SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Alkotni jó

Bókáné Takács Margit [cikkei] - 2016-11-27
Az alkotáshoz elengedhetetlen, hogy ne csak nézzünk, hanem lássuk is a minket körülvevő világ gyönyörűségeit, megéljük annak szépségét.
Alkotni jó

Bókáné Takács Margit az Ajaki Rozmaring Óvoda és Bölcsőde óvodapedagógusa vagyok 31 éve. Szerencsés vagyok, hisz nekem nem munkahelyem, hanem hivatásom van évtizedek óta. Gyerekkoromtól él bennem az alkotás vágya, öröme. Kreativitásommal sikerül mindig, „megfertőzni” a csoportomat. A gyermekeken kívül egy – egy barkács este, nyíltnap, munkaközösségi pályázat alkalmával a szülők is alkothatnak kedvükre. Ezek az alkalmak a produktumokon túl a közös alkotás meghittségét is nyújtja gyermeknek – szülőnek egyaránt. Legfontosabbnak tartom a szabad alkotás örömét, melyet a jól megalapozott technikai tudás tehet sikeressé. Az alkotáshoz elengedhetetlen, hogy ne csak nézzünk, hanem lássuk is a minket körülvevő világ gyönyörűségeit, megéljük annak szépségét. Ezért viszem gyermekeimet igazi almaszüretre, lovas szekérrel a tanyára, gyalog az őszi erdőbe, befagyott tópartra, kiállításra, múzeumba. S még számos helyre, ahol a színek, fények, illatok, hangok hatnak érzékeikre, megragadhatják lelküket, fantáziájukat.

Mindennapi munkámon túl tehetséges gyerekekkel is foglalkozom óvodán belül a délutáni időszakban. Kreatív csoportom mindig 4-5 gyerekből áll, akik mind – mind külön egyéniség, különböző alkotói vénával. A Kreatív foglalkozáshoz igyekeztem, témában és technikában is változatos tervet összeállítani. amely biztosítja, hogy minden gyermek megtalálja a neki leginkább örömet okozót. A jól ismert gyerekek technikai tudására, ügyes eszközhasználatára, kreativitására építettem.

Megismerkedtek új technikákkal, amit bemutatás, magyarázat után maguk is alkalmazhattak pl.: képalkotás só-gyurmából, ezzel biztosítottam a megtapasztalás útján szerzett ismereteket. A természetes anyagok, termések gyűjtése sok alkalmat adott beszélgetésre, egymás megismerésére, kis közösségünk összekovácsolódására. Dolgoztunk térben, síkban, ami nagyban fejlesztette téri tájékozódó képességüket. Sokféle anyagot felhasználtunk. Megismerték az AKRIL festéket, melynek eleven színei, kezelhetősége új lendületet adott az amúgy is kedvelt festészetnek.



Alkottak egyénileg, ami saját kreativitásukat, egyéni ötleteiket, technikai tudásukat fejlesztette, mutatta be. Több alkalommal zajlott közös projekt, amit nagyon élveztek. Ezek segítették alkalmazkodóképességük fejlődését. Egymás ötleteit vitték tovább, szinte együtt gondolkodtak.
 

A technikai felszereltségünk, anyag, eszköz készletünk igen szegényes, ezt gyűjtött kincsekkel, otthonról behozott tárgyakkal igyekeztem pótolni. Sajnos nincs állandó helyünk, így az anyagokat, eszközöket mindig hurcolni kell. Reméljük, az óvoda új szárnyában berendezhetünk egy kuckót, ahol az állandó kellékek könnyebbé tennék az alkotó munkát. Az elkészült alkotásokat az óvoda előterébe helyeztem el aktuálisan, hogy láthassa szülő, gyerek, vendég. A pozitív visszajelzések önbecsülésüket erősítette. Az alkotás folyamatát is gyakran fényképeztem, amit az óvoda honlapján mindenki láthat. Ezzel a szülők számára is biztosítottam a gyermekük fejlődésének nyomon követését. A kreatív csoport alkotásaiból év végén, a hagyományosan megrendezett gyermekhét pénteki nyíltnapjára minden évben kiállítást rendezek.

A magam munkái ösztönző hatással vannak a gyerekekre, számomra egy élvezetes, örömet okozó hobbi, ami gazdagabbá teszi személyiségemet, életemet.


A közös élményekből táplálkozva születtek meg a képeken látható alkotások.

 


A kreatív csoport vezetőjeként magam is szeretek alkotni. Csoportomba sokféle dekorációt, játékeszközt készítek, bábokat, faliképeket csinálok. Mint az óvoda dekorációs felelőse fontosnak tartom az előtért, a folyosó díszítését. Az előtérbe OSB lapból készítettem a hirdetőtáblaként szolgáló mesevilágot. A folyosókon pedig kedvelt technikámmal, a festéssel keltettem életre sokféle közismert mesefigurát, természeti tájat, jeleneteket. A falfestést élvezhettem a bölcsőde egyik csoportjában is, és felkérést kaptam a védőnői szolgálattól a legkisebbek várótermének megfestésére is. Magánházaknál családfákat festettem, a lányom fodrászműhelyében vállalkozásának logóját alkottam a falra.





















 

 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja