SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

CSOK kisokos - Mit érdemes tudnunk a támogatásról?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-10-31
A CSOK rendkívül népszerű a családok körében, ugyanis nemcsak vállalt, hanem meglévő gyermekre is igénybe lehet venni. Legyen szó építésről vagy bővítésről, használt vagy új lakásról, a kedvezmény felhasználási lehetőségei igen széles skálán mozognak. Mit kell tudni a CSOK-ról, milyen feltételei vannak, hogyan lehet hozzájutni?
CSOK kisokos - Mit érdemes tudnunk a támogatásról?

A CSOK, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1-je óta vehető igénybe. Azóta többször változtak a hozzátartozó feltételek, de az összetétele a kezdetektől fogva két részre osztódik:

  • Az egyik a vissza nem térítendő állami támogatás, amely a gyermekek számának növekedésével változik.
  • A másik pedig a kedvezményes kamatozású jelzáloghitel, amit CSOK hitelként is szoktak emlegetni, és kettő vagy több gyermek vállalása vagy megléte esetén lehet kérni a bankoktól.
     

Kik vehetik igénybe? - A CSOK igénylés feltételei

A támogatás már akkor is igénybe vehető, ha a terhesség meg lett állapítva orvos által, és a magzat elmúlt 12 hetes. Azóta már kibővítették az igénylők táborát, és most már például özvegyként vagy nyugdíjasként is hozzá lehet jutni, valamint 2021-ben már nem vérszerinti gyermekekre is felvehető a támogatás.


Mennyi a CSOK összege 2021-ben?

Az alábbi összegeket lehet az államtól igényelni:

  • 1 gyermek esetén 600.000 Ft (feltétel, hogy új lakás vásárlása esetén minimum 40 m2-es, építése esetén 70 m2-es lakásra/házra lehet igénybe venni, használt lakás vásárlása és bővítése esetén is minimum 40 ma feltétel)
  • 2 gyermek esetén 2.600.000 Ft új lakás vásárlásánál vagy építésénél (előbbinél 50 m2, utóbbinál 80 m2 a minimum elvárt méret), 1.430.000 Ft használt lakás vásárlásnál vagy bővítésnél (szintén 50 m2-es lakásméret felett lehet igényelni).
  • 3 gyermek esetén 10.000.000 Ft új lakás vásárlásánál vagy építésénél (vásárlásnál 60 m2, építésnél 90 m2 a minimum), 2.200.000 Ft használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél (minimum 60 m2-es lakás a feltétel)
  • 4 gyermek esetén 10.000.000 Ft új lakás vásárlásánál vagy építésénél (vásárlásnál 60 m2, építésnél 90 ma minimum), 2.750.000 Ft használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél (minimum 70 m2-es lakás a feltétel)
     

Hogy néz ki a kedvezményes hitel felvétele?

Akinek nem elég az állam által adott pénzügyi segítség, az kérhet még kedvezményes CSOK hitelt bármelyik banktól, ahol felvette a korábbi támogatást. Ennek a feltételei a következők:

  • 1 gyermek esetén a kedvezményes CSOK hitel nem vehető igénybe.
  • 2 gyermek esetén 10.000.000 Ft igényelhető, új és használt lakás vásárlása, valamint új lakás építésére. Lakásvásárlás esetén 50 ma minimum, új építésénél pedig 80 mméret szükséges.
  • 3 gyermek esetén 15.000.000 Ft igényelhető, új és használt lakás vásárlása, valamint új lakás építésére. Lakásvásárlás esetén 60 ma minimum, új építésénél pedig 90 mméret szükséges.
  • 4 gyermek esetén 15.000.000 Ft igényelhető, új és használt lakás vásárlása, valamint új lakás építésére. Új lakásvásárlás esetén 60 ma minimum, használt lakás vásárlásnál 70 m2, új építésénél pedig 90 m2 méret szükséges.
     

Mire lehet igénybe venni a CSOK-ot egészen pontosan?

Röviden szinte bármilyen ingatlancélra, pontosan vásárlásra, bővítése, vagy építésre. Az alábbiak közül bármelyik szóba jöhet:

  • Meglévő lakás vagy ház bővítésére
  • Használt lakás megvételére
  • Új lakás vásárlására, amely 2008. július 1-je után kiadott építési vagy használatbavételi engedéllyel rendelkezik


Mivel kell az ingatlannak rendelkeznie az igénybevételhez?

Több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy a család kézhez kaphassa a CSOK-ot, ezek az alábbiak:

  • Minimum 1 szoba, amelyik 12 m2-es, valamint egy fürdő wc-vel, és egy fürdőhelyiség
  • Közmű által bevezetett villamosenergia és vízszolgáltatás (vagy ívóvíz minőségű kút)
  • Egyedi fűtési rendszer (központi vagy távfűtés is megfelelő)
  • Egyedi vagy közmű által bevezetett szennyvízszolgáltatás

Amit érdemes még tudni, hogy a vásárolt vagy épített lakásban/házban csak a CSOK-ot igénybe vevők lehetnek tulajdonosok, házastársak vagy élettársak esetén ez mindkét félt jelenti.
 

Milyen előnyei vannak még a CSOK felvételének?

Fontos, hogy 2021. januárjától illetékmentes minden olyan ingatlan, amit CSOK támogatással vásároltak. Ez 4%-nyi kedvezményt jelent, ami 30-40-50 milliós házak és lakások esetén jelentős összeg. Új építésű lakások vagy házak esetén módosított ÁFÁ-t kell fizetnie az új tulajdonosoknak, amit 27%-ról 5%-ra csökkentettek. Ezzel szintén sok pénzt takaríthatnak meg a családok.
 

Falusi és Zöld csok

A kormány 2019. július 1-je óta kibővíttette azoknak a körét, akik igénybe vehetik a CSOK-ot. Létrehozták az úgynevezett Falusi CSOK-ot, amit kistelepüléseken élők vehetnek igénybe. Ez annyiban más, mint a hagyományos CSOK, hogy használt lakás vásárlása esetén is ugyanannyi támogatást kaphatnak a családok, mint új lakás vásárlás esetén. Például, ha 2 gyermekre veszik igénybe, akkor nem 1.430.000 Ft-ot kapnak az államtól, hanem 2.600.000 Ft-ot. 2021-ben 2679 olyan falu van Magyarországon, ahol elérhető.

2021. október 4-től elérhető a Zöld CSOK, amely akkor vehető igénybe, ha a lakás vagy ház, amit építenek, megfelelő energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik. Ilyen esetben a Zöld CSOK hitelt kamatmentesen lehet igénybe venni. Amennyiben ezt a támogatást választjuk, akkor a maximális hitelösszeg megegyezik a CSOK hasonló gyermekvállalással igényelt támogatás összegével, de ebben az esetben a zöld hitel, valamint a kiegészítő Zöld CSOK összesen 70 millió forint lehet.

Indexkép: Alexander Dummer képe az Unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja