SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezekkel a költségekkel számolj családbővítés esetén

Családinet [cikkei] - 2021-02-03
 [X]

Amikor az ember megtudja, hogy hamarosan megérkezik a gólya, először hatalmas az öröm. Aztán másodszorra és harmadszorra is. Előbb-utóbb azonban a piszkos anyagiak is felmerülnek: elég nagy-e az otthonunk, mennyibe fog kerülni a kicsi ruháztatása, vajon mekkora összeget tudunk félretenni a jövője megalapozásához és így tovább.
Ezekkel a költségekkel számolj családbővítés esetén

Szerencsére az államtól is várhatunk segítséget, hiszen többféle családtámogatási ellátás is létezik a Babaváró Hiteltől a CSOK-on át gyermeknevelési támogatásig. Érdemes ezeket is alaposabban megismerni, ugyanakkor az öngondoskodást vagy éppen a hiteleket sem szabad kizárni. Cikkünkben bemutatjuk a családbővülés jelentősebb anyagi vonzatait, és azt, hogy milyen megoldások léteznek a finanszírozásukra.


Várható kiadások a közeli és távoli jövőben


Családi ház

Egész biztos, hogy a lakáskérdés lesz az első, ami átsuhan az agyunkon a pici érkezésekor. Könnyen lehet, hogy ami két embernek még elég tágas volt, az háromnak már szűkösnek bizonyul, és idővel persze gyerekszobáról is gondoskodunk kell. A CSOK-ot már egy gyerek után is igénybe vehetjük bővítésre vagy éppen a tetőtér beépítésére.

Sokan a családalapításkor döntenek úgy, hogy ideje elhagyni a várost és a zöldövezetbe költözni. A már említett CSOK ilyenkor is jól jön, hiszen a vételár egy részét megfinanszírozhatjuk belőle, de akár a Babaváró Hitelhez is nyúlhatunk. Ha pedig banki kölcsönre is szükségünk van, a modern Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek kedvező feltételi jelenthetik a megoldást.


Négy kerék

Biztonság, kényelem, megbízhatóság, méret – ezek azok a szempontok, amiknek egy jó családi kocsinak meg kell felelnie. Persze, az sem árt, ha anyu és apu szívesen használja és még jól is néz ki. A döntés tehát nem egyszerű, a gyártók azonban gondoltak a családosokra, így remek kombik, egyterűek és 7 személyes autók közül válogathatunk.

A lízinghitelek általában rugalmasak és megfizethetők, de ha rendelkezünk némi kezdőtőkével, akár személyi kölcsön segítségével is megvásárolhatjuk új négykerekűnket. Ha pedig a jövőben három vagy több gyermekünk születik, állami támogatással vehetünk tágas, 7 üléses személygépkocsit. Az autós költséghez még számoljuk hozzá a gyerekülést is: egy jobb minőségű modell akár 50-100 ezer forintot is kóstálhat.


Ruhák és játékok

Talán apróságnak tűnhet ez a kategória az előző két kiadáshoz képest, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy. A babaruhák alapból sem olcsók, ráadásul a csecsemők néhány hét alatt ki is növik őket. Ha szerencsések vagyunk, esetleg rokonoktól vagy barátoktól kapunk kinőtt ruhákat, de a babakelengyét (már csak higiéniai okokból is) érdemes újonnan beszerezni.

A játékok kapcsán is számíthatunk arra, hogy meglepnek minket jónéhány darabbal a gyermek születése után. Az más kérdés, hogy ezekkel szívesen játszik-e majd a csöppség és megfelelnek-e az elvárásainknak. A biztonságos és fejlesztő játékokon nem érdemes spórolni, ugyanakkor a játékhalmozás sem biztos, hogy célravezető.


Fejlesztés

Még egy egészséges babánál is előfordulhat, hogy egy kis fejlesztésre szorul. A mozgásfejlődését például babaúszással vagy a népszerű Dévény-tornával támogathatjuk. Ha egészségügyileg indokolt, ezeket akár TB-támogatással is igénybe vehetjük, de előfordulhat, hogy saját zsebből kell állnunk a költségeket. Számos olyan kiegészítő, játék létezik, amikkel otthon is tehetünk a baba egészségéért, ezek ára azonban igencsak borsos lehet.

A fejlesztés nagyobb korban is fontos lehet, gondoljunk csak a logopédusra, vagy éppen az iskolai előkészítésre. Sőt, akár a fogszabályozást is ide sorolhatjuk, és az egyenes fogsor akár komolyabb összeggel is megterhelheti a családi költségvetést. Célszerű már a baba születésénél a későbbi nagyobb kiadásokra gondolni, de erre később még visszatérünk.


Oktatás

Ugorva egyet az időben, elérkeztünk a pillanathoz, amikor gyermekünk oktatásáról kell gondoskodnunk. Ami már a bölcsödében elkezdődhet. Szerencsések vagyunk, ha sikerül bejutnunk egy állami fenntartású intézménybe, de valószínűbb, hogy magánbölcsit kell finanszíroznunk. Az árak igen nagy szórást mutatnak városról városra, de a havi ellátás akár 50-100 ezer forintot is kostálhat.

Később, a középiskolában az esetleges kollégium elhelyezés okozhat fejtörést, az egyetem alatt pedig az albérlet, a tandíj és az önálló élet finanszírozása. Szerencsére ilyenkor már a diákhitel is a gyermek rendelkezésére áll: a Diákhitel1-gyel a hétköznapi megélhetés finanszírozható maximum 150 ezer forintig, míg a Diákhitel2 a képzési költség fedezését biztosítja (a felvehető összeg megegyezik a tandíj összegével).


Biztos jövő

A családbővülés hosszú távon meghatározza anyagi lehetőségeinket, ezért érdemes már az első pillanatoktól nagyobb távlatokban gondolkodni. A Babakötvény például állami segítséget jelent: a 42.500 forintos kezdőtőke után tetszőleges összeget fizethetünk havonta, így akár több millió forintot is összegyűjthetünk a gyermek 18. szülinapjáig.

Hasonlóan jó megoldás lehet egy megtakarítási számla vagy éppen egy életbiztosítás. A megtakarítási célú életbiztosítások az összes nagyobb biztosítónál megtalálhatók és akár jelentős hozamot is elérhetünk. Ez a megoldás akkor is segítséget jelent, ha esetleg velünk történne valami, hiszen gyermekünk megörökölheti az addig összegyűjtött pénzt.


Anyagi biztonságban a család

Személyi kölcsön a kisebb kiadásokra, komolyabb hitel a nagyobb tételekre és persze állami segítség, valamint öngondoskodás. Ezek ügyes, átgondolt kombinációjával érhetjük el, hogy a családbővülés a felhőtlen örömről szóljon és ne az anyagiak miatti aggódásról. Ehhez persze az is elengedhetetlen, hogy megfontolt döntéseket hozzunk, és mindig tisztában legyünk a lehetőségeink korlátaival.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja