SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az eltévedt mikulás - mesekönyv

Szakmár Krisztina [cikkei] - 2016-11-27
Egy közösen kitalált mese ami életre kelt a gyerekek által és mesekönyv formájában örök emlék maradt mindenki számára.

Az eltévedt mikulás - mesekönyv

Közel 20 éve dolgozom a pályán, mint óvónő, ez idő alatt rengeteg ötletet próbáltam úgy megvalósítani, hogy minden gyermek örömét lelje a tevékenység közben és mindezek  élményként épüljenek be a mindennapjaikba- mert együtt játszani jó :) Így történt ez egy Mikulásvárással eltöltött időszakban is. Mivel is várjuk  a Mikulást? Milyen műsort adjunk elő? – ezek minden óvónő életében megjelenő kérdések.

Leültünk a gyerekekkel a szőnyegre az advent időszakában és a készülődésben megkértük őket, hogy együtt gondoljuk ki mi is lesz a legjobb megoldás, vagyis  hogyan várjuk a Mikulást? – „verssel” - „énekkel” - „öltözzünk szép ruhába” - hangzottak a válaszok. „Meséljünk!!!„ - na itt akkor megálltunk és kitaláltuk, hogy írunk közösen egy mesét amiben a gyerekek elmondták vágyaikat, ki mi szeretne lenni. Rénszarvas, mikulás, mókus, manó, tündér, hóember, varázspók, sőt még gumisbácsi is volt. Na, innentől fogva egy történetet kellett kitalálni, amiben minden gyerek a kedvenc szerepét játszhatta el. Bevallom nem volt könnyű feladat, mert 20 gyerekre kellett szerepet írni, úgy, hogy abból egy történet kerekedjen ki, és persze mindenki kitalálta magának, hogy ő mi szeretne lenni.


 

Így született meg „Az eltévedt mikulás” c. mese. Az alaptörténet arról szólt, hogy eltévedt a Mikulás a Pilisi hegyekben mert a szél elfordított egy jelzőtáblát, majd elkóborolt a Mikulás rénszarvasa is. Segítőivel a mókuskákkal, a hóemberekkel, téltündérekkel, manókkal, varázspókkal és a gumis bácsival megoldódott a történet és a Mikulás megérkezett a leányvári óvodába. A jelenethez szép díszletek, ruhák készültek aminek az elkészítésében  a szülők is részt vettek, de maga a mese december 6 - ig titok maradt. December 6- án volt a premier, akkor adtuk elő először a közös mesét a Mikulásnak és a szülőknek, vendégeknek, akik eljöttek ezen az ünnepnapon az óvodába.A kis műsor olyan jól sikerült, hogy további meghívást is kaptunk a többi csoportba. Mindenki örült és boldog volt ezen a szép napon.


 

De karácsonyig még volt jónéhány nap az adventi időszakból. Akkor jött az az ötlet, hogy készítsünk a meséből egy mesekönyvet, szöveggel, képpel, rajzokkal. A gyerekek ceruzát ragadtak és rajzoltak és rajzoltak……..:) Igy elkészült  „Az eltévedt mikulás” mesekönyv változata is benne a gyerekek  rajzaival. Így lett belőle foglakoztató könyv is, pl. „Rajzold meg a hóember hiányzó részeit!” (három gömb formát rajzolt a kisgyerek a képre a többit ki kellett egészíteni). „Vezesd el a Mikulást az óvodába!„ (labirintus feladat, vonalvezetés) „Rajzolj annyi hópihét, ahány tobozt látsz a fán!"(kiegészítő feladat, számolás) Ilyen és ehhez hasonló feladatok kerültek a mesekönyvbe. A könyv egyik oldalán volt mindig a szöveg a másik oldalon a feladatok. Szülői segítséggel szerkesztettük, nyomtattuk, vágtuk  az oldalakat majd a végén lamináltuk a borítót. Olyan sikere lett a kis mesekönyvnek, hogy  a szülők a nagyszülőknek ajándékba, karácsonyra  és maguknak vagy a szeretteiknek emlékbe is ezt vittek. A mesekönyvért felajánlott összegből játékokat vásároltunk a gyereknek a karácsonyfa alá. 


 

Igazán örömökben gazdag, lázas készülődéssel telt el az adventi időszak abban az évben. Jó volt látni a sok örömtől duzzadó gyerekarcot a meghitt mosolyokat mindenki arcán és mindez emlék maradt egy mesekönyvben is. 


A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja