SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pubertásban változhat az intelligenciahányados - Pozitív és negatív irányban is

Családinet [cikkei] - 2011-12-07
A tinédzserek szellemi teljesítménye jóval nagyobb mértékben javulhat, vagy rosszabbodhat, mint ahogyan ezt korábban feltételezték.
Pubertásban változhat az intelligenciahányados - Pozitív és negatív irányban is

Az IQ életünk folyamán változhat


A Wellcome Trust Centre for Neuroimaging at University College London kutatói erre az eredményre jutottak egy tanulmányukban. Eddig az a tudományos nézet uralkodott, miszerint az IQ egész életünk során viszonylag állandó marad. 14 éves tiniket teszteltek, majd 18 éves korukban még egyszer megmérték az intelligenciájukat. Szellemi teljesítményükben javulásokat és gyengüléseket is tapasztaltak a kutatók.
A tanulmány részleteit a Nature folyóirat közli. www.nature.com
 

Változások az agyban


A tanulmány eredményeit érdemes lesz figyelembe venni, a fiatalok életkori sajátosságainak megítélésében és a jövőjükre vonatkozó döntések meghozatalakor is. A legutóbbi vizsgálatban 19 fiú és 14 lány vett részt. 2004-ben és 2008-ban mindegyik fiatalt ún. agyszkenneléses eljárással, valamint verbális ill. nonverbális intelligenciatesztekkel mértek meg. A verbális tesztekben a tinik 39%-ánál mutatkozott változás. 21%-nál változások jelentkeztek az általános szellemi teljesítőképességben. A vizsgálatban az agy térbeli felépítésével kapcsolatban vontak le következtetéseket a szakemberek. Az intelligenciahányados változását az agy két meghatározott területéhez kötötték. A kiemelkedő verbális intelligenciát a bal agyfélteke motoros kérgi területének megnövekedett sűrűségű állományával magyarázzák, mely a beszéd közben aktiválódik. A fokozott nonverbális intelligencia-teljesítményt pedig a kisagy megnövekedett sürüségű baloldali területéhez kötötték. Ezt az agyterületet a kézmozgás irányításával hozzák összefüggésbe.


A későn érőknek is van esélye


Az új ismeretek alapján a kutatók úgy vélik, hogy az intellektuális teljesítmény javítható. A tanulmány eredményei azonban kitérnek azokra is, akik korai életszakaszban kiugró intelligenciával rendelkeznek. Arra figyelmeztetnek, hogy ezt a magas szintet nem biztos, hogy meg fogják tartani.

Kate Price a kutatás vezetője szerint nem feltétlenül helyes az a trend, amikor a gyermekekről igen korán alkotnak véleményt és igyekeznek meghatározni a képzésük irányát. Mivel a gyermekek intelligenciahányadosa változhat, nem szabad a korai rossz teljesítményük miatt „leírni” őket. Néhány év elteltével javulhat az intellektuális teljesítményük.

A kutatók tanulmányukban azonban nem vizsgálták az IQ változásának okait.
Egyik ilyen magyarázat lehet, miszerint a tinik között vannak korán ill. későn érő típusok. A képzésben meghatározott sztenderdek is szerepet játszhatnak. A harmadik tényező a motiváltság. Sebastian Friston, a tanulmány egyik 23 éves résztvevője a teszt kezdeti eredményéhez képest kiugróan magas értéket ért el négy év múlva. Sokat nyomott a latba, hogy a fiú azokkal a tantárgyakkal foglalkozott intenzívebben, amelyek érdekelték.

Fotó: Vancouver Film School / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja