SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hajóra szállunk

Szakosné Laczkó Ildikó [cikkei] - 2016-11-26
A víz témakör "körbehajózása" sok-sok játékkal, színes napokkal, érdekes tevékenységekkel a Csiga-biga csoportban.
Hajóra szállunk

Szakosné Laczkó Ildikó vagyok, több évtizede a Szirmabesenyői Napsugár Óvoda Csiga-biga csoportjának óvó nénije. A vegyes életkorú csoportomra nem jellemző a   „Lassan jár a Csiga-biga” dal   - mert az én ovisaim  kíváncsi, mozgékony  gyerekek, akik szeretik, ha  mindig  történik valami érdekes.

Jeles napos tábla Havas játék

Mindennapjainkat az évszakok, jeles napok körforgásában éljük. A jeles napos táblánk az egész évet magába foglalja. A gyerekek kedvence a „ hóemberes” és a „hajós” nap.

Településünket a Sajó folyó, a Bányató és a Kiserdő öleli körbe. A víz közelsége nagy kincs és lehetőség számunkra a környezetünk megismeréséhez, az évszak változások megtapasztalásához, élmények, örömök szerzéséhez a természetben. Zöld óvodaként kiemelten  kezeljük a környezettudatos magatartás megalapozását, a víz védelmére nevelést.

A tervezéskor, a lehetőségek felkínálásakor legfontosabb céljaim:

  • Változatos  tevékenykedés biztosítása, a téma sokoldalú feldolgozása.
  • Az összehangolt közös tevékenykedés örömének átélése.
  • A közösen létrehozott „produktum”, a valamit alkotás megtapasztaltatása.
  • Sokoldalú készség és képességfejlesztés.

Télen megtapasztaltuk a víz halmazállapot változását, ellátogattunk a befagyott Bányatóhoz.   Mi is készítettünk jeget, a színes vizet a kinti hidegben megfagyasztottuk és jégvárat építettünk belőle. 

A tél ajándéka volt a nagy hóesés. A frissen leesett tapadós hóból egykettőre elkészült a nagy hóvár és a hóember.

A havas játékokat a benti melegben is folytattuk, a fehér tálcán behozott hóval. Hó fagylaltot  készítettünk belőle. A megfagyott jégkockákból pedig  jégvárat építtettünk. A remek játéknak csak a hó elolvadása vetett véget.

Jégvár építés Mackók a barlangban

Variálható galéria. A csoportszobában található galéria teret ad a gyerekek kreativitásának, a hagyományos szerepek mellett átalakulhat zöldséges piaccá, gyógyszertárrá, ruhás butikká, orvosi rendelővé, kórházzá, váróteremmé, étteremmé, pizzázóvá , fagyizóvá és még sokféle varázslatos helyszínné!

A galéria bejáratára medvebarlangot varrtam, ezzel a gyerekek jegesmedvéset, célba gurítást, ügyességi játékot játszottak a csoportszobában.

Az évszakokhoz, illetve a különböző mesékhez változtatható, cserélhető bábparavánnal bábszínházat rendezünk. A gyerekek maguk is szívesen próbálkoznak, improvizálnak a kész, vagy a saját maguk által készített bábbal. 

Hóembernek se keze, se lábaA témát a hóemberes nappal zártuk. Fehérbe öltöztünk és nagy „répaorrú” hóemberes álarcokat készítettünk. A csoportszobában választhattak a közösen készített havas „ügyességi játékokból” - jégtáblás pingvinúsztatás, hóember célba dobó papírból gyúrt hógolyóval, hógolyó foci,  A nagyok bábszínházat is játszottak. Csemegének kukoricát is pattogtattunk.  A „hóemberek” vidáman táncoltak a „Hóembernek se keze, se lába”  kedvenc dalukra.

Tavasszal megnéztük a zöldellő tó környékét, megszólaltattuk a „zenélő kavicsokat”.
Kivittük a távcsöveket  és belenézve mindenki elmondta mit lát,  mi az,  ami nagyon tetszik neki, mi az ami nem. A sok helytelen dolgot is észrevették,  ami sajnos jellemző a tó környékére. A Sajó parton járva sok kagylót, kavicsot is gyűjtöttünk. Elkészítettük a mi kis tavunkat, benépesítettük békával, náddal,  sok kagylóval. A békafogó csipeszes  játékban a  vidám kis békákat elkapta a gólya hatalmas csőrével.

Békák a tóban Mandala kagylókból

Mátrix másképpenAz egyik kisfiú a tengerparton nyáron szedett nagy zsáknyi kagylóval érkezett, ebből kagyló mandalát és hullám kirakót készítettünk. 

Többféle fejlesztő játékot találok ki a gyerekeknek, és velük együtt is készítünk társas játékokat. Ebben aktívan részt vesznek, és ötletetek is adnak.

Nagyon szeretik a mátrix  játékot, ami a leghatékonyabb gondolkodásfejlesztő eszközök közé tartozik. Többféle kártyával játszhatjuk.

 

Mátrix másképpen. A tenger kincseiből válogattunk a „varázszsákba” a gyerekekkel apró játékot. A tárgyakat tapintással keresik meg, majd elhelyezik a mátrixon.  Közben tapasztalatokat szereznek az anyagokról, formákról. Az azonosság-különbség észrevételének fejlődése egyre apróbb részletek megfigyelését is eredményezi. A játékot lehet differenciáltan, egyszerűbb és nehezebb formában is játszani.

Hajózás a csoportban Tánc a hullámokkal

A mi hajónk!

"Az én hajóm"A galéria hajóvá alakításához sokféle eszközt gyűjtöttünk. pl. rádió, mentőmellény, úszógumi, számítógép, horgászbot.  A gyerekekkel térképet, halakat, távcsövet készítettünk. Textil kabinablakokat, vitorlát, zászlót, hajódíszeket, kapitánysapkát varrtam. Szülői segítséggel hajókormány, horgony, mentőöv is készült.

A játék során felidézték saját élményeiket, ismereteiket pl. a Titanicról.  Teljes átéléssel  játszották a szerepeket  és fantáziadús helyzeteket teremtettek. A játék napról napra újabb ötletekkel bővült. Búvárok a víz alatt, kincskeresés a tenger mélyén, cápa a vízben, hajó elsüllyedése, mentés a tengerből. A „vészhelyzetben” a gyerekek segítették egymást. Katarzisként élték meg a megszabadulásukat. Az összehangolt játék, az egymással való megegyezés, nagyfokú együttműködést igényelt tőlük.

A víz világnapján kékbe öltözve utánoztuk  a folyó kanyargását, a szalagokkal a tenger hullámzását. A dugóhajókkal vitorlás versenyt rendeztünk a vízen.
Kreativitásukat  a vizuális tevékenységekben is fejlesztem, érdekes technikákat bemutatva. Az előző nap hajtogatott egyedien díszített tavirózsák gyönyörűen kinyíltak a vízbe téve.

Úgy érzem sikerült élményekkel és sok tapasztalással még színesebbé tennem ezeket a napokat, segítve a gyerekek kreativitásának fejlődést.
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja