SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meddig és mire lehet jelentkezni?

Családinet [cikkei] - 2013-01-09
December 31-én indult el a felvételi időszak. Nehéz nem hallani manapság a felsőoktatásról: tüntető, egyetemeken akciózó diákok, miniszteri nyilatkozatok követik egymást. A lényeg viszont gyakran elmarad, hogy kik, meddig és mire jelentkezhetnek. A közel százezer diákot érintő továbbtanulással kapcsolatban támpontokat, határidőket és hasznos tippeket olvashatunk az edupress.hu Oktatási Hírügynökség összeállításában.
Meddig és mire lehet jelentkezni?

Ugyan szigorú keretszám-csökkentést harangozott be néhány hete a kormány, a hallgatói ellenállás hatására nemhogy kevesebben, hanem többen tanulhatnak államilag támogatott képzéseken jövő szeptembertől, mint egy évvel korábban. Sok középiskolás az események hatására még mindig számol a tandíjjal, így mérlegelik a szülők anyagi lehetőségeit. Egyharmaduk erősen mérlegeli a magán felsőoktatási intézményben való továbbtanulást, mivel annak képzéseihez magasabb anyagi terheket, tandíjat társítanak- olvashatóabban az Országos Középiskolai Kutatásból, melyet az Edutus Főiskola (anno MÜTF és HJF) végzett több, mint 2000 olyan 16-18 év közötti, érettségi előtt álló diák körében, akik felsőoktatási intézményben folytatnák tanulmányaikat. Ez alapján a fiatalok a tandíj előteremtéséhez a hallgatói évek alatti munkavállalást tartják a legjárhatóbb útnak, döntő többségük, 82 százalékuk élne a Főiskola ledolgozható tandíjának lehetőségével. A tanulmány szerint mindezek után nem meglepő, hogy a diákok 67 százalékánál befolyásoló tényező a felsőoktatási intézmény képzései, illetve az általa kibocsátott oklevél, munkaerő-piaci értéke, azaz piacképessége. A napokban a Magyar Rektori Konferencia (MRK) is felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdasági válság első három évében - 2008-ról 2010-re - a munkanélküliség a középfokú végzettséggel nem rendelkezők körében 6,2 százalékkal, míg a diplomások körében csupán 1,8 százalékkal nőtt.

Befektetés a Diákhitel

A tandíj és a fizetési hozzájárulás ellenére sokan ódzkodnak a Diákhitel felvételétől, többek közt erősen él bennük az a tévhit, mely szerint egy egész életen át kell törleszteni majd a kölcsönt. Ugyanakkor a Diákhitel Központ Zrt. felmérése szerint a törlesztés átlagos periódusa 9-10 év. A hitel igénybevétele nemcsak lehetőség, hanem felelősség is, így jól meg kell gondolni a döntést. A statisztikák szerint a hiteligénylők 97 %-a törleszti rendben hitelét, míg elenyésző, csupán 3 % tekinthető problémás ügyfélnek. Andor György, a BME GTK Pénzügyek Tanszék vezetője tanulmányában felhívta a figyelmet: egy diploma ma éppen olyan beruházás, mint bármely másik, csak itt a bevétel a fizetések közti különbségben jelentkezik.

Március 1-ig lehet jelentkezni

Változást jelent az idei évben, hogy eltolódik például a felvételi időszak, immár nem február közepéig, hanem március 1-ig lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra. A felsőoktatási felvételi tájékoztató december 31-éig, idén először elektronikus formában jelenik meg, megtalálható lesz a Felvi.hu honlapon, elérhető lesz a Kormány.hu, valamint az Oktatás.hu honlapokról. Hogy a szülők dolgát megkönnyítsék, a Kormány.hu-n egy úgynevezett "felvételi szájbarágót" indítanak, amely segíti az érintettek tájékozódását a felsőoktatást érintő kérdésekben.

Szakok, melyeken nem lesz államilag támogatott férőhely

Miközben összességében többen tanulhatnak tovább államilag támogatott formában a felsőoktatásban, bizonyos szakokon egyáltalán nem ad erre lehetőséget a kormány. Ezek a következők: a kommunikáció és médiatudomány, a nemzetközi tanulmányok, az andragógia, az alkalmazott közgazdaságtan, az emberi erőforrások, a gazdaságelemzés, a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a közszolgálati, a nemzetközi gazdálkodás, a pénzügy és számvitel, a turizmus és vendéglátás, az üzleti szakoktató, az igazságügyi igazgatási, a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, és a jogász képzések.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja