SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

29 mozgásos játék, amit a szobában is játszhattok

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-04-24
Az alábbi játékötletek kicsiket és nagyokat egyaránt átmozgatnak, és nem mellesleg nagyokat is lehet nevetni közben.
29 mozgásos játék, amit a szobában is játszhattok


Otthoni játékok: tippek, ötletek

 

1.    Benti ugróiskola

Szigetelő szalaggal ragasszatok ugróiskolát a padlóra (lehetőleg olyan felületre, ahonnan utána könnyen le is jön). Az ugróiskola szabályai szerint menjetek végig rajta hol egy, hol két lábbal. Nagyobb gyerekek mindig az eggyel távolabbi mezőbe dobjanak egy tárgyat, azt szedjék fel útközben.


2.    Simon mondja

A gyereknek csak akkor kell az utasításaidat végrehajtania, ha előtte azt mondod: „Simon mondja”. Akkor viszont fel kell másznia az ágyra, végigszaladnia a szobán, bukfenceznie – bármit, ami átmozgatja.


3.    Head and Shoulders

Nyelvgyakorlásnak is kiváló a fej, a vállak, a térd és a lábujjak végigmutogatásán alapuló ének. A YouTube-on számtalan változatát találhatod, a leszórakoztatóbb az, amikor egyre gyorsul az ének, és ezzel együtt a mozgás sebessége is.
 

Forrás: Super Simple Songs - Kids Songs/youtube


4.    Formakereső

A padlóra szigetelő szalaggal ragasszunk formákat: négyzetet, háromszöget, téglalapot. A gyerek feladata, hogy mindig abba a formába ugorjon, amit mi mondunk neki.


5.    Talicskázás

A gyerek a kezein jár, miközben mi a lábait fogjuk, így kell végigmennie a lakáson.


6.    Lovacskázás

Ez a játék inkább a szülőket mozgatja meg. A szülő a ló, a gyerek a hátára ül, és úgy vezeti végig a lakáson. Megfelelően puha szőnyeg esetén a „ló” olykor ficánkolhat vagy fel is ágaskodhat, levetve a hátáról a lovast, és nagyokat nevetve közben (persze csak óvatosan, semmi hirtelen mozdulat, nehogy megsérüljön valaki).


7.    Tükörjáték

A két játékos egymással szemben áll. Egyikük a tükör, akinek az a feladata, hogy a lehető leggyorsabban lemásolja, amit a másik mutat neki. Utána szerepet cserélnek.


8.    Akadálypálya

Székekből, flakonokból, párnákból építsetek akadálypályát, ahol kúszni-mászni, ugrálni lehet. Kihívást is rendezhettek: ki teljesíti hamarabb?


9.    Betűkeresés tánc közben

Az ABC betűit egyenként kivágjuk, és szanaszét elhelyezzük a szobában. Zenét teszünk be, amire a gyerek táncolni kezd. A zenét leállítjuk, és mondunk egy betűt, amihez amilyen gyorsan csak tud, oda kell szaladnia.


10.    Labirintus

Építsünk labirintust könyvekből. Próbáljunk meg minél bonyolultabb útvonalat kitalálni.


11.    Célbadobós a szennyeskosárba

Legjobb összetekert zoknikkal játszani.


12.    Gyűjtögetés lábujjal

Kisebb tárgyakat szórunk ki a földre, amelyeket lábujjal kell felcsipegetni.


13.    Pókfoci

A játékosok a két tenyerükön és a két talpukon járnak, így próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni.


Forrás: High Level Group on Motor Learning/youtube


14.    Tánc lufival

Páros táncba kezdünk a gyerekkel úgy, hogy a kettőnk hasa között egy lufit egyensúlyozunk. Játszhatjuk labdával is.


15.    Amerikából jöttem

Ketten kimennek, és megbeszélik, milyen foglalkozást mutatnak be. Amikor visszajönnek, azt mondják: „Amerikából jöttem, híres mesterségem címere (és itt elmondják a foglalkozás első és utolsó betűjét)”. Ezután eljátsszák a foglalkozást.
Ha valaki kitalálta, a páros újra kimegy, és megbeszélik, melyiküknek mi lesz az álneve (például az egyikük Alma, a másikuk Körte). Bejönnek, és megkérdezik a győztest, „Kihez mész, Almához vagy Körtéhez?”
Akit választ, ahhoz csatlakozik, a másik gyerek pedig beül a nézők közé.


16.    Teke PET palackból

Ha van otthon elég műanyag palack, akár tekepályát is építhettek belőlük. Töltsétek meg őket vízzel, majd állítsátok fel és gurítsatok nekik egy kislabdát. Az győz, aki több palackot dönt le. Arra mindenképp érdemes odafigyelni játék előtt, hogy megfelelően fel legyenek szorítva a kupakok.


17.    Online tornaóra

Amióta zárva tartanak az iskolák, ellepték a videómegosztó oldalakat az online tornaórák felvételei. Választd ki a nektek legjobban tetszőt, és kezdődjön a családi edzés!

Online torna

Kép: Evgeny Atamanenko / shutterstock


18.    Bújócska

Fedezzétek fel a lakás rejtett zugait bújócska közben!


19.    Szlalomozás

Építsetek girbe-gurba pályát játékokból, és szaladjatok végig rajta!


20.    Egyensúlyozás tojással

A pályát nehezíthetitek úgy, hogy egy evőkanálban tojást egyensúlyoztok végig közben.


21.    Tánc almával

Táncoljatok úgy, hogy a kettőtök homloka között egy almát egyensúlyoztok.


22.    Szoborjáték

Táncoljatok zenére. Egy ponton állítsd le a zenét, és a gyerekek merevedjenek szoborrá. Így kell maradniuk mindaddig, amíg a zene újra nem indul. Aki megmozdul, kiesett.


23.    Székfoglalós

Ha elegen vagytok hozzá, játszhattok klasszikus székfoglalós játékot. Állítsatok a szobába eggyel kevesebb széket, mint ahányan vagytok, és szaladgáljatok zenére. Valaki állítsa le a zenét, a többiek pedig próbáljanak leülni egy székre. Akinek nem jutott, kiesett.


24.    Párnafoglalós

A székfoglalós játék változata. Ez esetben nem székeket, hanem a földre tett párnákat kell elfoglalni - ez a verzió sokkal jobban átmozgatja a gyerekeket, mintha székekkel játszanánk.


25.    Kidobós

Egy üres falfelület mellett – biztonságos távolságban a tévétől – pakoljunk egymásra wc papír vagy papírtörlő gurigát, üres kisebb dobozokat, szivacskockákat. Szedjünk össze kislabdákat, babzsákokat, vagy akár összepárosított zokni gombolyagokat és már indulhat is a támadás a vár ledöntéséért.


26.    Játszatok párnacsatát!

Néhány párna, és kezdődhet is a móka. A jókedv garantált!


27.   Wc-papír torony

Az első játékos vegyen fel a földön fekvőtámasz pózt. A jobb és a bal keze mellé készítsetek wc-papír tekercseket, a feladat pedig ezek egymásra helyezése: egy bal kézzel, egy jobbal, megint ballal - stb. Az nyer, aki a legtöbb tekercsből tud tornyot építeni, mielőtt az leomlana. Nézd meg ugyanezt videón is: Családi kihívás


28.   Szerencsekerék

Pörgessétek meg a Tesi szerencsekereket és mindenki hajtsa végre a saját feladatát, aztán pörgessetek újra. Ki dől ki előbb?


29.   Takarítsatok közösen!

Takarítás közben is rendesen el lehet fáradni. Oszd ki a feladatokat: portörlés, felmosás, porszívózás, felmosás. Neked segítség, a gyerekeknek pedig hasznos időtöltés.

Takarítás

Kép: ZephyrMedia / shutterstock

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Alena Ozerova / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja