SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-11-19
Most, a negyedik hullám felfutásának idején sok gyermek és felnőtt kerül ismét karanténba különböző indokok miatt. A munkavállalók még valamilyen úton-módon meg tudják oldani az otthoni munkavégzést, ha kollégájuk vagy egy közeli ismerősük lesz beteg, de mi a helyzet akkor, ha a gyermekük miatt kényszerülnek karanténba?
Mit tud tenni a szülő, ha karantéba kerül a gyermeke, de már nincs szabadsága?

Év végén már kevés a szabadság

Sajnos sokaknak keresztülhúzta a szabadságterveit a koronavírus-járvány. Tavasszal is lezárás alá került az egész ország, akkor még kevés volt a beoltott ember is, így tényleg nem tehetett senki semmit, minthogy bezárkózott a házába-lakásába. Akkor sok szülő használta fel a szabadságkerete nagy részét, így most, a negyedik hullám elején már alig-alig van olyan, akinek több szabadnapja lenne 5-6 napnál. Ezt legtöbben a két ünnep közötti időszakra tartogatják, így ha egy karantén vagy egy betegség közbeszólna, az sokaknak jelentene problémát.


Home office a legjobb megoldás

Sok munkáltató kedvezett úgy a munkavállalóinak, hogy akinél tehette, bevezette a home office-t. Ezzel számtalan ember élt is, ám nem olyan egyszerű otthonról dolgozni, miközben egy kicsi - vagy nagyobb - gyerek mellettünk ugrál, tévézik, vagy csak szimplán velünk akar lenni. Akik tudják, mozgósították a nagymamákat, nagypapákat, de sokan aggódtak az idős szüleik miatt, így altatás után és éjjel pótolták be az elmaradt munkaórákat, amit valahol elfogadtak, máshol meg nem.


A munkáltató csak bizonyos helyzetekben segít

Persze sok cégnél merült fel kérdésként, hogy mi a teendő akkor, ha a gyermek karanténba kerül. Ezt a kérdést is két részre kell bontani, hiszen nem mindegy, hogy a gyermek beteg lesz, vagy az egyik osztálytársa/csoporttársa miatt kényszerül otthon maradni.
Előbbi esetében, ha háziorvos megállapítja a betegséget, természetesen a szülő gyermekápolási táppénzt kaphat, ha másképp nem tudja megoldani a szabadságot.
Utóbbi esetében, ha a gyermek felügyeletéről a munkavállalónak kell gondoskodnia, akkor különös méltánylást érdemlő személyi, családi okokból mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, viszont sajnos erre az időszakra az általános szabályok szerint nem jár munkabér. Természetesen ha a fent említett home office megoldható, akkor ugyanúgy megilleti a leadott munkáért járó fizetés.

Fontos még kiemelni, hogy ha a munkavégzés alól mentesítik a szülőt, akkor a munkáltató eldöntheti, hogy átvállalja-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetését (havi 7710 Ft), vagy nem. Amennyiben nem állja ezt a költséget, úgy a munkavállalónak kell elrendeznie az időarányos kifizetést a NAV-nál.
 

Milyen megoldást lehet találni a kialakult helyzetre?

Ha nem lehetséges a home office, és a nagymamát, nagypapát sem szeretnénk kitenni a fertőzés veszélyének, akkor is van pár lehetőség, ami megoldást jelenthet a karantén időszakára:

  • Beszélj össze a kolléganőkkel, kollégákkal és vigyázzatok felválta a gyerekekre. Mivel 10-14 napig lehetnek maximum elkülönítve, ha 3-an, 4-en összebeszéltek, akkor mindenkinek kevesebb fizetetlen szabadságot kell kivennie.
  • Ha ez nem megoldható, akkor hasonló kéréssel keresheted meg a szomszédokat, vagy a gyermektelen ismerősöket. Mindenki nehéz helyzetben van, de biztosan találtok megoldást a problémára.
  • Legvégső esetben még mindig fogadhatsz bébiszittert, de figyelj oda arra, hogy védett legyen, hiszen, ha csak kontaktszemély a gyermeked, akkor egy külsős személy által könnyen fertőzötté válhat.
  • Legyél kicsit türelmesebb és elfogadóbb a gyermekeddel. Persze, a TV és a telefon nem megoldás semmire, de ha csendben marad, és el tudja magát foglalni, akkor fogadd el, hogy ez a helyzet most más.

Sajnos ezt az időszakot most át kell vészelnünk, de semmi sem lehetetlen. Légy őszinte a munkáltatóddal, és találjatok megoldást együtt a kialakult problémára.

Indexkép: Kelly Sikkema képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja