszi, hogy nem szabad befolyásolni, hogy mindig azt csinálja, amit mi akarunk, mert így nem tud kibontakozni a saját személyisége.

Ésszerű határokra emellett természetesen most is szüksége van.
 

4. Biztatás

A kamaszok bármennyire is magabiztosnak mutatják magukat, valójában belül sokat vívódnak, bizonytalanok, és szükségük van valakire, aki biztatja, bátorítja őket, hogy jó úton járnak. És bár tagadják, de jólesik nekik a szülőktől egy kis bátorítás.
 

5. Meghallgatás

A serdülőnek arra van szüksége, hogy ha meg szeretne nyílni, akkor legyen rá lehetősége: hogy ne kelljen tartania a szülő reakciójától, hogy esetleg megtilt neki valamit vagy kritizálni kezdi.

Egyszerűen csak legyünk ott mellette, amikor kell, hallgassuk meg és ne kritizáljuk őt, ne osztogassunk kéretlen tanácsokat, az őszinte vallomása pedig ne végződjön papolással.


6. Szeretet

Bármennyire is nagy, bármennyire is kamasz, bármennyire is felidegesít minket néha, és bármennyire is összeveszünk vele időnként, sosem szabad azt éreznie, hogy nem szeretjük őt. Biztosítani kell őt afelől, hogy bármit is csinál, mindig a gyerekünk marad, és mi mindig mellette leszünk, támogatni fogjuk és mindig szeretni fogjuk őt. Jó, ha ezt szavakkal is megerősítjük benne. Néha pedig egy ölelés is a világot tudja jelenteni neki. 
 

7. Útmutatás

Bár nem ezt mutatják a külvilág felé, néha nagyon el vannak veszve az élet útvesztőiben, és ilyenkor jól jöhet egy kis segítség, tanács, útmutatás. Természetes, hogy ezekben az években a kortársak véleménye felerősödik, de jó, ha időnként a szülő is nyújt némi útmutatást az élet dolgaival kapcsolatban. 


8. Elengedés

Minden szülő fel tudja mérni, mi az a pont, ahol már közbe kell lépnie, hogy megvédje gyermekét, ahol már veszélybe sodorhatja magát. Ezeken a helyzeteken kívül azonban hagyjuk, hogy egy kicsit a saját útját járja, hogy kísérletezzen, tapasztalatokat, élményeket szerezzen, és ne lihegjünk folyton a nyakában. Egyszerűen csak engedjük őt el, és bízzuk benne. Vissza fog találni hozzánk. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja