SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Minden, amit az alvásról tudni érdemes - ezt próbáld ki, ha rossz alvó a gyermeked!

- 2018-05-03
Ha őszinte akarok lenni, a gyereknevelés legváratlanabb és fizikailag/szellemileg legnehezebb része az alvásmegvonás. Főleg, ha az évekig tart. Ha nem alszotok, akkor az egész nap is egyfajta ködfelhőben telik, türelmetlen vagy, a gyerek nyűgös és évek telnek el túlélő üzemmódban, amely az egész családra hatással van. A jó hír, az hogy ennek nem kell így lennie, bár a megoldást nem a szokványos tréningek háza táján kell keresnünk.
Minden, amit az alvásról tudni érdemes - ezt próbáld ki, ha rossz alvó a gyermeked!

Az én tapasztalatom szerint, ha egy baba 6-9 hónapos koráig végig rossz alvó volt (nehezen alszik el és sokszor ébred éjszaka), már lehet gyanakodni, de ha eltelt másfél év, biztos, hogy nem a gyakran okolt szopizás vagy fogzás áll a háttérben (egy este fájdalomcsillapítóval végérvényesen tisztázhatja ezt a gyanút). Egy 2-3-5 éves gyerek esetében pedig főleg. Ne törődjünk bele!

Az első lépés ellenőrizni, hogy nem húzódik-e meg valamilyen fizikai ok a háttérben. Ilyenek lehetnek:

  • az allergiák,
  • ételérzékenységek okozta hasfájás (az anyatejjel is átmegy!),
  • a reflux,
  • a vas-, magnézium-, B12-, vagy melatonin hiány,
  • de akár az alvási apnoe,
  • vagy epilepszia is.

Ezeken szerencsére lehet segíteni egy kivizsgálással, a gyermekorvos bevonásával.

Ha a fizikai okokat kizártuk, a legvalószínűbb magyarázat az idegrendszer éretlensége, amely idővel magától is érik, de szerencsére nem kell 15-20-30 hónapot, 3-5-15 évet várnunk a kipihentség érzésére, mert mi magunk is sok mindent tehetünk:
 

A jó éjszaka a lecsengéssel kezdődik

Régóta hallgatjuk, hogy milyen fontos az esti rutin, de a nehezen elalvó, vagy rosszul alvó gyerekek esetében ez nem elég, egy lépéssel tovább kell mennünk és ki kell alakítanunk a saját relaxációs technikánkat:

  • Egy kis hintázás elalvás előtt csodákat tehet, a ritmusos mozgás, a ringatás érzésével és a hinta szenzoros integrációt segítő hatásának köszönhetően. Olvass tovább a hintázás csodálatos hatásairól: Egy ősi játék, amiről sosem gondoltad volna, hogy mennyire fejleszti gyermeked - a hintázás csodálatos hatásai
  • Pótolja a magnéziumot és megnyugtat a keserűsós meleg fürdő (bőrön át is felszívódik). A keserűsó gyógyszertárban vény nélkül beszerezhető.
  • Mélynyomásos masszázs: a gyermek hátát és lábát masszírozzuk elsősorban, mindig egy irányba haladva, folyamatos nyomást kifejtve.
  • Lábmasszázs levendula vagy vetiver illóolajjal (1,5 dl kókuszolajhoz 2-3 csepp jó minőségű illóolajat keverjünk el).

Kapcsolódó cikkünk: Altasd gyermeked varázslatos álomporral - mondd el neki lefekvéskor ezt a tündéri relaxációs mesét!​
 

Természetes, gyógyszermentes megoldások
 

  • Kisebb melatoninhiány, vagy nagyfokú melatonin rajongás esetén adhatunk meggylét a gyermeknek lefekvés előtt, mivel a meggy- és cseresznyelé természetes melatonin forrás.
  • Sokan ajánlják a teljes sötétséget éjszaka, de szorongás és felületes álom esetén sokat segít az éjszakai (narancs színű!) fény használata.
  • Az elalvás és nyugodt éjszaka természetes sztárja nyugaton a súlyozott takaró. Az enyhe, személyre szabott súly ugyanis a Mély Nyomás Technikát használja (DTPS, grounding), amely az egész testen át ható enyhe nyomás következtében támogatja a szerotonin és a melatonin termelést, nyugtat, ellazít és segít fókuszálni.
    A technológia hatásosságát nem csak az elmúlt évek használói, de tudományos kutatások is alátámasztják. A súlyozott takaró legnagyobb előnye, hogy gyógyszermentes, természetes megoldást kínál, egyszerűen. Segíti az elalvást, jobb alvásminőséget biztosít mindenféle káros mellékhatás nélkül. A súlyozott takaró másfél éves kortól használható. A 6-18 hónapos babáknak, akik vállon, vagy a kezünkkel a mellkasukon remekül alszanak, de ahogy lerakjuk őket, vagy levesszük a kezünket felébrednek, a szintén a DTPS technikát használó alvástámogató baba-hálózsákot találták ki.
  • Sokaknak segíthet a kuckósítás is. Gyakori éjszakai probléma ugyanis a szenzoros/ADHD-s/autista gyerekek esetében, hogy a rosszabb testérzékelés következtében bizonytalannak érzik magukat, "nem tudják elhelyezni a testüket az űrben". Ezek azok a gyerekek, akik előszeretettel alszanak úgy, hogy valamely testrészük hozzáér a velük alvóhoz. Nekik nagy segítség a súlyozott takaró, és ha csinálunk pl. szopipárnából egy kis kuckót az ágyban, az körülöleli őket és így biztonságot, testtudatot ad.
     

Gyógyszeres megoldások

Ha igazolt melatoninhiány áll a háttérben, egyértelmű, hogy pótolni kell, amelyet akár vény nélkül kapható készítményekkel is megtehetünk. Az adagolást minden esetben egyeztetni kell a gyermekorvossal! Egy tanulmány szerint az optimális melatonin adag 0,3 mg, ennek ellenére sokan a többszörösét adják gyermeküknek.

Mégis azt javaslom, hogy ne a melatonin adása legyen az első lépés, hanem próbáljuk ki a többi lehetőséget is, mert a melatonin mégiscsak egy idegen hormon, amelynek hosszú távú hatásait egyelőre nem kutatták, de azt már tudjuk, hogy éjszakai rémálmokat (night terrors-t) okozhat, valamint hatással van a kardiovaszkuláris rendszerre, az immun- és emésztőrendszerre az állatok esetében.

Kapcsolódó cikkünk: Egy rejtélyes, gyermekkori alvászavar: az éjszakai rémület
 

Anyaként a nem alvás alatt és után

Ne felejtsük el, hogy az évek alatt megszokott rossz alvás sokszor az anyára is hatással van: rossz alvó lesz ő maga is. Nincs is annál idegesítőbb, amikor a gyerek már alszik, de te még mindig óránként ébredsz. Sokszor magától is helyreáll az anya alvása pár hét alatt, de sokat segíthet a napközbeni magnézium szedés és az esti citromfű tea is. Mert a jó alvás mindenkinek jár!

Olvasd el ezt is: Az esti lefekvési rituálé titkai - tippek a könnyebb altatáshoz és a nyugodt éjszakákhoz

Forrás: Zűrzavaros Család
Indexkép: pixabaydagon

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja