SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Főként felső tagozaton kértek felmentést a délutáni foglalkozások alól

Családinet [cikkei] - 2013-10-18
Felső tagozaton a hét minden napjára a diákok 57 százaléka, alsó tagozaton 17 százaléka kért felmentést a délután 16 óráig tartó foglalkozások alól - derül ki Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából.
Főként felső tagozaton kértek felmentést a délutáni foglalkozások alól

Az államtitkár az LMP-s Osztolykán Ágnes felvetésére reagálva az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai szerint a tizenkilenc megye és a főváros összes általános iskolájába 622 015-en járnak, ebből alsó tagozatos diák 324 339, felső tagozatos pedig 297 676.
    
Az alsósok 17 százaléka a hét minden napjára, 10 százalékuk pedig a hét egyes napjaira kért felmentést a 16 óra előtti foglalkozások alól. Felső tagozaton a minden napra felmentést kérők aránya 57 százalék, a hét egyes napjaira kérőké 13 százalék.
    
"Meggyőződésünk, és az adatok is ezt támasztják alá, hogy a délutáni foglalkozások a nagyszülői vagy egyéb, fizetős segítséget igénybe venni nem tudó, kevésbé tehetős, kétkeresős családok és a gyerekek érdekeit szolgálják, vonzó és színes programokat biztosítva számukra a tanintézmények keretein belül, több idő engedve a felzárkóztatásra, tehetséggondozásra is" - fogalmazott.
    
Suhajda Krisztián (Jobbik) és Osztolykán Ágnes (LMP) kérdéseire, hogy azok a diákok, akik még nem kapták meg tankönyvüket, mikor vehetik kézbe, az államtitkár úgy válaszolt: a tankönyvcsomagok 6 ezrelékénél jeleztek az iskolák reklamációt, amelyek döntő többségében az iskolai megrendelések pontatlanságából, módosításából adódtak. Az alaprendelés szállítási hibáinak kijavítása szeptember közepéig megtörtént. Ezután az iskolák szeptember 5-éig leadott pótrendeléseinek kiszállítását teljesítették, amelynek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által vállalt határideje október 15. volt. A pótrendelések mennyisége meghaladta a 600 ezer könyvet.


    
Doncsev András közölte: az intézményekbe a szállító korrekt módon, az előre megbeszélt határidőre teljesítette a rendelést. A pótrendelések leggyakoribb oka a nyár végi, tanév elejei iskolaváltás volt, ezen diákok számára ugyanis az iskolák csak a pótrendelés során rendeltek könyvet. Ezen felül az iskolák már az évközi tankönyvellátás keretében is rendeltek 20 412 tankönyvet, ezek kiszállítását jelenleg is végzi a vállalat - jelezte. A legújabb megrendelések is folyamatosan érkeznek, amelyek a kiadói beszállítások függvényében teljesítenek.
    
Országosan a tankönyvekkel kapcsolatos összes probléma a statisztikai hibahatáron belül mozog - állapította meg, hozzátéve: az állami fenntartásba vételnek köszönhetően a tankönyvrendelés könnyen nyomon követhető.
    
Osztolykán Ágnes pedagógus-béremelésre vonatkozó felvetésére az államtitkár kifejtette: a kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok mintegy 99 százalékának emelkedett a bére. A pedagógusok 90 százalékának mintegy bruttó 36-84 ezer forint közötti béremelést biztosítanak, 3 százalékuk ennél is magasabb összeget kapott. A bércsökkenéssel érintett pedagógusok - kétharmaduk igazgató - százalékos aránya a Kliken belül mintegy 0,7 százalék, vagyis csupán 1088 ember. Mivel a pedagógusok bére a korábbi és az új rendszerben is több tényezőből tevődik össze, a kompenzáció nem lehet automatikus - mutatott rá. Kiemelte: figyelembe kell venni egyedileg például az oktatási intézmény tevékenységi körének összetettségét, nagyságát, vizsgálni kell a korábbi körülményeket, az előző fenntartó munkáltatói intézkedéseit.

Forrás: MTI
Fotó: imagerymajestic - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja