SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Versenyfutás a munkáért: ne higgy el mindent!

Fejér Noémi [cikkei] - 2011-02-21
Aki éppen munkát keres, számos olyan - első pillantásra visszautasíthatatlan - ajánlattal találkozik, amelyekről később kiderülhet, hogy mögötte az emberek kiszolgáltatott helyzetét kihasználó ügyeskedő személy vagy cég rejtőzik. Ne dőljünk be elsőre, járjunk utána a dolgoknak, erre biztat szakértőnk is.
Versenyfutás a munkáért: ne higgy el mindent!

„Találtam otthonról, a gyerek mellett végezhető munkát, de egy ötoldalas tervet kérnek tőlem a leendő munkakörre vonatkozóan az önéletrajz mellé. Félek, hogy pusztán ötletet gyűjtenek.”

Számtalan hirdetést olvasva mindig felmerül bennem a kétely, az otthon végezhető munkáról, főleg akkor, ha az nincs pontosan meghatározva. Klasszikusan a távmunkát összemossák az otthon végezhetőség fogalmával, sajnos a kettő nem ugyanaz. A távmunkának tekintjük a munkavégzésnek azt a formáját, amikor a munkavállaló nem a hagyományos munkahelyen, hanem attól távol végzi el rendszeresen napi munkáját, melynek eredményét a kommunikációs és információs technológiák alkalmazásával juttatja el munkaadójához, ezzel szemben a kecsegtető ajánlatok, amelyek azt ígérik, amit otthon lehet végezni, nagy valószínűséggel valótlant ígérnek. Fizessen be a munkavállaló pár ezer forintot és akkor kap kiközvetített állást, vagy összeszerelhető tárgyakat. Az összeszerelés megtörténik, csak a fizetséggel elfelejtenek visszajönni. A cikkben szereplő kérdés során is hasonló kételyek merülnek fel bennem.

Előfordul olyan is, hogy a munkáltató egy személyes találkozó során, vagy több munkaegyeztetés után arra kéri a munkavállalót, hogy az állásnak megfelelően készítsen tervet a célállás elnyeréséért, ám a címben megfogalmazott kérdés szerint félő, hogy ötletgyűjtésről van szó. Hallottam már olyanról is, hogy a pályázás során a terv összeállítása egy újabb kiválasztási forduló, vagy úgymond próbaidő. Természetesen ez a helyzet bizalmon alapul, illetve a munkavállaló részéről egyfajta befektetésnek minősül; ha megfelelő munkát adok ki a kezemből, akkor szívesen fognak alkalmazni… Ám milyen munka az, ahol az álláskeresőnek kell úgymond fizetnie először azért, hogy munkához jusson, miért nem elég az önéletrajza, a motivációs levele, a referenciái, a munkatapasztalata és a három hónap próbaidő? Ebben az esetben hol van a munkáltatói bizalom? A helyzet a kívülállóban is visszás érzéseket kelt és a munkavállalóban is bizalmatlan érzéseket szül. A helyzetet legegyszerűbb tisztázni illetve a miértekre rákérdezni, és utána eldönteni szükségünk van-e erre?




Fotó: Bodo Stickan: Lollslauf 07

Ha veled is megesett hasonló dolog, ha rosszabb, vagy szerencsére jobb tapasztalataid vannak, oszd meg velünk is!

Fejér Noémi


Fejér Noémi
Tanácsadó szakpszichológus, metamorphoses meseterapeuta és munka-pályaorientációs tanácsadó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja