SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közel 70 milliót kell visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a CSOK feltételeit

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2022-09-08
Számtalan család próbál ott spórolni, ahol tud. Természetesen sokan vannak, akik az olcsóbb termékeket veszik meg egy-egy bevásárlás során, azonban a lakásvásárlás pont az a terület, ahol csak úgy tudnak jobb áron ingatlanhoz jutni, ha valamilyen állami segítséget vesznek igénybe. Még mindig rendkívül népszerű a CSOK és a Babaváró hitel, azonban kevesen számolnak azzal, hogy a megemelkedett jegybanki alapkamat miatt brutális büntetést kell visszafizetniük, ha nem teljesítik a feltételeket.
Közel 70 milliót kell visszafizetnie annak, aki nem teljesíti a CSOK feltételeit

Tavaly ilyenkor csak 6 százalék volt a büntetőkamat

Az utóbbi pár hónapban szinte napról-napra változott az alapkamat, ami nemcsak a sima lakáshitellel rendelkezők életét nehezíti meg, hanem azokét is, akik a CSOK-ot szeretnék felvenni. Akik tavaly júliusban már elhatározták, hogy felveszik a támogatást, azok sokkal jobban jártak, mint azok, akik csak most szánták rá magukat, hiszen azóta az alábbiak szerint alakult a jegybanki alapkamat, és ezzel együtt a CSOK-os büntetőkamat:

  • 2021. július 1. és 2021. december 31. között 1,20 (!) százalék volt az alapkamat, azaz ha valaki ekkor kötött szerződést, és bevállalt 3 gyereket, majd nem teljesíti a feltételeket, mindössze évi 6 százalékos büntetéssel kell számolnia.
  • 2022. július 1-jétől 7,75 százalék lett az alapkamat, tehát az ötszörös büntetőkamat ebben az esetben már évi 38,75 százalék, ami valljuk be, jelentős emelés a 6 százalékhoz képest, hitelkártyatartozás esetén szoktak hasonló értékekkel számolni.
  • 2022. augusztus 31-től azonban ismét magasabb lett a jegybanki alapkamat, ezzel együtt a büntetőkamat mértéke is növekedett, így a 38,75 százalék is már jónak számít ahhoz képest, hogy a szeptemberben kötött szerződésekre már 58,75 százalék vonatkozik.
     

Mit jelent ez összegben kifejezve?

Természetesen már a százalékokból kiderülhet mindenki számára, hogy komoly összegeket kell kifizetnie annak, aki nem teljesíti a szerződésben leírtakat. Aki 1 gyermeket vállal, de nem születik meg a gyermek 4 év után, a felvett 600 ezer forint helyett 882 ezret kell visszafizetnie. Ez is komoly emelkedés a korábbi évekhez képest, de lássuk azt, hogy aki 3 gyermekre veszi igénybe a CSOK-ot, annak mennyire kell a zsebébe nyúlnia, ha nem születnek meg a vállalt gyerekek:

  • Ha megszületik mindhárom gyermek, a felvett 10 millió forintból nem kell visszafizetni semmit.
  • Ha a vállalt három gyermek helyett csak kettő születik meg 10 év alatt, akkor 50.875.000 Ft-ot kell visszafizetni a büntetőkamattal együtt.
  • Ha három gyerek helyett csak 1 születik meg 10 éven belül, akkor 64.625.000 Ft-ot kell előteremtenie a CSOK-ot igénylő párnak.
  • Ha pedig egy gyermek sem születik meg 10 év alatt a vállalt 3-ból, akkor 68.750.000 Ft lesz a felvett 10 millióból.

Az összegekből jól látszik, hogy az eddig kedvezményesnek tűnő CSOK támogatás már a legdrágább lakáshitelek költségét is messze felülmúlja, ráadásul ezt az összeget 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetnie a párnak.
 

Van lehetőség a mérséklésre, a kormányhivatalon múlik a döntés

Természetesen, mint minden esetben, itt is vannak olyan tényezők, amik befolyásolhatják a gyermekek születését, ezáltal pedig a büntetés mérséklését. Ezek a következők:

  • Ha a pár részt vett lombikprogramban, vagy mást fogantatást elősegítő eljárásban, azonban ezek eredménytelenül zárultak.
  • Ha a pár egyik tagja elhunyt.
  • Ha a vállalt gyerekek közül valamelyik fogyatékossággal, vagy többszörös betegséggel született, amely genetikai úton öröklődik.
  • Ha a magzat a 24. hetet követően halva jön a világra.
  • Ha a pár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé válik.
  • Ha a család megélhetését komolyan befolyásolja a támogatás visszafizetése.

A kormányhivatal ezek alapján akár öt évre növelheti a visszafizetésre szánt haladékot. Ezután fellebbezhetnek a párok, és akár el is engedhetik a meghatározott összeget, de ez csak abban az esetben történik meg, ha a pár életében nem várható olyan változás, ami hozzásegítené őket ahhoz, hogy a büntetést ki tudják fizetni.

Indexkép: annaca képe a Pixabay oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja